Sova naj bi po navedbah v anonimki, ki je krožila po DZ-ju, uporabljala skrit in nezakonit sistem za nadzor telefonskih številk in SMS-sporočil, imenovan Matrix. Foto: MMC RTV SLO
Sova naj bi po navedbah v anonimki, ki je krožila po DZ-ju, uporabljala skrit in nezakonit sistem za nadzor telefonskih številk in SMS-sporočil, imenovan Matrix. Foto: MMC RTV SLO
Zvonko Černač in prostori Sove
Koalicijski člani komisije od Černača pričakujejo, da jih bo pooblastil, da v skladu z zakonom opravijo ogled naprav in prostorov, ki jih agencija uporablja pri nadzorovanju in snemanju elektronskih komunikacij. Foto: MMC RTV SLO

Poslanci Dušan Kumer (SD), Franci Kek (Zares) in Anton Urh (DeSUS) so na predsednika komisije Zvonka Černača naslovili zahtevo za izvedbo nadzora nad uporabo posebnih oblik, metod in ukrepov pridobivanja podatkov Slovenske obveščevalno-varnostne agencije v t. i. zadevi Matrix.

Sova naj bi uporabljala skrit in nezakonit sistem Matrix
V obrazložitvi so zapisali, da so prejšnji teden na seji odbora za obrambo govorili tudi o anonimki, ki kroži po državnem zboru in po kateri naj bi Sova izvrševala domnevne nezakonite aktivnosti v povezavi z nekaterimi ministri in predsednikom vlade. Sova naj bi po navedbah v anonimki pri tem uporabljala skrit in nezakonit sistem za nadzor telefonskih številk in SMS-sporočil, imenovan Matrix.

Kumer, Kek in Urh od Černača pričakujejo, da bo v omenjeni zadevi odredil nadzor nad delovanjem agencije, "kljub temu da gre za anonimko, ki naj bi jo napisal domnevni sodelavec agencije, in kljub temu da je direktor Sove omenjene navedbe o nezakonitostih pri delovanju agencije javno že zanikal".

Poslanci želijo pregledati naprave in prostore agencije
"Od vas kot predsednika komisije pričakujemo, da boste v omenjeni zadevi odredili nadzor delovanja agencije in da nas boste pooblastili, da v skladu z zakonom opravimo ogled naprav in prostorov, ki jih uporablja agencija v zvezi z nadzorovanjem in snemanjem elektronskih komunikacij, in zahtevamo vpogled v dokumente, drugo gradivo in podatke, ki bi se lahko nanašali na očitane domnevne nezakonitosti," so zapisali v zahtevi.

Ob tem so spomnili, da so tako v preteklosti kot tudi zdaj, ko komisijo vodi Černač, ob podobnih govoricah in namigovanjih opravili nadzor.

"Sova svoje delo izvaja v skladu z zakonom"
Gre namreč za to, navajajo, da so kot parlamentarci ob domnevno nezakoniti uporabi nadzorovanih ukrepov nadzor dolžni izvesti in da je to tako v interesu domnevno prizadetih, ki naj bi jim bile kršene pravice, kot tudi javnosti, saj se vzpostavlja dvom o zakonitosti delovanja organa, ki lahko (v skladu z zakonom) posega tudi v človekove pravice in svoboščine.

Po seji odbora za obrambo in po navedbah v anonimki, da Sova prisluškuje tudi predsedniku vlade Borutu Pahorju, notranji ministrici Katarini Kresal in ministru za visoko šolstvo Gregorju Golobiču, se je Pahor sešel z direktorjem Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Andrejem Rupnikom. Ta je premierju zagotovil, da Sova svoje delo izvaja v skladu z zakonom in da ni nobenih nezakonitosti.