Jože Podržaj. Foto: BoBo
Jože Podržaj. Foto: BoBo

Direktor Jože Podržaj je na novinarski konferenci skupaj z direktorji vseh zavodov za prestajanje kazni, ki delujejo pod okriljem Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij, obširno predstavil stanje v upravi in v posameznih zavodih z vidika varnosti ter kadrov. Njihovo skupno sporočilo je, da je zaposlenih v zaporskem sistemu premalo že desetletja, primanjkuje pa ne le pravosodnih policistov, ampak tudi psihologov, socialnih delavcev, delovnih terapevtov, kuharjev in celo zaposlenih v upravnem delu.

Ne bom odstopil od svojih vrednot in prepričanj. Kakšen rezultat bo to prineslo, bomo pa videli.

Jože Podržaj

Na sindikalni poziv k odstopu pa odgovarja: "Ne bom odstopil od svojih vrednot in prepričanj. Kakšen rezultat bo to prineslo, bomo pa videli."

Spomnili so na leta gospodarske krize, ko so tako kot v celotnem javnem sektorju tudi v zaporih delali s prepovedjo novih zaposlitev ali nadomeščanja sodelavcev, ki so odhajali. V zadnjem letu se je odnos države spremenil, odobrili so jim nove zaposlitve, a postopki usposabljanja vsakega novega kandidata trajajo okoli leto in pol, nove kadre pa je tudi težko dobiti. Kot je pojasnil Podržaj, je javni sektor ob vseh ponudbah zaposlitev iz gospodarstva nekonkurenčen, saj ne more ponuditi primerljivih plač.

Svoje so po Podržajevem prepričanju prispevali tudi v Sindikatu državnih organov Slovenije s svojimi javnimi nastopi. "Vse te kritike, obtožbe, ocene o stanju, ki naj bi bilo nevzdržno, nedvomno odvračajo potencialne kandidate za delo pri nas. To je pomemben del škode, ki se povzroča s tem, da problemov, ki jih v sistemu imamo in jih ne zanikamo, ne rešujemo konkretno," pravi Podržaj.

Podržaj je prepričan, da se sindikalist Frančišek Verk izogiba socialnemu dialogu. Foto: BoBo
Podržaj je prepričan, da se sindikalist Frančišek Verk izogiba socialnemu dialogu. Foto: BoBo

Grožnje z zaostritvijo

Ponovil je svoj očitek na račun predsednika sindikata Frančiška Verka, da se izogiba socialnemu dialogu. Glede četrtkove grožnje konference sindikata z nadaljevanjem stavkovnih dejavnosti, če ne odstopi, pa je dejal, da ne verjame, da bo do zaostritve dejansko prišlo, saj da je to grožnja ozke skupine posameznikov in ne sindikalnega članstva.

Zaradi odstopa se ne bi "cedila med in mleko"

Kot je še dodal, se tudi v primeru njegovega odstopa v zaporih ne bosta kar naenkrat "cedila med in mleko, ne bo več izrednih dogodkov, bo kadrov dovolj in nihče ne bo pobegnil", s tem pa poudaril, da instantnih rešitev za nakopičene težave ni.

Odzval se je tudi na četrtkove očitke sindikata, da je direktorjem zavodov naročil, naj svojim javnim uslužbencem zapovejo poročanje o vsakem stiku z Verkom. Kot je pojasnil, je njegovo navodilo namenjeno izključno sedmim direktorjem zavodov in 32 zaposlenim na generalnem uradu, izdal pa ga je, da bi sodelavce zaščitil. Zaposleni so mu namreč povedali, kaj vse se je dogajalo v preteklosti. "V preteklosti se je zlorabljal tovrsten stik [...] Povedal sem le, da želim biti obveščen o službenih stikih s predsednikom sindikata v delu, ko se ti nanašajo na službene vsebine [...] Dosegel sem svoj namen, predsednik sindikata je s tem nehal," je dejal Podržaj.

Verjame, da s tem ni posegal v sindikalno delo, saj je želel le omejiti komunikacijo, ki s sindikalnim delom ni imela nobene zveze. Kot je povedal, je "sodu izbil dno dogodek izpred nekaj dni, ko je Verk med koriščenjem odmora sodelavke skušal izkoristiti situacijo za preverjanje, ali je Podržaj na nekem sestanku nekaj res rekel ali ne".

Pomanjkanje pravosodnih policistov je velika težava slovenskih zaporov. Foto: BoBo
Pomanjkanje pravosodnih policistov je velika težava slovenskih zaporov. Foto: BoBo

Čakajoč na predlog kolektivne pogodbe

Na v četrtek predstavljeno zahtevo sindikata po kolektivni pogodbi za pravosodne policiste pa je Podržaj odgovoril z navedbo, da so se že konec januarja lani s predsednikoma obeh sindikatov dogovorili, da bodo sindikati podali pisno pobudo za začetek oblikovanja kolektivne pogodbe za zaporski sistem. "Po enem letu tega predloga še ne poznamo. Hkrati govorijo, da je kolektivna pogodba nujna. Vsekakor, mi jih podpiramo že leta," je dodal.

Oglasili so se tudi direktorji posameznih zavodov za prestajanje kazni. Vsi so zagotovili, da socialni dialog s sindikalnimi predstavniki v posameznem zavodu poteka brez ovir. Težave, ki so rešljive na ravni posameznega zavoda, rešujejo sproti. Povsod bi potrebovali več pravosodnih policistov in so v zadnjih letih delo organizirali tako, da ne bi kršili delovnopravne zakonodaje.

Direktor zapora na Dobu Bojan Majcen se je odzval tudi na očitke sindikata o alarmantnem stanju v zaporih glede varnosti. Kot je dejal, zaradi enega napada v več letih ni mogoče trditi, da ne obvladajo varnosti v zaporu. "Še kako jo!"

"Težnje po zganjanju cirkusa"

Direktor celjskega zapora Zoran Remic pa je bil kritičen do "javnih obračunavanj in diskreditacij", ki so jih bili deležni v zadnjem času. Kot je dejal, bi morali zadeve reševati v hiši.

Podržaj je ponovil, da so se s predstavniki obeh sindikatov v zadnjem času že večkrat srečali in da je ministrica za pravosodje Andreja Katič nov sestanek sklicala za torek, dodal je, da čakajo na sindikat. Kot je zagotovil, sam ni ovira za socialni dialog, Verkove napade nanj osebno pa razume kot napade zaradi položaja, ki ga zaseda. "Sem resna ovira težnjam po zganjanju tega cirkusa," je ocenil.

Prvi mož slovenskih zaporov ne bo odstopil
Pogovor s sindikalistom Frančiškom Verkom