Predsednik vlade je bil gost v oddaji Odmevi. Foto: RTV SLO
Predsednik vlade je bil gost v oddaji Odmevi. Foto: RTV SLO
Joško Joras
S težavami Joška Jorasa so se seznanili tudi bralci New York Timesa. Foto: RTV SLO
Korita, ki preprečujejo dovoz do Jorasove hiše
Joško Joras je za ta teden napovedal odstranitev korit. Foto: RTV SLO

O tem se je pogovarjal tudi z vsemi drugimi parlamentarnimi strankami, a je po njegovih besedah potem LDS zavzel stališče, podobno stališču koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja glede dvojezičnih krajevnih tabel, zato je dobra volja padla v vodo.

Začuden je tudi nad hitrostjo piranskega sodišča v zadevi Joras, ki je 15 let "spalo" ob podobnih primerih, zdaj pa je hitro odredilo odstranitev spornih korit. Gre za območje, za katerega sta se obe državi zavezali, da se bosta izogibali konfliktom, je dejal Janša.

O Jošku Jorasu v New York Timesu
New York Times je v članku o ozemeljskem sporu med Slovenijo in Hrvaško Joška Jorasa označil kot osebo, ki spretno pridobiva pozornost. Ameriški časopis je še zapisal, da je košček zemlje, kjer stoji Jorasova hiša, najverjetneje ovira, zaradi katere Slovenija in Hrvaška ne moreta rešiti pomembnejših mejnih vprašanj. Novinar v nadaljevanju članka na precej ironičen način opisuje težave, ki so doletele Joška Jorasa pri uvozu pralnega stroja, in pozornost, ki so jo večerna poročila namenila temu incidentu.

Avtor še omenja, da je Joško Joras član Slovenske ljudske stranke, ki je del vladne koalicije. V časopisu je zapisano še, da Joras spretno pridobiva medijsko pozornost in da je iz mejnih vprašanj uspel narediti moteč dejavnik v odnosih med Slovenijo in Hrvaško.

Avtor članka sicer navaja, da za Slovenijo pomembno mejno vprašanje nima nobene zveze z Jorasovo hišo, ampak z demarkacijsko črto v Piranskem zalivu.

Hkrati pojasnjuje, da sta Slovenija in Hrvaška pred nekaj leti sklenili sporazum, s katerim bi Slovenija dobila dostop do mednarodnih voda in s katerim bi se Dragonja priznala kot kopenska meja med državama, vendar ga Hrvaška ni ratificirala. Članek se konča z izjavo Janeza Janše, da rešitev tega spora ne bo pogoj za članstvo Hrvaške v EU-ju.