Jelušičeva je prepričana, da Pahorjeve besede niso bile
Jelušičeva je prepričana, da Pahorjeve besede niso bile "nič pretresljivega". Izpostavila pa je, da če bi se umaknili že oktobra letos, to nikakor ne bi bilo usklajeno z zavezniki, saj se na primer ameriški vojaki, ki so del slovenske skupine OMLT, že pripravljajo s tretjo slovensko skupino. Foto: BoBo
Slovenski vojak
V Afganistanu je trenutno 89 slovenskih vojakov. Foto: BoBo

Jelušičeva na seji odbora DZ za obrambo sicer ni želela komentirati Pahorjevih napovedi o odhodu iz Afganistana, je pa zatrdila, da se na seji vlade o tem niso pogovarjali. Le seznanili so se z napovedmi ameriškega predsednika Baracka Obame o delnem umiku 10.000 ameriških vojakov letos poleti, je pojasnila.

"O umiku na seji vlade nismo razpravljali"
Dodala je, da o morebitnem slovenskem umiku na seji niso razpravljali. V veljavi tako še vedno ostaja sklep vlade iz decembra 2009, v skladu s katerim se bo trenutna misija v Afganistanu končala oktobra 2012.

S tem sklepom se je Slovenija odločila za prevzem lastne skupine za mentoriranje bataljona afganistanske vojske (OMLT) z oktobrom 2010, misija pa naj bi trajala štiri polletne rotacije z vmesnim premislekom in temeljito analizo stanja po dveh rotacijah.

Pahor napovedal umik
To pomeni, da bo morala biti oktobra letos, ko se bo iztekla druga rotacija OMLT-ja, opravljena analiza stanja v Afganistanu, konec aktivnosti pa je torej predviden za oktober prihodnje leto, je večkrat poudarila ministrica.

Pahor je v četrtek dejal, da se bo Slovenska vojska kmalu umaknila iz Afganistana, predvidoma po koncu "zdajšnje generacije" OMLT-ja. Trenutno je v Afganistanu druga rotacija OMLT-ja, njen mandat se izteče oktobra. Pahor pa je napovedal, da bo umik usklajen z zavezniki in s poslanci v DZ-ju.

"Umik oktobra letos ne bi bil usklajen z zavezniki"
Jelušičeva je prepričana, da te besede niso bile "nič pretresljivega". Izpostavila pa je, da če bi se umaknili že oktobra letos, to nikakor ne bi bilo usklajeno z zavezniki, saj se na primer ameriški vojaki, ki so del slovenske skupine OMLT, že pripravljajo s tretjo slovensko skupino. "Vojska ne more kar oditi, kot da bi se pritisnilo na gumb," je dejala in izpostavila, da dobri trije meseci zagotovo niso dovolj za priprave.

Poleg tega bi bil tak hiter umik verjetno tudi drag, je dejala ministrica. Slovenska vojska bi morala namreč za umik poskrbeti sama, brez sodelovanja zaveznikov, kakor bo to verjetno potekalo oktobra prihodnje leto. In če bi bil morda umik samih vojakov še mogoč relativno hitro, pa bi bil umik oborožitve in opreme težavnejši. Škoda pa bi bilo, če bi relativno novo in moderno opremo kar pustili, je dodala.

Ali se Pahor z Jelušičevo ni posvetoval?
Predsednik odbora Jožef Jerovšek (SDS) je bil zaradi ministričinih pojasnil ogorčen, češ da je Pahor potemtakem "zagrenil položaj svojemu nasledniku pred zavezniki". "To je tempirana bomba. Slovenija bo izgubila verodostojnost," je dejal Jerovšek. Tudi Zmaga Jelinčiča (SNS) je zanimalo, ali se Pahor z Jelušičevo ni nič posvetoval.

Ministrica pa je pojasnila, da so bile Pahorjeve besede verjetno izrečene v luči napovedi Obame o zmanjšanju števila ameriških vojakov. Pri tem je izpostavila, da gre to tudi na račun izboljšanja varnostnih razmer v Afganistanu in procesa predajanja odgovornosti za varnost v roke afganistanskim varnostnim silam.

Ena izmed pokrajin, v katerih se bo to zgodilo najprej, bo tudi Herat, v kateri delujejo slovenski vojaki. Namen pa je že bil, da se bojne dejavnosti končajo, okrepijo pa se naloge urjenja afganistanskih sil, je dejala ministrica.