Slovenija
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 166 glasov Ocenite to novico!
Janez Janša
Janez Janša je zatrdil, da je mandat predsednika vlade na razpolago, a ne ulici, temveč ustavnemu institutu. Foto: EPA
       Mandat vlade je na razpolago, vendar ne ulici, temveč ustavnemu institutu.       
 Janez Janša
       Tisti, ki so začeli vrtati luknje v to ladjo, se tega ne zavedajo ali pa namerno ravnajo neodgovorno.       
 Janez Janša
Shoda Zbora za republiko
Janša je levi fašizem omenil v nagovoru udeležencev shoda Zbora za republiko. Foto: BoBo
VIDEO
Janša na Dolenjskem tudi...

Dodaj v

Janša opisal pojave "levega fašizma"

Novi mandatar ne bo imel sreče s partnericami, ki zabijajo nože v hrbet
12. februar 2013 ob 20:42
Novo mesto - MMC RTV SLO/STA

Premier Janez Janša je dejal, da ni nikogar označil za levega fašista, ampak je na shodu Zbora za republiko govoril le o pojavih, ki sestavljajo tisto, "kar se v svetu prepoznava kot levi fašizem".

Med omenjenimi "pojavi" je omenil napis, ki se je pojavil na eni izmed trgovin v Ljubljani o "klanju kristjanov" in transparente nekaterih protestnikov, na katerih so "ljudi pošiljali v Hudo Jamo in Barbarin rov". Pojavi levega fašizma so po Janševem mnenju še obiski na domovih mariborskih občinskih svetnikov, napadi na policiste ter izjave tipa: "Zdaj gremo v Ljubljano in bomo zasedli parlament in vrgli to vlado."

Primerjava z Mussolinijem in deportacijo Judov?
Za Janšo je "to govorica fašizma". Dodal je, da je tudi Benito Mussolini organiziral pohod na Rim in tako prevzel oblast, ter da so se deportacije Judov začele z obiski na njihovih domovih. Prepričan je, da je treba te, po njegovem mnenju nevarne pojave najprej označiti in jim poiskati zgodovinsko primerjavo, kot je storil on, saj se jim je tako mogoče zoperstaviti.

Dodal je še, da pri tem ni bil prvi, ki je storil tako, ampak je "to je naredil že novinar britanskega časopisa, ki je pisal o razmerah v Sloveniji in o ideologih tega, kar se pri nas dogaja, in je to označil za levi fašizem".

"Zabijanje nožev v hrbet"
Janša je za novomeško televizijo Vaš Kanal komentiral tudi iskanje novega predsednika vlade in pripomnil, da se ob ugibanjih, kdo bi lahko bil njegov naslednik, zdi, kot da je objavljen "razpis za predsednika vlade". Opozoril je, da mora njegov naslednik vedeti, da s partnerji, ki so zdajšnji vladi "zabili nože v hrbet", ne bo imel veliko sreče v situaciji, v kateri smo. Dodal je, da je "mandat vlade na razpolago, vendar ne ulici, temveč ustavnemu institutu". Ta po Janševih navedbah pravi, da je za to, da se dokaže, da neka vlada nima večine v DZ-ju, treba oblikovati neko drugo večino, ki izvoli novo vlado.

Opozoril je, da je položaj, v katerem je država, zelo resen in izrazil upanje, da bo prišlo do streznitve. "Tisti, ki so začeli vrtati luknje v to ladjo, se tega ne zavedajo ali pa namerno ravnajo neodgovorno," je dejal.

Neodgovorni odhodi iz koalicije
Janša je bil kritičen tudi do nekdanjih koalicijskih partneric. Čeprav si lahko vsaka stranka premisli in izstopi iz koalicije, "je neodgovorno, da to naredi takrat, ko ni nobene alternative". "Razumel bi, da stranke, ki so v koaliciji, dosežejo nek dogovor s strankami, ki so v opoziciji, sestavijo večino in ko izstopijo, predstavijo novo ekipo, tako da ni politične nestabilnosti in cene, ki jo je treba za to plačati. Zdaj pa je nekdo skočil v prazen bazen, dobiva buške, država pa trpi," je dejal.

Prav zato so se po njegovih besedah pojavile nove napovedi o znižanju bonitetnih ocen Slovenije, in to zaradi politične nestabilnosti in posledic, ki jih ta povzroča v gospodarstvu. To pomeni, da bo cena za naše zadolževanje porasla, "in to izključno zaradi politične neumnosti", je prepričan Janša.

Vlada je sicer na dvodnevnem obisku Dolenjske in Bele krajine.

A. K. K.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo