Foto:
Foto:
Furlan želi, da ga razrešijo

Svojo odločitev je Ljubica Jelušič pojasnila z navedbo, da brigadirja Furlana čaka še veliko dela in da bodo sproti preverjali, ali in koliko je pri tem delu vreden zaupanja. Namerava pa vseeno upoštevati nekatere njegove nasvete v zvezi s sestavo pogajalskih in projektnih skupin, ki se bodo ukvarjale z reprogramiranjem projekta nakupa oklepnikov 8 x 8. Bistvo pogajalskega procesa pa naj bi prevzeli civilni uradniki.

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je povedala tudi, da so pred tedni na Morsu začeli s procesom naročila pravnega mnenja o posledicah morebitne enostranske prekinitve pogodbe s Patrio. O tem je bilo govora tudi na ponedeljkovem vrhu koalicije.

Furlan prosil za razrešitev
Na dan je namreč prišla informacija, da je namestnik generalštaba SV-ja Furlan je v pismu ministrico za obrambo Ljubico Jelušič pozval, naj ga zaradi zadeve Patria razreši s položaja.

Pismo je Furlan, ki je bil vodja vojaškega dela strokovne komisije, pristojne za ocenjevanje ponudb za nakup osemkolesnikov, 2. septembra poslal ne le ministrici, temveč v vednost tudi predsedniku republike Danilu Türku, načelniku generalštaba SV-ja Alojzu Šteinerju in predsedniku odbora DZ-ja za obrambo Jožefu Jerovšku, je poročal Radio Slovenija.

"Ministrica me omenja kot krivca za nepregleden nakup patrij"
Z njim, kot je zapisal, želi Jelušičevo spodbuditi, da naj ga, dokler se stvari okoli afere Patria ne razčistijo, razreši in naj si vzpostavi ekipo, ki ni "kontaminirana". Furlan namreč meni, da ministrica in njeni sodelavci s svojimi izjavami glede patrij izkazujejo nezaupanje v vojaško stroko in vodstveno strukturo v SV-ju.

V kontekstu iskanja krivcev za "nestrokoven, nepregleden, nepošten, škodljiv in nepotreben" nakup patrij naj bi namreč po Furlanovih besedah omenjali tudi njegovo ime.

"Jelušičeva naj pojasni, zakaj je sploh prevzela 13 oklepnikov"
Kot Furlan tudi poudarja v pismu, je komisija, ki jo je vodil, ocenjevala tako ponudbo finske Patrie kot slovenske Sistemske tehnike. Ugotovila je, da pogoje izpolnjujeta obe podjetji in ni nikoli dala nasveta, da se je treba pogajati le z enim ponudnikom (to je Patrio), je zatrdil.

Od ministrice zdaj pričakuje tudi, da bo pojasnila, zakaj je prevzela 13 osemkolesnikov, s katerimi po njenih besedah Slovenija ne dosega ciljev in so očitno nepotrebni.

Furlan želi, da ga razrešijo