Prva solidarnostna shoda sta bila v petek popoldne v Ljubljani in Mariboru. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Prva solidarnostna shoda sta bila v petek popoldne v Ljubljani in Mariboru. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

"Slovenskim državljanom, ki so na območju Rusije in Belorusije, svetujemo, da zaradi omejitve letalskih povezav in povečanega varnostnega tveganja državi zapustijo. Odločijo naj se za varne poti po lastni izbiri," je na Twitterju zapisalo ministrstvo za zunanje zadeve. Dopoldne je MZZ odsvetoval vsa potovanja v Rusijo in Belorusijo.

Na spletni strani ministrstva še piše, da je obseg pomoči veleposlaništva Slovenije v Moskvi slovenskim državljanom, ki bi bili na teh območjih in bi jo potrebovali, omejen.

MZZ nima natančnih podatkov o tem, koliko Slovencev je trenutno v Rusiji oziroma Belorusiji. Po neuradnih podatkih naj bi jih bilo v Rusiji okoli sto, v Belorusiji pa okoli 50, vendar opozarjajo, da ljudem ni treba posredovati podatkov o tem, kam potujejo, zato natančno število ni znano.

Letalske povezave med EU-jem in Rusijo so sicer prekinjene, saj je Unija v nedeljo zaprla svoj zračni prostor za ruska letala, Rusija pa je danes sprejela povračilni ukrep in svoj zračni prostor zaprla za letala iz držav EU-ja.

Naj zapustijo Rusijo in Belorusijo, je svoje državljane že pozvalo tudi več drugih držav.

Protivojni protest tudi v Ljubljani
OZS zbira podatke o slovenskih prevoznikih v Ukrajini in okolici

Predsednik sekcije za promet pri obrtni zbornici (OZS) Peter Pišek je za MMC pojasnil, da sta OZS in GZS vsem slovenskim prevoznikom poslala dopis, da jim sporočijo vse informacije glede morebitnih težav in zapletov zaradi vojne v Ukrajini, da bi jim nudili morebitno pomoč.

Kot pravi, zbirajo informacije, da bi dobili sliko stanja, kdo je v stiski ali kdo je obstal v Ukrajini ali Belorusiji. Pred tem je na vzhod Evrope in iz nje tedensko prevažalo blago več sto slovenskih tovornjakov. V njegovem prevoznem podjetju so imeli zaposlene tudi ukrajinske voznike, ki pa so bili novačeni v ukrajinsko vojsko.

"Kaos in zmeda, vojna pa bo pustila hude posledice na gospodarstvo, pa čeprav bi se vojna končala danes," je opozoril Pišek.

"Zadnje vozilo nam je uspelo pripeljati iz Ukrajine, ker naši vozniki poznajo tudi stranske poti in jim je uspelo dobiti gorivo, največ 50 litrov. Poleg tega so preverjali, čigav je tovornjak, in za slovenske tovornjake so jim dali gorivo," je opisal in dodal, da številni drugi prevozniki skušajo reševati vozila in blago iz Ukrajine, saj so ostali na cestah, brez voznikov.

Napovedana dva shoda v podporo Ukrajini

Več kot 20 društev in nevladnih organizacij v torek ob 17. uri na ljubljanskem Trgu republike organizira Shod za mir. Kot so zapisali, najostreje obsojajo ruske napade na Ukrajino. Hkrati želijo izraziti solidarnost z vsemi, ki se te dni bojijo za svoja življenja, so izgubili bližnje ali so razseljeni.

"Pozivamo k takojšnji prekinitvi ognja, umiku ruskih sil in začetku pogajanj o dolgoročni diplomatski rešitvi spora. Nasprotujemo tudi vsem političnim zlorabam vojne in stopnjevanju militarizacije tako doma kot v tujini. Za mir," so zapisali v sporočilu za javnost. Med organizatorji shoda so Mladi za podnebno pravičnost, Mirovni inštitut, PIC, Inštitut 8. Marec, Amnesty International Slovenije, Danes je nov dan, Protestna ljudska skupščina, sindikat Mladi plus, Protestival, Ljubljana Pride, Slovenska filantropija, Slovenska karitas in drugi.

Foto: Ponedeljkov shod v Ljubljani

V sredo na shod pozval premier Janez Janša

Premier Janez Janša je prav tako napovedal shod v podporo Ukrajini, ki je tarča ruske agresije. Shod naj bi potekal v sredo ob 17. uri v Ljubljani, natančnejšo lokacijo pa namerava sporočiti danes, je v nedeljo zvečer tvitnil premier. Janša je sicer medtem spregovoril tudi za vseevropsko medijsko mrežo Euractiv in opozoril, da Zahod mora ustaviti ruskega predsednika Vladimirja Putina zdaj, saj če bo padel Kijev, bo to imelo posledice za celoten vzhod Evrope.

"Sem stoodstotno prepričan, da če Rusija v Ukrajini ne bo ustavljena in če Kijev pade, potem bosta naslednja cilja Moldavija, Gruzija, nato se bodo težave razširile na Zahodnem Balkanu, zatem bodo naslednja tarča baltske države," je dejal Janša.

V Velenju prvi begunci iz Ukrajine

V Slovenijo so že prispeli prvi begunci iz Ukrajine. Gre za dve družini delavcev podjetja Esotech, ki tam gradi 10 milijonov evrov vredno čistilno napravo. Nastanili so jih v velenjskem hotelu.

Pet slovenskih sodelavcev se je iz Ukrajine uspešno vrnilo prejšnji teden. Na pomoč ukrajinskim delavcem pa hitijo tudi iz velenjske okoljske agencije Ksenna. Dogovorjeni so, da jih v torek z avtomobili prevzamejo v Romuniji in pripeljejo v Velenje. Tam bodo nastanjeni najprej pri slovenskih družinah, potem pa jim je na voljo tudi tamkajšnji mladinski hotel.

Če bo Rusija uspela s svojo invazijo, bo sledil "učinek domin", je prepričan slovenski premier. Dejal je tudi, da bi se morala "Evropa naučiti kaj iz svoje zgodovine", in namignil na politiko pomirjanja pred drugo svetovno vojno in vojnami v Jugoslaviji. Putina pa je primerjal z nevarnimi osebnostmi iz evropske zgodovine – "ni formule za sodelovanje z ljudmi, ki razmišljajo kot Hitler ali Stalin. Ustaviti jih je treba že na začetku", je dejal.

To bo zaradi sankcij, vojaške pomoči in tudi žrtev drago. "Vendar pa bo cena za to, da se ga ustavi zdaj, tisočkrat nižja od cene, če mu mu bomo pustili vzeti Ukrajino," je še dodal Janša.

V pogovoru za Euractiv je spregovoril tudi o pobudi, da bi Ukrajini omogočili članstvo v EU-ju do leta 2030, kar je predlagal skupaj s poljskim kolegom Mateuszem Morawieckim. Dodal je, da je zdaj pravi čas za razmislek o strateških spremembah, saj da se javno mnenje v Zahodni Evropi spreminja.

Množična zborovanja v znamenje solidarnosti z Ukrajino