Janša vodi SDS že skoraj 23 let. Foto: Borut Živulović/BOBO
Janša vodi SDS že skoraj 23 let. Foto: Borut Živulović/BOBO
Bled
Stranka je obletnico obstoja obeležila na Bledu. Foto: Borut Živulović/BOBO
27. obletnica SDS-a

V nagovoru udeležencem slavnostne akademije na Bledu je Janša spomnil na širok politični spekter šestih, pozneje celo sedmih strank, ki je v času slovenskega osamosvajanja sestavljal Demos. Ta demokratični spekter je imel nasproti sile, ki so zagovarjale v temelju nasprotna stališča. Demos je namreč v nasprotju s strankami, ki so temeljile na komunistični partiji, zagovarjal demokratično Slovenijo brez ostalin preteklosti.

Po besedah Janše je Demosu uspelo uresničiti samostojnost Slovenije, pri vprašanju demokratizacije pa se je zapletlo. Veliko stare vsebine se je namreč pretočilo v nove institucije, Slovenija pa je tako postala država v tranziciji, ki se še danes ni končala.

Tudi strankarsko je bila po pomladi na začetku 90. po mnenju prvaka SDS-a na delu "velika zimska pozeba". Od strank, ki so sestavljale Demos, so danes namreč ostale le še SDS ter "deloma" NSi in SLS. Tako je Slovenija danes v političnem položaju, ki je po Janševi oceni celo težji, kot je bil v času oblikovanja Demosa.

Ponovno je opozoril, da je bila aktualna vlada "postavljena po nepoštenih volitvah". "Kar se postavi z manipulacijo in lažjo, tako tudi živi in tako tudi propade," je povedal. Prav to se bo po Janševem prepričanju zgodilo politiki, ki "ukinja spol in organizira razprave o sovražnem govoru", v ozadju pa se pripravlja že tretji rop slovenskih bank.

"Nismo sami"
Kot je poudaril, je SDS edina stranka, ki je vsakič znova opozarjala na potrebo po prenovi političnega sistema, na potrebo po drugi republiki, in tudi pripravljala politične koncepte v tej smeri. Vendar pa danes "tudi mi potrebujemo zaveznike". "Ne more biti samo SDS poklican k boju za normalnost," je dejal.

Rezultati referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, na katerem je večina zavrnila predlagano ureditev, po besedah prvaka SDS-a v tem pogledu opogumljajo. "Rezultat priča o tem, da nismo sami," in obeta, da se zavezništva lahko ponovno gradijo, oblikujejo in na koncu tudi zmagajo, je poudaril Janša.

Med izzivi takšnega političnega kroga je Janša omenil spremembe volilnega sistema. Izpostavil pa je tudi pomanjkljivosti v obrambnih sposobnostih države. Evropi namreč grozi največji migrantski val v zgodovini človeštva, če dogovori, sprejeti na evropski ravni, v prihodnjih tednih ne bodo začeli veljati.

27. obletnica SDS-a