Pahor je Rohanija povabil na obisk v Slovenijo, ta pa je vabilo tudi sprejel. Foto: EPA
Pahor je Rohanija povabil na obisk v Slovenijo, ta pa je vabilo tudi sprejel. Foto: EPA
Iran
Pahor se je z Rohanijem pogovarjal o dvostranskih odnosih, gospodarskem sodelovanju in tudi dogovoru o iranskem jedrskem programu. Foto: EPA
Iran
Pahor bo v Teheranu odprl tudi slovensko veleposlaništvo v Iranu. Foto: EPA
Iran
Predsednika republike Boruta Pahorja na obisku spremljata zunanji minister Karl Erjavec in gospodarski minister Zdravko Počivalšek ter številna delegacija predstavnikov slovenskih podjetij. Foto: EPA

Pahor se je prvi dan uradnega obiska v Teheranu sestal z iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem in vrhovnim verskim voditeljem ajatolo Alijem Hamenejem. Z Rohanijem sta se pogovarjala o dvostranskih odnosih, gospodarskem sodelovanju, kriznim žariščem po svetu in dogovoru o iranskem jedrskem programu.

Po srečanju je Pahor dejal, da je prvi uradni obisk slovenskega predsednika v Iranu znamenje novega poglavja v odnosu med državama. Pahor je pohvalil iranske oblasti za iskrenost v prizadevanjih za sklenitev dogovora o jedrskem programu s šesterico velikih sil. Ob tem je pozval vse, ki so pripomogli k temu dogovoru, tudi Evropsko unijo, da ostanejo zvesti temu dogovoru

Rohanija veseli slovensko veleposlaništvo
Rohani je poudaril, da je zelo pomembno, da se okrepi jedrski sporazum in podpora Slovenije pri tem je po njegovih besedah zelo dragocena. Rohani je pozdravil odločitev Slovenije za ponovno odprtje diplomatskega predstavništva v Iranu in poudaril, da to kaže na izjemno odločenost obeh držav, da okrepita medsebojne odnose.

Pahor bo namreč jutri v Teheranu slavnostno odprl slovensko veleposlaništvo v Iranu. Ob tem se je zavzel za to, da državi po precej skromnem gospodarskem sodelovanju v zadnjih letih storita vse, da se blagovna menjava poveča na raven pred zamrznitvijo odnosov, ko je dosegla skoraj 100 milijonov evrov.

Pahor: Ni bilo prepovedanih tem
Slovenski predsednik je še povedal, da sta v pogovoru na štiri oči z iranskim predsednikom spregovorila tudi o multilateralnem sodelovanju in razmerah v mednarodni skupnosti. "Ni bilo prepovedane teme ali občutljivega vprašanja, da jih ne bi pogumno odprla in predstavila pogostokrat skupna stališča, sem in tja pa dopustila, da državi gojita tudi različne poglede na kakšna odprta vprašanja," je razkril.

Iranski predsednik je potrdil, da s slovenskim kolegom na mnoga vprašanja gledata na podoben, skoraj identičen način. Povedal je še, da sta se s Pahorjem dotaknila tudi nedavnih predsedniških volitev v ZDA in morebitnih posledic, ki jih bo imela zmaga Donalda Trumpa za odnose med Iranom in Slovenijo, pa tudi na mednarodni ravni.

Pahor je Rohanija povabil na obisk v Slovenijo in ob tem izrazil veselje, ko je Rohani vabilo sprejel.

Pahor nagovoril udeležence gospodarskega foruma
Predsednika republike Boruta Pahorja na obisku spremljata zunanji minister Karl Erjavec in gospodarski minister Zdravko Počivalšek ter številna delegacija predstavnikov slovenskih podjetij. Prav slednjim je bila namenjena slovensko-iranska poslovna konferenca, ki se je je udeležilo več kot 50 slovenskih in okoli 100 iranskih gospodarstvenikov.

Udeležence je nagovoril tudi Pahor, ki je Irancem zagotovil, da je Slovenija stabilna država. Spomnil je, da je Slovenijo močno prizadela svetovna gospodarska kriza, vendar se je po štirih letih izvila iz recesije. Zdaj ima relativno trdno gospodarsko rast in tudi druge ugodne gospodarske, socialne in razvojne kazalce, je poudaril. Zatrdil je, da Slovenija ne v svoji okolici ne širše po svetu nima nobenih sovražnikov ali politično nerešljivih vprašanj.

Podpisane štiri pogodbe s področja energetike
Udeležence foruma je nagovoril tudi iranski minister za energetiko Hamid Čičjan, ki je med prednostmi Irana izpostavil 80-milijonski trg ter mlado in visoko izobraženo delovno silo. Poudaril je tudi, da je Iran bogat z naravnimi viri, zato bi lahko igral pomembno vlogo pri dobavi energije drugim državam.

Na konferenci so bile podpisane tudi štiri pogodbe med slovenskimi in iranskimi podjetji, predvsem na področju energetike. Štiri slovenska podjetja - Duol, Riko, Iskratel, Comita - pa so prehitela državo in so že januarja v iranski prestolnici odprla skupno predstavništvo.