Janez Janša je predstavil načrt reševanja problematike t. i. intervencijskega zakona. Foto: BoBo
Janez Janša je predstavil načrt reševanja problematike t. i. intervencijskega zakona. Foto: BoBo
Denar
V SDS-u predlagajo, da se plače najprej znižajo funkcionarjem, in sicer za 10 odstotkov. Foto: MMC RTV SLO
SDS s svojim intervencijskim zakonom

Predsednik stranke SDS Janez Janša je na novinarski konferenci predstavil načrt reševanja problematike, vezane na intervencijski zakon. V poslanski skupini SDS-a so prvega izmed "potrebnih" zakonov že vložili v državni zbor - gre za predlog zakona o začasnem znižanju plač funkcionarjev, ki bi veljal od 1. januarja do uveljavitve proračuna rebalansa. Če bi bil zakon sprejet, bi po Janševi oceni na letni ravni privarčevali od 8 do 10 milijonov evrov.

"Potrebne so rešitve, ki ne bodo prinesle dodatne blokade"
Kot je še pojasnil, je javnofinančno stanje v Sloveniji resno. "Smo pred volitvami in pred zaključkom leta. Slovenija za naslednje leto nima resnega proračuna oz. dokumenta. Vse, kar je bilo sprejeto za naslednje leto, temelji na zastarelih podatkih, stanje pa se je medtem poslabšalo. Vlada je sicer sredi leta na nek način priznavala takšno realnost in obljubljala intervencijski zakon, vendar ga ni predlagala vse do časa, ko so bile predčasne volitve že pred vrati in ko je vladajoča politika izgubila tudi tisto nujno kredibilnost, da bi zakon uskladila s socialnimi partnerji," je dodal. Po njegovih besedah se bodo sicer proračunski izdatki z začetkom prihodnjega leta bistveno povečali. "Luknja, ki se obeta, je med 400 in 500 milijoni evrov in ne 300 milijonov evrov, kot je bilo rečeno," je ocenil Janša.

Povedal je tudi, da se bo nova vlada po njegovi oceni v najboljšem primeru oblikovala šele po koncu prvega kvartala naslednjega leta, zato so, da "nova vlada ne bo podedovala bistveno bolj dramatičnega stanja, kot je danes, potrebne rešitve, ki morajo biti realne in ne smejo prinesti nadaljnje blokade". Pričakuje pa tudi, da bo zakon dobil zadostno podporo, kot možnost pa je podal tudi, da vlada "posvoji in v četrtek na seji že sprejme ta zakon".

Znižanje plač - zgled socialnim partnerjem
Janša je prepričan, da bo z znižanjem plač funkcionarjem politika dala zgled socialnim partnerjem, da je "sposobna najprej začeti pri sebi, da je sposobna začeti najprej varčevati tam, kjer noben sindikat ne bo nasprotoval in se na tej podlagi pogovarjati tudi naprej".

Vendar pa opozarja, da ta ukrep ni glavni prispevek k temu, kar je še treba storiti.

Drugi korak - dialog s sindikati
Naslednji korak je po njegovih besedah namenjen sindikatom in dogovorom z njimi, njihove zahteve, ki "so jih dali na mizo, je namreč treba obravnavati resno". Kot je dejal, sindikati zahtevajo resnico o tem, kaj lahko pričakujejo v prihodnjem letu, kakšno je dejansko stanje in koliko oz. kako pravični bodo ukrepi, ki se bodo morali prihodnje leto sprejemati. "Mislim, da je tukaj treba iti naproti socialnim partnerjem, predvsem sindikatom in na to resno odgovoriti, brez tega, da lahko zamegljujemo stanje."

"Intervencijski zakon je še v obravnavi in ureja tudi plače funkcionarjev. Šele po tem, ko bi bil tak zakon sprejet, bi lahko razpravljali o tem, kar Janša predlaga. SDS je storil napako, saj bi morali predlog intervencijskega zakona podpreti, mogoče črtati vse druge člene in ohraniti člen o plačah funkcionarjev in tega prilagoditi. Ampak, to je vendarle zakon, s katerim se prihrani pri kavi in cvetličnih aranžmajih, in mislim, da bi bili, ko bi odpadle proceduralne ovire, v Zaresu pripravljeni podpreti zakon pod pogojem, da SDS vnaprej podpiše, da vsem zamrznemo pokojnine in socialne transferje, do sprejetega rebalansa proračuna oz. najkasneje do 1. julija prihodnje leto," je za MMC povedal Pavle Gantar.


V SDS-u ob trenutnih razmerah - časovne omejitve in predvolilne kampanje - ne pričakujejo, da bi lahko do predčasnih volitev uskladili celovite rešitve. "Je pa ta čas pametno izkoristiti za razčiščevanje teh vprašanj, da se položi celovita slika na mizo in da se tudi sindikate povpraša po rešitvah," je ob tem dodal Janša, zato bo SDS prihodnji teden organiziral okroglo mizo, kamor "so povabljeni vsi reprezentativni sindikati in vse stranke, ki se potegujejo za naklonjenost volilvcev na predčasnih volitvah". Namen pa je po Janševih besedah, da se najprej posluša sindikate, "tiste, ki imajo običajno drugo besedo".

"Zamrznitve do sprejetja rebalansa"
"V tretjem koraku pa mislim, da mora tista politika, ki bo dobila zaupanje ljudi na predčasnih volitvah, takoj po volitvah poskrbeti, da se državni zbor čim prej konstituira in se ne čaka dva meseca na novo vlado, ampak se gre takoj v zvezi z intervencijskimi ukrepi v dialog s socialnimi partnerji in da se doseže dogovor," je še povedal Janša, ki še pojasnjuje, da je predlog stranke SDS, da se skuša doseči dogovor "ne o zamrznjenju vseh proračunskih izdatkov za eno leto, ampak za čas, dokler ne nova vlada in parlament ne bosta sprejela rebalansa proračuna za naslednje leto".

SDS s svojim intervencijskim zakonom