Popovič je sicer priznal, da ni dvomil o zmagi, čeprav je obstajala določena bojazen glede volilne udeležbe zaradi velike vročine in dopustov. Foto: BoBo
Popovič je sicer priznal, da ni dvomil o zmagi, čeprav je obstajala določena bojazen glede volilne udeležbe zaradi velike vročine in dopustov. Foto: BoBo
Koper
K nekaj nižji volilni udeležbi naj bi pripomogla najvišja letošnja temperatura, ki je "lomastila" po obalnem mestu. Ter, seveda, čas dopustov ... Foto: BoBo
Koper
Udeležba zaostaja za tisto izpred dobrih štirih let. Foto: MMC RTV SLO
(Pre)močna zmaga Popoviča v Kopru

Koprčani so pol leta za preostalimi volivci na rednih lokalnih volitvah volili župana in mestni svet. Popovič je po neuradnih izidih prejel skoraj 70 odstotkov glasov. Na drugem mestu mu z 21,61 odstotka sledi Janez Starman (podpora SD-ja, Zaresa, LDS-a in Oljke).

Za njima so se zvrstili kandidatka SLS-a Olga Franca s 4,49 odstotka glasov, kandidat SDS-a Stefan Kocjančič z 1,87 odstotka, kandidat Akacij Marko Brecelj s 1,83 odstotka ter kandidat SMS-a - Zelenih Dragan Sadžak 1,01 odstotka glasov.
PRIMERJALNI PREGLED 2006/2011

20062011*
Županski kandidat BORIS POPOVIČ %70,2769,21
Število mandatov v občinskem svetu------
KOPER JE NAŠ1919
SD53
OLJKA23
LDS2/
SDS11
DeSUS12
ZARES/1
ITALIJANSKA NARODNA SKUPNOST33
UDELEŽBA %60,6648,53
* neuradni izidi
Po neuradnih delnih izidih je največ sedežev v 30-članskem mestnem svetu dobila Popovičeva lista Koper je naš (19 mest). Sledijo Oljka (tri mesta), SD (3) in DeSUS (2). Zares; SD in SDS so dobile vsaka po enega mestnega svetnika.

PRVE IZJAVE
Novi stari župan Kopra Boris Popovič se je na polnem Carpaccievem trgu, kjer se je zbralo več kot tisoč njegovih privržencev, zahvalil za podporo, ki so mu jo tudi na tokratnih volitvah izkazali volivci. Ti so s tem pokazali, da so zadovoljni s tem, kar je naredil v zadnjih dveh mandatih, je Popovič dejal v nagovoru zbranim. Ob tem je priznal, da ni dvomil o zmagi, čeprav je obstajala določena bojazen glede volilne udeležbe zaradi velike vročine in dopustov. "Izkazali ste mi veliko čast. Povedali ste, da ste ponosni na Koper, da ste ponosni na svojega župana, in jaz sem seveda ponosen na vse vas, Koprčanke in Koprčane, in vedno bom," je nadaljeval župan. Kot je napovedal, bodo zdaj na občini, ki jo sam šteje za eno najnaprednejših v državi, nadaljevali delo. "Nihče nas ne bo ustavil v našem razvoju," je še poudaril Popovič. Njegov program je jasen, pravi, zato pričakuje podporo Koprčanov, da bodo vse zastavljene projekte uresničili. Še pred tem je v kratki izjavi medijem na novinarsko vprašanje, ali glede na visoko podporo v občini razmišlja o kandidaturi za državnozborske volitve, odgovoril, da je za to še prezgodaj. Je pa nadaljeval, da ga kot župana in državljana "zanima, kaj se dogaja v Ljubljani". Ob tem je dodal, da z dogajanjem "niso zadovoljni".
Neodvisni kandidat za koprskega župana Janez Starman (podpora SD-a, Zaresa, LDS-a in Oljke) je pri 10 odstotkih preštetih glasov komentiral trenutni volilni izid, ki kaže na zmago aktualnega koprskega župana. "Kot novinec na politični sceni sem zadovoljen, saj menim, da so ljudje v meni prepoznali kakovostno alternativo". Svojemu protikandidatu, sedanjemu županu je čestital in dejal, da mu želi obilo sreče in uspehov pri nadaljnjem delu. "Upam, da bo Popovič občino demokratiziral, ne pa, da jo bo vodil še naprej tako kot doslej. Tudi sam sem mu na razpolago, ker 25 odstotkov ljudi, ki me je podprlo, ima določen glas in ga je potrebno upoštevati. Menim, da mu lahko pri določenih stvareh tudi svetujem, zato da bodo stvari bolje tekle," je še dodal Starman.

Za sedeže v 33-članskem mestnem svetu je kandidiralo 14 strank oziroma list. Trije sedeži pripadajo predstavnikom italijanske narodne skupnosti. Zanje se potegujejo štirje kandidati.

Volivci so izbrali tudi člane novih svetov krajevnih skupnosti in sveta samoupravne skupnosti italijanske narodnosti.

Prijave kršitev volilnega molka
Volišča so se odprla v soboto ob sedmi uri, do 11. ure je volilo 18,18 odstotka volivcev, do 16. ure 32,5 odstotka, do zaprtja volišč pa slaba polovica. Na Inšpektoratu so prejeli prijave šestih kršitev volilnega molka, v soboto pa tri. Kršitve se nanašajo na nedovoljeno vstavljanje propagandnega gradiva v poštni nabiralnik, oglaševanje v medijih in propagandno gradivo v lokalu.

Težave z ustanavljanjem nove občine
Koprske volitve so bile zaradi zapletov pri ustanavljanju občine Ankaran prestavljene. Potem ko poslancem kljub več poskusom ni uspelo izpolniti odločbe ustavnega sodišča o ustanovitvi občine Ankaran, jim je uspelo sprejeti zakon o volitvah v Kopru, na podlagi katerega je predsednik DZ-ja Pavel Gantar za dan volitev določil 10. julij.

Po zahtevi ustavne presoje zakona, ki so jo na ustavno sodišče vložili pobudniki ustanovitve občine Ankaran, je ustavno sodišče potrdilo datum volitev, hkrati pa sprejelo odločitev o ustanovitvi občine Ankaran. Ta bo formalno samostojno delovala šele od naslednjih lokalnih volitev leta 2014.

(Pre)močna zmaga Popoviča v Kopru