Slovesnega odprtja veleposlaništva se je udeležil tudi iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif. Foto: www.up-rs.si
Slovesnega odprtja veleposlaništva se je udeležil tudi iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif. Foto: www.up-rs.si
Slovenija odprla veleposlaništvo v Iranu

"Odprtje slovenskega veleposlaništva v Iranu je simbolni in stvarni dokaz novega, srečnega in uspešnega sodelovanja med obema narodoma in državama," je v nagovoru poudaril slovenski predsednik. "Odpiramo ga v upanju, da bo omogočalo tesno politično in gospodarsko sodelovanje, da bo zbližalo oba naroda in poglobilo odnose med državama," je dejal.

Po njegovih besedah je to pomemben trenutek za odnose med državama, pa tudi za razvoj slovenske diplomatske mreže. "To je strateški korak z jasnim političnim sporočilom glede ambicij slovenske zunanje politike," je zatrdil Pahor.

Novo poglavje v odnosih
Zunanji minister Karl Erjavec, ki je spremljal predsednika na obisku v Iranu, je izrazil prepričanje, da bo odprtje veleposlaništva dalo nov zagon že tako odličnim in prijateljskim odnosom med državama. Veleposlaništvo, ki ima prostore v severnem, premožnejšem delu Teherana, bo po njegovem mnenju ponudilo priložnost tudi za poglobitev sodelovanja na področjih kulture, izobraževanja, raziskovanja in znanosti.

Erjavec je poudaril, da so pogovori z najvišjimi iranskimi predstavniki v teh dneh dokaz zaupanja in spoštovanja med političnimi voditelji obeh držav, in to je dobra osnova z nadgradnjo sodelovanja na vseh področjih.

Izrazil je zadovoljstvo, ker predsednika na obisku spremlja tudi močna gospodarska delegacija. Prepričan je, da bo to dalo nov zagon gospodarskemu sodelovanju med državama. "Prepričan sem, da imamo lepe možnosti poglobiti sodelovanje na različnih gospodarskih področjih in povečati blagovno menjavo." Po njegovem mnenju lahko v kratkem času dosežemo rezultat iz leta 2011, ko je dvostranska menjava dosegla skoraj 100 milijonov evrov.

Slovesnega odprtja veleposlaništva se je udeležil tudi iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif, ki je v kratkem nagovoru pozdravil odločitev Slovenije za ponovno odprtje predstavništva v Teheranu in poudaril, da obisk slovenskega predsednika, dveh ministrov in gospodarske delegacije odpira novo poglavje v odnosih med državama.

Velika čast za Pahorja
Pahor se je srečal tudi s predsednikom iranskega parlamenta Alijem Laridžanijem in si ogledal parlamentarno dvorano, kjer so ga povabili, naj nagovori poslance, kar je redka priložnost za tuje voditelje.

"Za to so se gostitelji odločili v zadnjem hipu, in kot mi je dejal iranski zunanji minister, se ne spomni, kdaj bi imel nazadnje kakšen tuji voditelj to čast, da je nagovoril iransko nacionalno skupščino," je povedal.

Sicer pa Pahor ni skrival navdušenja nad obiskom v Iranu. "Bistveno bolj sem zadovoljen z obiskom, kot sem pričakoval. Pričakoval sem zelo veliko, vendar je doseženega še veliko več," je dejal v izjavi za slovenske medije.

Menil je, da so s prvim uradnim obiskom slovenskega predsednika zadovoljni tudi iranski gostitelji - predsednik države Hasan Rohani, vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej in drugi visoki predstavniki -, pa tudi slovenski in iranski gospodarstveniki, ki so v torek navezovali stike na poslovni konferenci.

"Gre za državo, ki ima 80 milijonov prebivalcev in se znova odpira v mednarodno skupnost, državo, v katero zdaj pogosto prihajajo voditelji drugih držav in poskušajo v času, ko se normalizirajo odnosi Irana z mednarodno skupnostjo, zasesti čim močnejši položaj pri iranskih oblasteh. Mislim, da je to Sloveniji s tem obiskom zelo uspelo," je prepričan predsednik.

O pogovoru z iranskim vrhovnim voditeljem, s katerim se je srečal v torek, je dejal, da je ajatola toplo sprejel njegovo stališče, da na obisku v Iranu ni samo zaradi poslov, ampak predvsem zato, ker jih spoštuje. "Mislim, da smo z vsebino obiskov, iskrenostjo razprav in zaupnostjo glede izmenjave stališč začrtali zelo odprto pot za novo poglavje v odnosih med državama," je povedal Pahor.

Po njegovem mnenju jim je v pogovorih z iranskimi voditelji uspelo vzbuditi iskreno zanimanje za strateški odnos Irana do Slovenije. "Da imamo mi strateški odnos do njih, pa kaže tudi današnje odprtje veleposlaništva v Teheranu," je poudaril.

Glede prihodnosti sporazuma med Iranom in šesterico velikih sil o iranskem jedrskem programu je Pahor ponovil, naj vsaka podpisnica tega dogovora dobro premisli, preden se morda odloči za umik iz sporazuma. Izrazil je upanje, da nobena nova administracija držav podpisnic ne bo spremenila pozitivnega stališča do jedrskega dogovora.

"To je eden redkih pomembnih dosežkov mednarodne skupnosti, dosežen po mirni poti z diplomatskimi sredstvi, in utrjuje našo vero, da je mogoče najzahtevnejše probleme rešiti po mirni poti," je poudaril. Če bi se zdaj katera izmed velikih sil umaknila iz sporazuma, bi bil to po njegovem mnenju še ena slaba napoved.

Obisku slovenskega predsednika so precej pozornosti namenili tudi iranski mediji. Spremljale so ga številne novinarske ekipe, novica o obisku, pospremljena s fotografijo s srečanja z vrhovnim voditeljem Hamenejem, pa je bila danes na naslovnicah vseh pomembnejših časopisov.

Slovenija odprla veleposlaništvo v Iranu