Ljubljanski župan Zoran Janković se je na seji preiskovalne komisije znova
Ljubljanski župan Zoran Janković se je na seji preiskovalne komisije znova "soočil" z Alenko Jeraj. Foto: MMC RTV SLO

Kaj takega še nisem doživela, da se priča tako obnaša in zapusti prostor, ne da bi mu predsednik to dovolil. Ne vem, kje živimo in kakšen je odnos do preiskovalne komisije in do parlamenta.

Alenka Jeraj

V tej burleski ne želim več sodelovati. Rajši imam, da me zasliši sodišče. To ne bo postavljalo tako trapastih vprašanj - da bi citirali Finance ali nekoga izmed vas.

Zoran Janković novinarjem po prekinitvi zaslišanja
Janković pred komisijo

Jankovića je poročanje medijev o njegovi vlogi pri domnevno spornih spremembah namembnosti zemljišč samo medijski konstrukt. Jerajeva: Janković bo s spremembo namembnosti obogatel.

Med nastopom poslanca SLS-a Franca Pukšiča je ljubljanski župan zapustil sejo komisije DZ-ja, a se kmalu vrnil. Pukšič se je čudil, kako je mogoče, da Janković ne pozna Klemna Šešoka, čeprav je delni lastnik družbe KLM. Po vrnitvi na zaslišanje je Janković Pukšiču pojasnil, da napačno navaja njegove besede, ki jih je izrekel na seji komisije, saj ni dejal, da je Šešok direktor KLM-ja.

Janković odšel z zaslišanja, a se kmalu vrnil
Nato je poslanec SNS-a Zmago Jelinčič dejal, da zaradi "vehementnih izpadov in odhajanj s preiskovalne komisije" ne želi več sodelovati pri tej zadevi. Ker je postala komisija po odhodu Jelinčiča in tudi Pukšiča nesklepčna, je predsednica komisije Alenka Jeraj (SDS) prekinila sejo.

Na seji je Janković dejal, da se preiskovalna komisija spreminja v burlesko. "V tej burleski ne želim več sodelovati." "Raje imam, da me zasliši sodišče," je zatrdil po seji in dodal, da ne bo dovolil, da ga Pukšič žali. Janković je medijem po seji tudi povedal, da sodišče ne "bo postavljalo tako trapastih vprašanj - da bi citirali Finance ali nekoga izmed vas".

"Gre za zlonameren konstrukt Financ"
Glede pisanja Financ o domnevno spornih spremembah namembnosti zemljišča, v katere naj bi bil vpleten, je Janković zatrdil, da gre za "zlonameren konstrukt Financ". Kot je pojasnil, je danes pisal odprto pismo odgovornemu uredniku Financ Petru Franklu. "To je izgubljeno vnaprej, vendar imam svoja čustva," je dodal. Prav tako kot mediji po Jankoviću dela konstrukte tudi SDS.

Jerajeva je po seji komisije dejala, da priča nima pravice zapustiti zaslišanja med sejo preiskovalne komisije. "Kaj takega še nisem doživela, da se priča tako obnaša in zapusti prostor, ne da bi mu predsednik to dovolil. Ne vem, kje živimo in kakšen je odnos do preiskovalne komisije in do parlamenta. V nadaljevanju se bomo odločili, kako naprej. Mogoče bomo zahtevali, da ga zasliši sodišče, če ne želi sodelovati na zaslišanju," je pojasnila.

Jerajeva: Janković bo obogatel
Jerajeva je na seji, ko je začela Jankoviću postavljati vprašanja, dejala, da je Janković še vedno lastnik Electe (saj njegov sin Damijan kupnine še ni v celoti izplačal), s čimer je v konfliktu interesov, saj da je s spremembo namembnosti zemljišč na Barju, ki so v lasti Electe, povečal vrednost teh zemljišč.

Predsednica komisije je ljubljanskega župana, ki ga je na zaslišanju spremljal odvetnik Peter Čeferin, med drugim vprašala, ali je komur koli iz mestne uprave naročil, da naj spremeni namembnost gradnje. Janković je takšno posredovanje zanikal.

Janković: Nisem namerno spreminjal namembnosti zemljišč
Glede besed Jerajeve, da bo s spremembo namembnosti zemljišč na Barju obogatel in ali bo podprl pritožbo denacionalizacijskega upravičence Franca Žana glede omenjenega zemljišča, je Janković povedal, da prvič sliši za omenjeno pritožbo.

Ljubljanski župan je tudi zanikal, da bi namerno spreminjal namembnost zemljišč in da si je ogledal zemljišča, ki jih je kupil Taxgroup Klemna Šešoka. Prav tako je zatrdil, da družini Šešok ni dajal informacij glede namembnosti zemljišč ali da bi bil ustanovitelj ali deležnik kakšnega podjetja na Cipru. Tudi ni, kot je zatrdil, nikoli kupil zemljišča na tak način, da bi zakril lastnika.

Kdo je povezan s kom?
Spomnimo. Mediji so pisali o dveh domnevno spornih namerah MOL-a o spremembi namembnosti zemljišč. V prvem primeru gre za nakup 3,6 hektarja velikega travnika, ki ga je kupilo podjetje Taxgroup in bi po spremembi namembnosti ustrezal načrtom o logistični dejavnosti, v drugem primeru pa za nakup 1,5 hektarja velikega travnika med Cesto dveh cesarjev in Malim grabnom, kjer bi se po spremembi namembnosti gradili stanovanjski bloki. To zemljišče je kupila družba Vaz, ki naj bi bila povezana z družbo Taxgroup, ta pa domnevno z družino Janković.

Janković: Spremembe javne že 15 mesecev
Janković je navedbe o svojem domnevno spornem ravnanju pri spremembi namembnosti omenjenih zemljišč zanikal. Trdi, da so bile na travniku med Cesto dveh cesarjev in Malim grabnom stanovanjske površine predvidene že 15 mesecev, preden je družba Vaz oddala ponudbo za odkup solastniškega deleža. T. i. "notranje informacije" naj bi bile Ljubljančanom tako na voljo že od aprila 2008, trdi župan.

Kaj takega še nisem doživela, da se priča tako obnaša in zapusti prostor, ne da bi mu predsednik to dovolil. Ne vem, kje živimo in kakšen je odnos do preiskovalne komisije in do parlamenta.

Alenka Jeraj

V tej burleski ne želim več sodelovati. Rajši imam, da me zasliši sodišče. To ne bo postavljalo tako trapastih vprašanj - da bi citirali Finance ali nekoga izmed vas.

Zoran Janković novinarjem po prekinitvi zaslišanja
Janković pred komisijo