Slovenija
Janez Janša
Janša meni, da trenutno poteka boj za slovensko in evropsko identiteto. "In ta boj je ključen. Vse ostalo je manj pomembno, če ta boj izgubimo." Foto: BoBo
VIDEO
Slavnostna akademija SDS-a

Dodaj v

Janša: Najprej Slovenija, potem drugi

Janša: Nasproti internacionalizma slovenstvo kot pozitivni patriotizem
17. februar 2018 ob 20:42
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik SDS-a Janez Janša je na slavnostni akademiji ob 29. obletnici ustanovitve stranke poudaril pomen ohranitve slovenske identitete in samozavesti. Po njegovih besedah je treba Slovenijo postaviti na prvo mesto: "Najprej Slovenija, potem drugi."

"Če kje, je v SDS-u zbrana energija, ki omogoča, da bomo Cankarjev stavek 'delajo nas majhne' obrnili v stavek 'naredili se bomo velike'," je dejal Janša. Napovedal je, da se bo SDS bojeval "za Slovenijo, kakršno smo izglasovali na plebiscitu, za Slovenijo, v kateri bodo lahko tudi naši praprapravnuki peli slovenske pesmi, v kateri bo Slovencev vsako leto več in v kateri bomo lahko vsako leto živeli bolje".

Janša: Boj med slovensko in evropsko identiteto
Kot je dejal Janša, v SDS-u nasproti internacionalizmu postavljajo slovenstvo kot pozitivni patriotizem, v katerem velja, da ker imaš rad sebe, imaš lahko rad tudi druge. "Brez tega ni prihodnosti niti za Slovenijo niti za druge evropske narode," je prepričan prvak SDS-a.

Po njegovi presoji namreč trenutno poteka boj za slovensko in evropsko identiteto. "In ta boj je ključen. Vse ostalo je manj pomembno, če ta boj izgubimo," je dejal. Večina velikih evropskih mest je boj za identiteto že izgubila, meni. "Poglejte, kdo so župani, poglejte strukturo prebivalstva. Da ne omenjam Ljubljane," je pozval in dodal, da se zdaj ta boj v številnih državah seli na državno raven, spremljamo pa ga lahko skozi volilne spopade.

Po njegovih besedah smo lahko upravičeno zaskrbljeni za usodo EU-ja in Nata, ker se je zanemarjalo nacionalne in skupno evropsko identiteto, nasedalo pa zgodbi o multikulturnosti. "Začelo se je reagirati, ko je bilo marsikje že prepozno. Za Slovenijo ni prepozno, je pa čas za prebujanje," je poudaril Janša.

Ob tem je izrazil prepričanje, da je na tej točki treba opustiti t. i. politično korektnost, ker lahko ta prinese zgolj zablode. "Eno je solidarnost do trpečih, drugo pa uničevanje lastne identitete. Od tistih, ki prihajajo od drugod, pričakujemo, da bodo spoštovali naše navade, tradicijo, kulturo, da se bodo oni prilagodili okolju, v katerega prihajajo, ne pa da bodo zahtevali, da se mi prilagodimo," je dejal.

Po njegovih ocenah danes v Sloveniji obstaja tudi nekaj deset civilnodružbenih organizacij, ki so financirane iz proračuna, evropskih sredstev ali Sorosevih fundacij in "načrtno napadajo in skušajo razgrajevati narod, družino, privatno lastnino in zasebno šolstvo". "V nekaterih državah so že začeli odkrit boj proti temu in to čaka tudi nas," je napovedal.

Program stranke za volitve
Janša je spregovoril tudi o prihajajočih državnozborskih in lokalnih volitvah in dodal, da je bistvo njihovega programa Slovenija, ki bo domovina za vse, varna Slovenija, država, kjer bo v javnih in državnih storitvah red, kjer bo šlo manj za davke in bo ljudem več ostalo, ki bo razvijala okolje svobodne podjetniške pobude, kjer pokojnina ne bo socialna kategorija, ampak pošteno plačilo za pošteno preteklo delo.

Ob tem se je dotaknil tudi novih obrazov, ki so že skoraj stalnica slovenskih volitev. A praviloma gre zgolj za reciklažo starega, je dejal in kot primer navedel stališča Toneta Ropa, Gregorja Golobiča, Zorana Jankovića in Mira Cerarja.

B. R.
Prijavi napako
Komentarji
keka77
# 17.02.2018 ob 20:47
Najprej Janša ven iz stranke, parlamenta, politike... potem se mogoce zacne upanje za Slovenijo
zmajmun
# 17.02.2018 ob 20:45
sam kopira trampa...
goskic
# 17.02.2018 ob 20:47
Dvomim da vem za koga, ki živi v Sloveniji in mu pol tolk dol maha za Slovenijo, kot njemu.
cairns
# 17.02.2018 ob 20:50
Predsednik SDS-a Janez Janša je na slavnostni akademiji ob 29. obletnici ustanovitve stranke

On pa praznuje 25.obletnico dosmrtne funkcije predsednika stranke. Čestitam in še na mnoga, mnoga leta.

Dokler bo on predsednik, SDS nikoli več ne bo v položaju da bi sestavila vlado.
SamoRes
# 17.02.2018 ob 20:59
9. december 2013.
Janez Janša je v oddaji Tarča, na nacionalni televiziji, vezal svojo upokojitev na to, če bo Slovenija v dveh letih dosegla pozitivno gospodarsko rast. Ker je Janez Janša očitno malce slabšega spomina, je mogoče smiselno, da ga vsake toliko časa spomnimo na dejstvo, da je Slovenija dosegla že prvo leto po njegovi izjavi 3% rast (2014) in v letu 2015 smo dosegli 2,9% rast BDP.
"Če se motim in če bo koalicija v naslednjih dveh letih dokazala, da ima prav, da smo se odbili, da rastemo, da bo Slovenija čez dve leti dosegala pozitivno gospodarsko rast, s katero bomo lahko z lahkoto odplačevali kredite, ki jih najemamo po petodstotnih obrestih, potem, glejte, jaz se upokojim kot politik."

Čakamo, Janša. Mož beseda pa pakirat kovčke.
LosAlamos
# 17.02.2018 ob 20:46
A to pomeni, da bomo še naprej smučali pa potičko pekli.
drg
# 17.02.2018 ob 21:37
Mene kot 26-letnika briga za Slovenijo. Tekoče govorim 4 tuje jezike in definitivno ne bom dajal prednosti slovenščini. Tudi pri svojih otrocih ne. Svet pač gre v globalo, zategnjeni bodo pa vedno ostali v svoji luknji. Nehajte mi vsak dan soliti pamet o tem Slovenistanu in namesto nacionalnih pompov, dajte nekaj narediti za to državo. Poln kufer vas imam. Vseh. Levih in desnih.

Ufff .. tole je pa zelo žalostno za brati. Kam smo padli .. in za to so se borili naši predniki? Za to so umirali v vojnah? Noro ..
komsomolec
# 17.02.2018 ob 20:53
mladina.si/178210/luka-lisjak-gabrijelcic-zgodovinar

»Janša je preteklost, ki vztraja. Je politični mrtvec, ki še vedno drži vajeti v rokah. Mrtvecem, ki še kar strašijo naokoli, v karibski folklori rečejo zombiji.«
Sibid
# 17.02.2018 ob 20:51
Bi bilo potrebno malo krizati te SDSovske gene...
Da bo en samooklicani osamosvojitel toliko pokradel skupaj s tajkuni sigurno nismo izglasovali na plebiscitu.
Čas je za pokoj!
5tane
# 17.02.2018 ob 21:16
Hahaha Janez bi kot Trump. Pa kaj misli, da ima v Sloveniji tolk blesave volilce kot v Ameriki? Lahko bi se spomnil saj kaj originalnega. Naprimer. Z bosanskim denarjem do Slovenske pomladi.
LosAlamos
# 17.02.2018 ob 21:19
5tane
"Pa kaj misli, da ima v Sloveniji tolk blesave volilce kot v Ameriki? "


Bojim se, da ima.
Robiland
# 17.02.2018 ob 20:57
Haha, se slogan si je od sefa izposodil!!
Gams
# 17.02.2018 ob 21:30
Ma kdaj se bo spelu
LjubljanaMoja
# 17.02.2018 ob 20:54
A to je zadnje javljanje našega samoosvoboditelja?
Furešt
# 17.02.2018 ob 21:35
V naslovu je napaka: "Janša: Najprej Slovenija, potem drugi"
Mislil je verjetno tako: "Janša najprej, Slovenija, potem drugi"
drg
# 17.02.2018 ob 22:05
bi vsaj živeli v neki normalni državi. Imeti lastno državo, samo za to, da govorimo svoj jezik in životarimo iz meseca v mesec ne glede na to kaj delaš, razen če kradeš in si politik, pač ne bi smel biti življenjski cilj države. Mogoče so pa naši predniki naredili največjo napako v zgodovini našega naroda. Kaj pa če bi pogledali iz te strani?

No, ti zdaj malce preveč posplušuješ. Jaz trenutno delam v mizarstvu .. zaslužim ok .. v življenju mi pa absolutno ničesar ne manjka. Sem z vsem zadovoljen. Živim v miru. Je pa res, da sem zelo nezahteven in da z lahkoto živim z čisto povprečnimi dohodki. Prioritete pač. Imam pa izredno rad svojo domovino, našo zemljo in nasploh vse, kar je slovensko. Vse! In brez tega ne bi mogel. Ga ni denarja, da grem nekam v tujino in sem tam do smrti med tujci .. in da sem do smrti tretiran kot tujec. Nikoli!

Pa sem samo dve leti straješi od tebe .. pa imama očitno totalno drugačen pogled na prihodnost.

Mimogrede .. kako boš potem govoril s svojim otrokom .. indijsko? Ker so veliki in globalno pomembni? :)

Da je pa politika pokvarjena, se pa strinjam. Absolutno. A zaradi tega se ne bom odrekel Sloveniji in slovenstvu. Niti slučajno!
antipopulist
# 17.02.2018 ob 21:39
America first... najprej Slovenija... fak, tole je huje kot sifilis.
SamoRes
# 17.02.2018 ob 21:06
Janša:
Večina velikih evropskih mest je boj za identiteto že izgubila, meni. "Poglejte, kdo so župani, poglejte strukturo prebivalstva. Da ne omenjam Ljubljane


V Ljubljani je potekala slovesna postavitev temeljnega kamna kulturno-pastoralnega centra pravoslavne skupnosti, ki so se je udeležili visoki gostje.
Tako so postavitvi prisostovali slovenski premier in glavni govornik Janez Janša, ljubljanski župan Zoran Janković, paroh srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Peran Bošković, predsednik vlade Republike Srbske Milorad Dodik
Medkulturni dialog podlaga za mir in blaginjo
Poleg tega je ena izmed prioritet predsedovanja Slovenije Evropski uniji tudi spodbujanje medkulturnega dialoga, za kar ne zadoščajo le srečanja in konference, temveč so potrebni tudi konkretni projekti. Obenem je medkulturni dialog tudi podlaga za mir in blaginjo narodov, je dejal premier. Po Janševih besedah velja, da je človekovo duhovno področje eno izmed konstitutivnih elementov sleherne družbe.
nvk
# 17.02.2018 ob 22:06
Mene kot 26-letnika briga za Slovenijo. Tekoče govorim 4 tuje jezike in definitivno ne bom dajal prednosti slovenščini. Tudi pri svojih otrocih ne. Svet pač gre v globalo, zategnjeni bodo pa vedno ostali v svoji luknji. Nehajte mi vsak dan soliti pamet o tem Slovenistanu in namesto nacionalnih pompov, dajte nekaj narediti za to državo. Poln kufer vas imam. Vseh. Levih in desnih.

Razmišljaš pa verjetno v slovenskem jeziku, morda malce v premislek, ko bo šel v tujino, vprašaj se v katerem jeziku mislijo ljudje okoli tebe. :)

Svet je globalen, kar pa še ne pomeni, da nam ni treba ohraniti in negovati lastne identitete v globalnem prostoru.
kapljač
# 17.02.2018 ob 21:15
Če nimaš Slovenije v srcu, moraš o njej veliko govorit in se nanjo zgovarjat.
K_ris
# 17.02.2018 ob 22:36
Janša: Najprej Slovenija, potem drugi

Trump čestita za izvirnost
QUENDI
# 17.02.2018 ob 21:52
leond
.....če so ti tujci plačali izobraževanje in znanje 4 jezikov, te razumem.......nasprotno pa, preden odideš v Svet, vrni stroške izobraževanja.....pošteno......
suki1
# 17.02.2018 ob 21:06
Ha,ha,ha,ha...E moj Janez!
K_ris
# 18.02.2018 ob 00:07
@skorpijon93

Če se že rodil nisi tam, se lahko tja vsaj preseliš. Želim ti srečno pot v raj.
mutevz
# 17.02.2018 ob 21:25
Kako prozorno...
Kekec99
# 18.02.2018 ob 01:04
Ponarejevalec je postal še plagiator.
SamoRes
# 17.02.2018 ob 23:22
Edina stranka v parlamentu, ki ima predsednika, ki je bil v komunistični partiji je SDS.
Epafrodit
# 17.02.2018 ob 23:17
Predsednik SDS-a Janez Janša je poudaril pomen ohranitve slovenske identitete in samozavesti.

Pred časom je že osebno veliko prispeval k doseganju tega cilja, ko je tožaril slovenske politike v Bruslju.
drg
# 17.02.2018 ob 22:14
Sam pač sem imel možnost gostovat tudi na eni izmed najboljših univerz na svetu in vidim kaj dela zasebno šolstvo. Čuda. In še to. Univerzitetnega šolanja nisem opravljal v SLO. Na srečo.

Pa še vedno si tu. :)
komsomolec
# 17.02.2018 ob 21:39
hehehe
junša je prvi komedijant v Sloveniji.
Sandalovina
# 17.02.2018 ob 22:05
Slovenija first. Že videno in slišano. Kdaj bo nehal krast? Tudi program je ukradel Trumpu:
- čim več za vojsko in orožje
- zidovi na slovenskih mejah
- sovraštvo do migrantov in beguncev
- prihvatizacija vsega
- nižanje davkov in posledično manj denarja za socialo, zdravstvo, šolstvo...
- zdravstvo za bogate......
- večno razbremenjevanje gospodarstva, etc.

Njegova idola sta Trump in ZDA. Ne, hvala!!!
aktivist
# 17.02.2018 ob 21:16
@genniuuss

Tudi Lojze and co. so govorili o drugi Švici pa smo dobili po mnogih njegovih koalicijah le švicanje.
malasraka
# 17.02.2018 ob 20:49
evo, poteka boj.. še malo pa klic k orožju, spet bodo volitve, ajoj...
Gravesen
# 18.02.2018 ob 00:42
Samo sebi všečen, nadut in egoističen hipokrit meni ne bo trobil o nekem boju identitet, še manj pa o tem, da je zanj Slovenija najpomembnejša.
Tale naš Janez resnično pooseblja tisto kar je najbolj gnilo in sprevrženo v politiki in oblasti.
Dokler bo on in njegova garnitura oprod (Grims, Černač, Mahnič, Gorenak,...) vodila SDS, so lahko prepričani, da bodo s tem daleč največ naredili, da bodo pri nas na še naprej talevi na oblasti, mogoče pa ravno to želijo?...
Ples
# 17.02.2018 ob 23:05
Čist se je zbondal z Orbanom. Sledilec pač. Posojilojemalec.
Nič originalnega, veliko srhljivega.
Ramus
# 17.02.2018 ob 22:17
Po njegovih ocenah danes v Sloveniji obstaja tudi nekaj deset civilnodružbenih organizacij, ki so financirane iz proračuna, evropskih sredstev ali Sorosevih fundacij in "načrtno napadajo in skušajo razgrajevati narod, družino, privatno lastnino in zasebno šolstvo"

Teorija zarote kot program stranke sds,... staremu se je resnično odpelalo.
Ramus
# 17.02.2018 ob 22:15
Janša: Najprej Slovenija, potem drugi

Joj kako patetično, kako bolano, kako neizvirno, kako slaboumno, kako tipično. Nedvomno je Janez Janša s to izjavo dosegel novo dno,... podpora takim slaboumnostim in hlapčevanju je naravnost protislovenska in groteskna. Donald Trump ni razdelil samo ZDA, razdelil bo tudi Slovenijo.
Springbok
# 17.02.2018 ob 22:06
Janša je očitno zaokrožil politično pot od predsedujočega EU, kot se je nekoč hvalil, do evroskeptika v najslabšem višegrajskem slogu.

Sicer pa kaj lahko pričakuješ od človeka, ki najema kredit v Republiki Srbski in čigar politični govor vključuje izjave kot: "Novi obrazi imajo efekt nudistične plaže. Ko pogledaš od daleč, je privlačno, ko pogledaš od blizu, bistveno manj."

Pač drugorazredni oponaševalec Trumpa s tem Najprej Slovenija!
Bivši uporabnik
# 17.02.2018 ob 21:08
Volitve so že odločene. Leve in levosredinske stranke bodo po volitvah imele ustavno večino.
stewie
# 18.02.2018 ob 07:10
Predsednik SDS-a Janez Janša je na slavnostni akademiji ob 29. obletnici ustanovitve stranke poudaril pomen ohranitve slovenske identitete in samozavesti.

A sposojanje večjih količin denarja od sumljivih oseb sredi Balkana tudi spada pod opis slovenske identitete in samozavesti?
Je pa res, da si je sposodil od ženske, pa še od žene sestrične mu rade priskočijo na pomoč pri plačevanju računov, tako da mu vsaj šovinizma ni moč očitati.

Vse ostalo je pa za pobruhat: ukinil bi civilno-družbene organizacije, ki so mu trn v peti in financirane neodvisno od države, spravlja se na evropska večja mesta, ki so do tujcev gostoljubna, po Blairu kopira še Trumpa v govorih, po programu pa Orbana. Že sedaj prek twitterja na najbolj primitiven način osebno obračunava z novinarji in umetniki, kaj šele, če dobi v roke "ablast", kritizira politike, proti katerim je dosedaj pogorel na volitvah, govori nekaj o narodni identiteti, ko pa pride do denarja, pa mu narodnost naenkrat ni več pomembna.
Ples
# 18.02.2018 ob 00:14
Računam na sodržavljane, da so pametnejši od Američanov, Madžarov, Poljakov.
Zmoremo bolje - in to ne le v hokeju.
ROBI123
# 17.02.2018 ob 23:47
Dragi Janšek!
Povej še nekaj o svojih socialkomunističnih letih v bivši Jugi! Samo nepoučene lahko zavajaš, si politično mrtev in tak ostani!!! Še najbolj pa so gnili tisti, ki se ti v SDS ne znajo upreti!!!!
presmešno
# 17.02.2018 ob 23:39
Najprej je kopiral Blaira, zdaj še Trumpa.
Žalostno.
SamoRes
# 17.02.2018 ob 22:50
Janša "Danes je potrebno združevanje za Slovenijo. Kdor ni proti nam, ta je lahko z nami,"

Glej glej, zdaj ni Tonin več Kučanov sin?
Ramus
# 17.02.2018 ob 22:22
Od tistih, ki prihajajo od drugod, pričakujemo, da bodo spoštovali naše navade, tradicijo, kulturo, da se bodo oni prilagodili okolju, v katerega prihajajo, ne pa da bodo zahtevali, da se mi prilagodimo," je dejal.

Porogramska usmeritev sds - ksenofobija. Ejte g. Janša, evrčki iz Bosne vam pa niso smrdeli, ko ste jemali posojilo za sds.
sLoVaN
# 17.02.2018 ob 22:16
tako gnil je,
da če se na levi spet pojavi ena dva meseca stara in nesposobna stranka,
ga bo premagala...

ker ga folk ne more več prebavljat. Pika.
drg
# 17.02.2018 ob 22:06
Mogoče so pa naši predniki naredili največjo napako v zgodovini našega naroda.

Za tole pa sploh ne vem, kako bi komentiral. Ne vem .. resno. Kaj takšnega pa v življenju še nisem prebral. ;)
pajcan
# 17.02.2018 ob 21:40
Robiland

# 17.02.2018 ob 20:57
Prijavi neprimerno vsebino Haha, se slogan si je od sefa izposodil!!
-------------------
Plagiator pač. Bil in ostaja.
mike81
# 17.02.2018 ob 21:25
najprej pojasni izvor premoženja in potem ti bom verjel da DELAŠ nekaj za SLOVENIJO .....
Sandalovina
# 18.02.2018 ob 13:51
Enakost za vse

Odgovor ste že dobili od Homerja. Ne samo, da JJ "obstruira" seje DZ, on "obstruira" tudi vse državne proslave samo zato, ker jih pripravlja neka druga politična opcija. Obnaša se v stilu "država sem jaz" in če mene ni, tudi države ni. Koliko dejansko ima rad in spoštuje Slovenijo se kristalno jasno kaže ob takih dejanjih. Očitno bo treba zamenjati narod, ki ne dojema njegove "veličine"
Kazalo