Predsednik Pahor je kralja Abdulaha II. povabil k sodelovanju kot gosta v procesu Brdo Brioni. Foto: Urad predsednika republike/Twitter
Predsednik Pahor je kralja Abdulaha II. povabil k sodelovanju kot gosta v procesu Brdo Brioni. Foto: Urad predsednika republike/Twitter
Predsednik republike Borut Pahor je v begunskem taborišču Zaatari obiskal tudi fitnes center. Foto: Reuters
Pahor, ki ga v Jordaniji spremljajo minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in številni predstavniki slovenskih podjetij, je dopoldne obiskal Poslovno cono King Hussein ter njen podjetniški pospeševalnik, kjer so mu mladi podjetniki predstavili svoje inovativne zamisli in produkte. Zatem je na slovensko-jordanski poslovni konferenci na trgovinski zbornici nagovoril slovenske in jordanske poslovneže. Foto: Urad predsednika republike/Twitter
Pahor na obisku v Jordaniji

Predsednik republike Borut Pahor končuje uradni obisk v Jordaniji. Jordanski kralj Abdulah II. je Pahorjev obisk označil za novo fazo v odnosih med državama.

Predsednik republike Borut Pahor in kralj Abdulah II. sta ocenila, da Slovenija in Jordanija gojita dobre prijateljske odnose, vzdržujeta redne politične stike, odsotnost rezidenčnih diplomatskih predstavništev pa uspešno kompenzirata dejavna častna konzula.

Ob tem sta izpostavila, da je spodbujanje gospodarskega razvoja ključno za doseganje konkurenčnosti in da si bosta obe državi prizadevali za vzpostavitev poslovnega okolja, ki bo zanimivo za investitorje. Zavzela sta se za okrepitev gospodarskega sodelovanja in tesnejši politični dialog tako na dvostranski ravni kot v okviru večstranskih organizacij.

Jordanija je faktor stabilnosti
Slovenski predsednik je glede razmer v regiji poudaril, da je Jordanija dejavnik stabilnosti v regiji in posebej pomembna zaradi svoje zavezanosti k dialogu in reševanju težav po mirni poti. Pri tem je izpostavil skrb za sirske begunce in dejal, da je lahko Jordaniji v ponos, da s tolikšnim občutkom in skrbnostjo gosti begunce, ki trenutno predstavljajo že več kot petino vsega prebivalstva v Jordaniji.

Predsednik Pahor je v soboto obiskal največje begunsko taborišče v Jordaniji Zaatari. Podrobneje se je seznanil z organizacijo namestitve, zdravstvene oskrbe, šolanja otrok in obiskal tamkajšnji mladinski center. Predstavniki vodstva centra so mu predstavili uspehe, opozorili pa so tudi na težave, s katerimi se soočajo, ko center dosega in ponekod presega maksimalne kapacitete sprejema beguncev.

Večje sodelovanje med državama
Slovenski predsednik in jordanski kralj sta se v pogovorih dotaknila tudi drugih mednarodnih tem in se zavzela za sodelovanje pri soočanju z globalnimi varnostnimi izzivi, kakršna sta terorizem in radikalizem. Pahor je opozoril na pomanjkanje zaupanja v mednarodnih odnosih, ki po njegovi oceni onemogoča mirno reševanje sporov in politiko miru v regiji, zato prihajajo do izraza pobude, ki zagovarjajo rešitev sporov mogoče z vojaškimi sredstvi.

Abdulah II. je tudi dejal, da vidi med Jordanijo in Slovenijo veliko skupnih točk. Pojasnil je, da sta obe majhni državi, ki sta ambiciozni in razmišljata zunaj okvirov. Dejal je še, da se spominja svojega obiska v Sloveniji leta 2008.

Srečanje s premierjem Mulkijem
Pahor se je tudi srečal z jordanskim premierjem Hanijem Mulkijem, predsednikom senata Faisalom Fajezom in predsednikom parlamenta Atefom Taravnehom.

V pogovoru z jordanskim premierjem Al Mulkijem je predsednik Pahor poudaril, da je Jordanija steber stabilnosti v nemirni regiji in konstruktiven dejavnik pri reševanju regionalnih sporov. Zaradi aktivne in izrazito pozitivne vloge v promoviranju zmernega islama ter v boju proti radikalizaciji, zlasti mladih, je Jordanija tudi pomemben partner mednarodne skupnosti. Posebno pomemben pa je po mnenju Pahorja prispevek Jordanije v boju proti vsem oblikam terorizma, varnostni izziv, ki ga lahko naslovimo le skupaj.

Al Mulki je dodal, da je srž konfliktov na Bližnjem vzhodu v palestinsko-izraelskem sporu, kjer je mirovni proces povsem zastal, brez njega pa mir ne bo mogoč. Obe delegaciji sta se zavezali k okrepitvi gospodarskega sodelovanja, saj sta ocenili, da je še dovolj neizkoriščenih potencialov, in ob tem kot odlično osnovo navedli povezanost pristanišč Koper in Akaba.

Obiska Egipta
Po Jordaniji bo Pahor kot prvi slovenski predsednik obiskal še Egipt, kjer bo na povabilo egiptovskega predsednika Abdela Fataha Al Sisija v ponedeljek in torek.

Pahor na obisku v Jordaniji