Župan Janković bo moral še priti na zaslišanje pred preiskovalno komisijo in se znova
Župan Janković bo moral še priti na zaslišanje pred preiskovalno komisijo in se znova "soočiti" z Jerajevo. Foto: MMC RTV SLO

Norčevanje iz komisije presega mejo dobrega okusa. Da dobimo študijo le dve uri pred sejo. To ni edini primer.

Jerajeva o domnevnem norčevanju MOL-a iz komisije
Zoran Janković
Župan Janković zavrača vse očitke o njegovem domnevnem sodelovanju pri domnevno spornih spremembah namembnosti zemljišč. Foto: MMC RTV SLO

Navadni državljani tega ekskluzivnega privilegija nimajo, v tej državi imajo ta privilegij le Zoran Janković in peščica nekaterih, ki so že v aferi vrnitve bulmastifov lastniku v celoti izigrali zakone, še huje – celo sodili po neveljavnih zakonih in tako povsem poteptali pravno državo.

Franc Pukšič o Jankovićevem odhodu z zaslišanja

Vem, da ni prav, da je glas povzdignil tudi poslanec SLS-a Franc Pukšič.

Alenka Jeraj

Predsednica preiskovalne komisije o gradbenih poslih Alenka Jeraj je na novinarski konferenci dejala, da ne ve, zakaj se je ljubljanski župan Zoran Janković na četrtkovem zaslišanju tako razburil, da je za nekaj minut zapustil zaslišanje. "To me čudi, saj ni bilo nič takega. Že prej se je govorilo o podjetju KLM. Župan bi lahko to mirno pojasnil," je povedala.

"Glede županovih očitkov, da komisija informacije pridobiva zgolj iz medijev oz. da zgolj beremo Finance, ne gledamo pa dokumentacije, naj povem, da to ne drži," je zatrdila Jerajeva in dodala, da so Mestno občino Ljubljana (MOL) zaprosili za dokumentacijo, pri čemer so nekatere dokumente dobili, druge pa ne.

Se na MOL-u norčujejo iz komisije?
Pri tem je izpostavila poročilo o študiji Darsa o širitvi ljubljanskega avtocestnega obroča in avtocestnih priključkov. "Ko smo zaprosili za študijo, smo dobili samo prvo stran in neki zemljevid, za katerega ne vemo, od kod je. Ko smo jih prosili, naj pošljejo celotno študijo, so poslali več kot 500 strani, in to zgolj dve uri pred sejo preiskovalne komisije," je poudarila in zatrdila, da v tako kratkem času ni mogoče preučiti študije in pripraviti ustrezna vprašanja za priče na seji.

"Norčevanje iz komisije presega mejo dobrega okusa. Da dobimo študijo le dve uri pred sejo. To ni edini primer," je pojasnila predsednica komisije. Po njenih besedah so ti dokumenti potrebni za zaslišanje župana Jankovića, vodje Oddelka za urbanizem MOL-a Mirana Gajška in podžupana Janeza Koželja. Ta dva bi morala biti zaslišana danes, vendar sta na poletnih počitnicah, zato je zaslišanje odpadlo.

Jerajeva: Čeferin se je neprimerno obnašal
Jerajeva obžaluje, da je prišlo do zapletov na zaslišanju Jankoviću, še zlasti zato, ker potem mediji poročajo samo o zapletu, ne pa o vsebini seje, kar po njenem za delo komisije ni dobro. Pri tem je izpostavila "neprimerno obnašanje Jankovićevega odvetnika Petra Čeferina".

"Vem, da ni prav, da je glas povzdignil tudi poslanec SLS-a Franc Pukšič," je dejala in dodala, da je Pukšič "povzdignil glas", šele potem ko so se v njegov nastop vmešali Janković in njegov odvetnik ter poslanec LDS-a Anton Anderlič. Po njenih besedah bodo Jankovića skušali zaslišati čim prej, ne more pa zagotoviti, da se bo to zgodilo pred poletnimi počitnicami. Kot je pojasnila, je treba končati zaslišanje Jankovića, da bi lahko začeli zasliševati tudi druge priče.

"Janković povezan s spremembami namembnosti zemljišč"
Ponovila je očitke, da v Ljubljani spremembe namembnosti zemljišč iz kmetijskih v zazidljiva "potekajo na zelo čuden način", pri čemer so te spremembe po njenih besedah največkrat povezane z županom Jankovićem oz. njegovo družino. Kot je pojasnila, skušajo nekateri lastniki zemljišč dolga leta neuspešno spremeniti namembnost zemljišč, ko pa pride do sprememb lastništva in "nastajajo nekatere čudne firme", pa so spremembe namembnosti naenkrat mogoče. "Nekatere od teh podjetij so povezane z županom ali sorodniki, ali pa so celo sami lastniki," je še dejala Jerajeva.

Pukšič je v sporočilu za javnost Jerajevi predlagal čimprejšnje sprejetje sklepa preiskovalne komisije, s katerim se sodišču predlaga izrek sankcije z denarno kaznijo po zakonu o kazenskem postopku zoper Jankovića, ki je kot priča v četrtek sredi postopka zaslišanja "brez dovoljenja zapustil zaslišanje v zvezi s spremembami izvedbenega prostorskega načrta Ljubljana pred parlamentarno preiskovalno komisijo".

Pukšič: Jankovićev odhod nedopusten
Po Pukšičevem prepričanju "Jankovićev nedopusten odhod" kot priče sredi postopka zaslišanja pred preiskovalno komisijo pomeni hkrati tudi grobo nespoštovanje zakonodajne veje oblasti in žalitev DZ-ja, za kar bi bilo po njegovem mnenju prav, da se ljubljanski župan tudi opraviči.

Spomnimo. Mediji so pisali o dveh domnevno spornih namerah MOL-a o spremembi namembnosti zemljišč. V prvem primeru gre za nakup 3,6 hektarja velikega travnika, v drugem primeru pa za nakup 1,5 hektarja velikega travnika med Cesto dveh cesarjev in Malim grabnom. Janković je navedbe o svojem domnevno spornem ravnanju pri spremembi namembnosti omenjenih zemljišč zanikal, tudi na četrtkovem zaslišanju, ki ga je Jerajeva zaradi nesklepčnosti prekinila. Vzrok za nesklepčnost je bil odhod Pukšiča in poslanca SNS-a Zmaga Jelinčiča zaradi Jankovićeve začasnega odhoda z zaslišanja.

Norčevanje iz komisije presega mejo dobrega okusa. Da dobimo študijo le dve uri pred sejo. To ni edini primer.

Jerajeva o domnevnem norčevanju MOL-a iz komisije

Navadni državljani tega ekskluzivnega privilegija nimajo, v tej državi imajo ta privilegij le Zoran Janković in peščica nekaterih, ki so že v aferi vrnitve bulmastifov lastniku v celoti izigrali zakone, še huje – celo sodili po neveljavnih zakonih in tako povsem poteptali pravno državo.

Franc Pukšič o Jankovićevem odhodu z zaslišanja

Vem, da ni prav, da je glas povzdignil tudi poslanec SLS-a Franc Pukšič.

Alenka Jeraj