Slovenija bi morala, tako Janša, skozi dvostranska pogajanja ohraniti zgodovinsko pravico dostopa do odprtega morja, in ne nekega stika, ki lahko pomeni kar koli. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija bi morala, tako Janša, skozi dvostranska pogajanja ohraniti zgodovinsko pravico dostopa do odprtega morja, in ne nekega stika, ki lahko pomeni kar koli. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je dejal, da arbitražni sporazum Sloveniji odreka pravico teritorialnega dostopa do mednarodnih voda, ki je zgodovinska pravica Slovencev in do zdaj ni bila nikoli zanikana. Stranja bo tako po Janševih besedah v prihodnjih tednih naredila vse, da z argumenti širši javnosti predstavi svoja stališča. SDS se bo ob tem zavzel tudi za čim višjo udeležbo na referendumu.

V gradivu DVK-ja manjka zemljevid
Gospodinjstva v teh dneh na dom prejemajo gradivo državne volilne komisije o referendumu o arbitražnem sporazumu. Janša je ob tem opozoril, da gradivo ne vsebuje nobenega zemljevida, torej tistega, kar je vlada podpisala z arbitražnim sporazumom. Dejal je, "da oni ne znajo narisati tega zemljevida", v slovenski pravni ureditvi pa je jasno napisano, kakšna je današnja suverenost Slovenije na morju, in "vemo, kakšna je naša zgodovinska pravica. Tisto, kar je nesporno slovensko, se zdaj postavlja pod vprašanje."

Slovenska demokratska mladina, podmladek SDS-a, pa je sporočila, da so se po sredinih demonstracijah, za katere ne izključujejo možnosti, da so bile zrežirane, pojavile ostre kritike Študentske in dijaške organizacija Slovenije. Ddiskreditacija se po njihovem mnenju dogaja z namenom oslabiti pomembnega kritika vlade. Opozorili so še, da je 37.000 evrov škode bolj pomembnih kot 6 milijard evrov dolga, kolikor ga ima država. V SDM-ju ob tem priznavajo, da bi bilo treba spremeniti financiranje ŠOS-a in DOS-a, a bi bila ukinitev na vrat na nos katastrofa za interese mladih.

Kot alternativo arbitražnemu sporazumu je Janša navedel njegovo zavrnitev, saj bi tako Slovenija dobila manevrski prostor za nova pogajanja s Hrvaško. Dodal je, da se je tudi na Hrvaškem v zadnjih dneh slišalo nekaj razumnih besed, da bi bilo, če bo arbitražni sporazum zavrnjen, treba sesti za mizo. Slovenija bi morala, tako Janša, skozi dvostranska pogajanja ohraniti zgodovinsko pravico dostopa do odprtega morja, in ne nekega stika, ki lahko pomeni kar koli.

"Ideja o zmanjšanju števila veleposlaništev ni konkretno premišljena"
Janša je ob robu seje sveta stranke dejal še, da je obljuba predsednika vlade Boruta Pahorja, da bodo zmanjšali število veleposlaništev za tretjino, podobna tisti, da bo vlada javno upravo zmanjšala za polovico. Dejal je, da od obljube ne bo nič, saj zadeva ni konkretno premišljena.

Sicer pa je svet SDS-a za novega programskega tajnika imenoval Tomaža Lisca, ki je zamenjal Dragutina Mateja, potem ko je ta prevzel vodenje ljubljanskega mestnega odbora stranke.