Vlada se je sešla na ustanovni seji. Imenovala naj bi že generalnega sekretarja in vodjo kabineta premierja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Vlada se je sešla na ustanovni seji. Imenovala naj bi že generalnega sekretarja in vodjo kabineta premierja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Borut Pahor, Janez Janša
Janša se je strinjal s Pahorjem, "da je treba zaupati v slovenske ljudi". Foto: BoBo

Vlada se je sešla na prvi seji. Na njej so razpravljali o kadrovskih vprašanjih. Razrešili so direktorja Sove Sebastjana Selana in na njegovo mesto imenovali Damirja Črnčeca. Razrešili tudi Guliča.

Generalni sekretar vlade naj bi znova postal Božo Predalič. Na seji pa so imenovali tudi vodjo kabineta predsednika vlade. Ta položaj naj bi zasedla Nika Dolinar, ki je dolgoletna sodelavka novega predsednika vlade Janeza Janše, Predalič pa je bil generalni sekretar vlade med letoma 2004 in 2008. Od takrat do danes je bil med drugim direktor Novih Obzorij, ki izdajajo tednik Demokracija, vmes pa je tudi doktoriral.

Vlada je imenovala tudi tri podpredsednike, in sicer Ljudmilo Novak, Radovana Žerjava in Karla Erjavca. Erjavec bo vodil tudi komisijo za kadrovske in administrativne zadeve.

Vlada je imenovala tudi državne sekretarje v kabinetu predsednika vlade. To so generalni sekretar DeSUS Ljubo Jasnič, podžupan mariborske mestne občine Janeza Ujčiča ter Lovro Lončar, nekdanji generalni sekretar DZ v času, ko je DZ vodil France Cukjati.

Razrešili direktorja Sove in urada za verske skupnosti
Vlada je na seji že imenovala novega direktorja Urada Vlade RS za komuniciranje (Ukom). To je postal Anže Logar, ki je Ukom vodil že v času prve Janševe vlade. Vlada pa je razrešila tudi direktorja Sove Sebastjana Selana in na njegovo mesto imenovala Damirja Črnčeca.

Zakon o Sovi predvideva, da direktorja agencije imenuje in razrešuje vlada na predlog predsednika vlade, direktor pa je vladi tudi odgovoren. Za postopek izbire direktorja agencije se torej ne uporabljajo določbe zakona o javnih uslužbencih. Tudi delovna razmerja se v agenciji sklepajo brez objave razpisa.

Nova vlada je razrešila tudi direktorja urada za verske skupnosti Aleša Guliča in kot vršilca dolžnosti direktorja urada imenovala Staneta Baluha, sicer direktorja urada za narodnosti. Gulič je dejal, da o razrešitvi še ni obveščen, zato je tudi ne komentira.

"Funkcija direktorja Ukoma je strokovna, moj mandat pa naj bi trajal trajal do septembra 2015. Razrešitev tako rekoč v prvi tretjini mandata se mi zdi zato nekoliko nenavadna," je za STA dejal razrešeni direktor Ukoma Darijan Košir. Na ugotovitev, da je tudi vlada Boruta Pahorja direktorja Ukoma razrešila dva tedna zatem, ko je bila imenovana, Košir odgovarja, da takratnih ravnanj Pahorjeve vlade ne more komentirati. Gulič pa je dejal, da o razrešitvi še ni obveščen, zato je tudi ne komentira.

"Zrem v prihodnost in se mi porajajo številna vprašanja"
Borut Pahor je še pred prvo sejo nove vlade predal posle predsednika vlade Janezu Janši, mu čestital ob izvolitvi in zaželel uspešno delo. Janša pa se je Pahorju zahvalil za vse vložene napore na položaju predsednika vlade.

"Kot državljan in kot politični voditelj, ki ostaja v slovenskem javnem in političnem prostoru, zrem v prihodnost in se mi porajajo številna vprašanja. O nečem pa sem trdno prepričan - da skupaj lahko uspemo in da skupaj lahko premagamo tudi najtežje ovire na poti do tega, da Slovenija v 21. stoletju postane država, v kateri bo vsakdo doma," je v skupni izjavi za javnost ob primopredaji poslov dejal zdaj že nekdanji premier Pahor.

"Njegov uspeh je tudi naš skupni uspeh"
Janši je zaželel uspešno delo na položaju predsednika slovenske vlade. "Njegov uspeh je tudi naš skupni uspeh," je dejal. Novemu premierju je predal tudi poročilo o opravljenem delu njegove vlade, ki zaradi nezaupnice sicer ni končala mandata, Slovenija pa je morala na predčasne volitve.

"Mi se po eni strani zavedamo izzivov, ki so pred nami, tudi težkega časa in problemov, ki jih bo treba reševati, zavedam pa se, da tudi vam ni bilo lahko," je Pahorju dejal Janša.

"Oba veva, da Slovenija veliko zmore"
"Slovenija je vstopila v krizne čase prav ob začetku vašega mandata. Marsikaj, kar je bilo v tem času narejeno, je tudi delilo naša mnenja. Nismo se pri mnogih stvareh strinjali, pri mnogih smo se," je dejal Janša. Pri tem se je strinjal s Pahorjem, "da je treba zaupati v slovenske ljudi".

"Oba veva, da Slovenija veliko zmore. Je pa pri teh naporih Sloveniji bistveno lažje, če je tudi politični razred sposoben sodelovanja," je še dejal Janša ter predlagal, da bi sodelovanje "med pozicijo in opozicijo presegalo klasične okvire in da bo v skupno dobro slovenske države".

"Še enkrat hvala za ves vložen trud. Samo tisti, ki je kdaj opravljal funkcijo predsednika vlade, ve, kaj to pomeni v smislu naporov. Ne glede na te razlike, ki so bile v tem času med nami in so morda pripeljale do tega, da se je ta vloga zdaj obrnila, iskrena zahvala za vse te napore, ki ste jih vložili," je še dejal Janša Pahorju.