Zunanji minister Karel Erjavec je zavrnil ocene premierja Janeza Janše, da je memorandum za arbitražno sodišče slabo pripravljen. Foto: BoBo
Zunanji minister Karel Erjavec je zavrnil ocene premierja Janeza Janše, da je memorandum za arbitražno sodišče slabo pripravljen. Foto: BoBo

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, so mu predstavili svoje dosedanje delo v sklopu priprave memoranduma, ki ga mora Slovenija predložiti arbitražnemu sodišču do 11. februarja 2013. Seznanili so ga tudi s predvidenim časovnim potekom nadaljnjih postopkovnih korakov za dokončno rešitev spora.

Predsednik vlade Janša je odvetnike seznanil, da je vlada doslej obravnavala le poročilo o delu projektne skupine, ki se na ministrstvu za zunanje zadeve ukvarja z arbitražnim postopkom. V prihodnjih dneh, še pred končno vladno potrditvijo memoranduma, bo razpravo o omenjenem poročilu predvidoma opravil tudi odbor državnega zbora za zunanjo politiko.

Janša je ob tem izpostavil občutljivost mejnega vprašanja za Slovenijo, ki terja ustrezno stopnjo političnega soglasja med posameznimi koraki v arbitražnem postopku.

Kot je znano, je zunanji minister Karl Erjavec zavrnil oceno premierja Janeza Janše, da je predlog memoranduma oz. predmeta spora za arbitražo slabo pripravljen in da ga zato vlada ni potrdila. Erjavec je ob tem pojasnil, da so to pripravili profesionalno. "Morate vedeti, da nas zastopa najboljši odvetnik na svetu, Allain Pellet, ki je vse spore pred arbitražnim sodiščem dobil, in mi smo pripravili obrambo na podlagi njegovih navodil."

Dodal je: "Res pa je, da nekateri vidijo obrambo drugače, vendar se mi zdi, da je tisto, kar nekateri - in to je manjša skupina - predlagajo, nerealno in da bi težko na arbitražnem sodišču uspeli s takšno argumentacijo."

Erjavec je tudi napovedal, da bo o tem vprašanju v ponedeljek odločal odbor za zunanjo politiko, nima pa tudi nič proti izredni seji DZ-ja, kjer bi sprejeli odločitev.