Jeretič je dejal, da bi kot strokovnjak za odnose z javnostmi vsekakor lahko pripeljal koga izmed županov do zmage na državnozborskih volitvah. Foto: MMC RTV SLO
Jeretič je dejal, da bi kot strokovnjak za odnose z javnostmi vsekakor lahko pripeljal koga izmed županov do zmage na državnozborskih volitvah. Foto: MMC RTV SLO

Igrajo bolj na lokalno noto in na ta način prepričajo volivce. Na nacionalni ravni je pa vendarle treba imeti neko širino, zaupanja vreden pedigre in ustrezno ekipo, kar pa noben od teh mestnih županov ne premore.

Anže Logar o Jankoviću, Kanglerju in Popoviču
Logar vidi razloge za uspeh Jankovića, Kanglerja in Popovića na volitvah predvsem v tem, da so vsi ti župani nasledili zelo neučinkovite, nekreativne in neuspešne župane, ter v nedelovanju sodstva. Foto: BoBo

V večini primerov so tudi afere rezultat tega, da se ostali del političnega prostora boji učinkovitih županov in jim zato mnoge stvari mečejo pod noge samo zaradi podtikanja.

Sebastjan Jeretič
Zoran Janković
Janković se pogosto omenja kot kandidat za prevzem premierskega stolčka. Foto: MMC RTV SLO

V Sloveniji se v zadnjih nekaj letih srečujemo z nekakšnim fenomenom županov, predvsem v večjih mestnih občinah, ki so kljub številnim kazenskim ovadbam, aferam in očitkom o nepravilnostih pri njihovem delovanju na volitvah praviloma deležni visoke podpore volivcev.

Med njih zagotovo sodijo ljubljanski župan Zoran Janković, mariborski župan Franc Kangler in koprski župan Boris Popovič, ki je ravno v nedeljo na volitvah zmagal z 69,21 odstotka glasov.

Logar: Razlog za uspeh so neučinkoviti predhodniki
Kje so razlogi, da afere ne zmanjšujejo njihove priljubljenosti, smo povprašali nekdanjega svetovalca premierja Boruta Pahorja za odnose z javnostmi Sebastjana Jeretiča in nekdanjega direktorja Urada vlade za komuniciranje Anžeta Logarja.

Logar vidi razloge za njihov uspeh na volitvah predvsem v tem, da so vsi ti župani nasledili zelo neučinkovite, nekreativne in neuspešne župane, ter v nedelovanju sodstva. Kot pravi, se uveljavlja rahlo strašljiva obrazložitev glasu za te kandidate, in sicer "ni važno, če je kaj narobe, važno je, da se kaj pozna".

Logar: Opazen je padec udeležbe na volitvah
Pojasnjuje, da v luči procesov proti gradbenim baronom in tajkunom, ki se nikamor ne premaknejo, ljudje vse obtožbe, ki letijo na račun teh županov, jemljejo manj resno, "in ko vidijo brušene kocke in tlakovce po mestnih središčih, se jim zdi to nekaj neposredno oprijemljivega in takšnim učinkom oz. delovanju dajo svoj glas". Ob tem je poudaril, da je opazen tudi trend padca udeležbe na volitvah, kar pomeni, da tisti, ki se s takim delovanjem ne strinjajo, ostanejo doma.

Glede njihovih javnih nastopov je dejal, da nastopajo vsi po istem kopitu, izredno samozavestno in prepričljivo.

"Kariero gradijo na lokalnem patriotizmu"
Na vprašanje, zakaj ti župani nikoli niso poželi večjega uspeha na nacionalnem političnem prizorišču, je odgovoril, da svojo kariero gradijo na lokal patriotizmu. "Igrajo bolj na lokalno noto in na ta način prepričajo volivce. Na nacionalni ravni pa je vendarle treba imeti neko širino, zaupanja vreden pedigre in ustrezno ekipo, kar pa noben od teh mestnih županov ne premore," je dejal.

Poudaril je, da ljudje, ko vidijo, "vsaj na primeru Ljubljane", da se zaobhaja in zavaja pravni sistem, težko predstavljajo, da bi "tak človek bil na čelu vlade in da bi na tak način upravljal z državo. Morda te mahinacije, ki se jim očitajo v zvezi z zemljišči, nepremičninami in prostorskimi načrti, na lokalni ravni nimajo tako negativnega učinka, vendar bi na državni ravni bila to zagotovo zelo pomembna tematika, pri kateri bi ti ljudje izgubljali volivce".

Kot pravi, na premierskem stolčku ne vidi nobenega izmed treh omenjenih županov. "Lahko so učinkoviti župani, dvomim pa, da bi bili na nacionalni ravni, v tako kompleksnem sistemu, kjer mora izvršna veja oblasti delovati skladno s principi pravne države in skladno z vsemi institucijami, ki soustvarjajo prihodnost države, sposobni nekega kreativnega dialoga v dobro države," je še izpostavil.

Jeretič: So učinkoviti in dosegajo rezultate
Jeretič meni, da so Janković, Kangler in Popovič deležni visoke podpore volivcev predvsem zaradi svoje učinkovitosti in doseganja rezultatov. "To je bistveno in to premaga vse ostalo. V večini primerov so tudi afere rezultat tega, da se ostali del političnega prostora boji učinkovitih županov in jim zato mnoge stvari mečejo pod noge samo zaradi podtikanja. V vsakem primeru gre za vprašanje učinkovitosti, ki je bistveno," je opozoril.

Na vprašanje, ali gre pri njih morebiti za t. i. berlusconijevski tip vladanja, je odgovoril, da to morebiti delno drži, vendar ni bistevno. Kot pravi, lahko ta površinska primerjava zamegli to, kar je ključno, to pa je učinkovitost in doseganje rezultatov, vse ostalo je sekundarno.

Meni, da sta bila Kangler in Popovič na parketu nacionalne politike v preteklosti neuspešna zaradi zaprtosti političnega prostora, danes pa bi lahko bil kateri koli od omenjenih županov po njegovem mnenju uspešen, saj se je ta prostor odprl.

Jeretič: Potekajo pogovori o novi stranki
"Ta tranzicijska politična elita je bila v preteklosti preprosto še premočna. Šele v zadnjih letih se je začel rahljati in odpirati prostor. Vsak od teh županov bi bil uspešen in učinkovit na nacionalnem nivoju, ker ima drugačno logiko, ker dejansko rešuje probleme z življenjsko logiko in je zato učinkovit. Problem je, da je celotna tranzicijska politična elita birokratska in nesposobna reševati konkretne probleme," je poudaril.

Dejal je, da bi kot strokovnjak za odnose z javnostmi vsekakor lahko pripeljal koga izmed županov do zmage na državnozborskih volitvah. "Ne želim govoriti poimensko, vsekakor pa se odpira prostor za eno zgodbo. Nekaj se dogaja in pogovori potekajo, predvsem o tem, kako osvežiti politični prostor z logiko učinkovitosti."

Po njegovih besedah naj bi bila v igri ustanovitev nove stranke, v okviru katere bi nastopil kateri izmed "učinkovitih" županov.

Igrajo bolj na lokalno noto in na ta način prepričajo volivce. Na nacionalni ravni je pa vendarle treba imeti neko širino, zaupanja vreden pedigre in ustrezno ekipo, kar pa noben od teh mestnih županov ne premore.

Anže Logar o Jankoviću, Kanglerju in Popoviču

V večini primerov so tudi afere rezultat tega, da se ostali del političnega prostora boji učinkovitih županov in jim zato mnoge stvari mečejo pod noge samo zaradi podtikanja.

Sebastjan Jeretič