V Katoliški cerkvi pripravljajo dan posta in molitve za domovino. Foto: Bobo
V Katoliški cerkvi pripravljajo dan posta in molitve za domovino. Foto: Bobo

K podpisu skupne izjave so predstavnike verskih skupnosti povabili pobudniki dneva molitve in posta za domovino v okviru devetdnevne priprave na dogodek. Pri podpisu, ki bo v ponedeljek, bo Katoliško cerkev zastopal predsednik Slovenske škofovske konference in ljubljanski nadškof Anton Stres, Srbsko pravoslavno cerkev paroh Peran Bošković, Evangeličansko cerkev na Slovenskem škof Geza Erniša, Islamsko skupnost v Sloveniji pa mufti Nedžad Grabus.

Dan molitve in posta za domovino
Na poseben način - s postom in molitvijo - se bodo verniki samostojnosti posvetili v torek in sredo. Program pripravljajo na pobudo posebne iniciativne skupine in predstavnikov sveta katoliških laikov. Začel se bo v torek ob 19. uri, trajal bo 24 ur v cerkvi sv. Jožefa na Poljanah v Ljubljani. Sklenili ga bodo z molitvijo in pričevanji kulturnih ustvarjalcev različnih veroizpovedi. Celodnevno ali krajšo molitev bodo ob tej priložnosti pripravili tudi v več slovenskih krajih, so sporočili s Slovenske škofovske konference.

Vojaški vikariat s posebno slovesnostjo
Mašo in spominsko slovesnost v počastitev slovenske tradicije, krščanskih vrednot in slovenske države v sodelovanju z Društvom sv. Modesta in župnijo Zagradec pripravlja vojaški vikariat v četrtek zvečer na Valični vasi. Mašo bo daroval novomeški škof Andrej Glavan, na kulturni prireditvi pa bosta sodelovala brigadni general Bojan Pograjc in pesnik Tone Kuntner. Škof bo ob tej priložnosti blagoslovil lipo, program pa se bo sklenil s kresovanjem in druženjem ob slovenski pesmi ter glasbi.

Maša za domovino s pisano zasedbo ...
Na predvečer dneva državnosti pa v ljubljanski stolnici pripravljajo tradicionalno mašo za domovino v zahvalo za dar samostojne in neodvisne države. Kot pojasnjujejo na Škofovski konferenci, bodo prosili za spoštovanje človekovega dostojanstva, ohranjanje miru, pravičnosti in demokracije.

Mašo bo vodil dekan kardinalskega zbora in nekdanji državni tajnik kardinal Angelo Sodano, z njim pa bodo poleg apostolskega nuncija v Sloveniji Juliusza Janusza in nadškofa Stresa, ki bo zbrane nagovoril s pridigo, somaševali tudi drugi slovenski škofje. Na mašo so poleg vernikov povabljeni tudi predstavniki družbenopolitičnega življenja in diplomatskega zbora.

... na njej tudi pravoslavni paroh
Udeležbo na maši za domovino je že napovedal tudi paroh Bošković. Kot je pojasnil za STA, v njihovi verski skupnosti posebnih praznovanj ne pripravljajo, se bo pa udeležil protokolarnih državnih slovesnosti. Da bo na njih tudi mufti Grabus, je potrdil tajnik Islamske skupnosti Nevzet Porić. Kot pojasnjuje, se bodo pri njih obletnice spomnili v rednih molitvah, saj njihov rek pravi, da je ljubezen do domovine del verovanja.

Kot je za STA povedal škof Erniša, pa v njihovi verski skupnosti prihodnjo nedeljo v Murski Soboti ob 20-letnici Slovenije pripravljajo posebno versko-kulturno prireditev.