Jure Janković, ki naj bi davčni upravi v štirih letih skupaj prijavil zgolj 53.000 evrov prejemkov, je 9. aprila 2009 svoji ženi nakazal 70.000 evrov. Foto: BoBo
Jure Janković, ki naj bi davčni upravi v štirih letih skupaj prijavil zgolj 53.000 evrov prejemkov, je 9. aprila 2009 svoji ženi nakazal 70.000 evrov. Foto: BoBo
Zgodba o Juretu
Janković (zaenkrat) le župan

Jure Janković, sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića, je 9. aprila 2009 nakazal tudi 120.000 evrov na račun družbe Dema Plus, ki naj bi jo vodil njegov prijatelje Denis Pere, 10. aprila pa je za javnost dokaj neznani družbi Petrolio nakazal 230.000 evrov (namen nakazila je posojilo po pogodbi) in dvignil še 100.000 evrov.

Dokumenti, ki so nastali med dopisovanjem med banko in uradom za preprečevanje pranja denarja, tudi kažejo poslovanje Jureta Jankovića s ciprskim podjetjem Blue Train Investments.
To je v Ljubljani kupovalo nezazidljiva kmetijska zemljišča in jih pozneje, potem ko so postala zazidljiva, preprodajalo naprej. Te domnevno sporne zemljiške posle v ljubljanski mestni občini preiskuje tudi parlamentarna komisija pod vodstvom Alenke Jeraj (SDS), ki bo Jureta Jankovića znova zaslišala 11. oktobra.

Iz dokumenta je razvidno, da je Blue Train Investments Limited iz ciprskega Limassola Juretu Jankoviću nakazal 250.000 evrov. Namen nakazila naj bi bila delna vrnitev dolga. Ker osnova (namen nakazila) ni jasna, bodo morali od stranke pridobiti jasen namen nakazila, da bodo lahko nakazilo preknjižili na tekoči račun, še piše v enem od dokumentov.

Kot je poročal POP TV, naj bi Jure Janković davčni upravi v štirih letih skupaj prijavil zgolj 53.000 evrov prejemkov. Prek odvetnika je nato sporočil, da je denar res bil na njegovem računu in da lahko njegov izvor dokaže.

Zoran Janković pa je dejal, da je njegov sin samostojen in polnoleten ter da je prepričan, da vsako transakcijo lahko pojasni. Opozoril je, da je tudi v javnosti znano, da si je med drugim izposodil dva milijona evrov. Kot pravi, v tem ne vidi nobene težave, zdi pa se mu, da se pred njegovo odločitvijo za kandidaturo na parlamentarnih volitvah "stopnjuje volilna mrzlica".
Janković: Do 4. novembra bo vse jasno
"Zelo preprosto pomeni, da se mora nekaj zgoditi, da mora pri meni priti do nekega preskoka, da bi spremenil odločitev, ki sem jo že dal," je v TV Dnevniku odvrnil ljubljanski župan Zoran Janković na vse močnejša ugibanja o njegovi morebitni kandidaturi na prihajajočih predčasnih parlamentarnih volitvah.

Na vprašanje, če torej zaenkrat ostaja župan Ljubljane je odvrnil: "Zaenkrat me ni še nihče menjal." "Mnogi kličejo, mnogi pišejo, ampak ostajam pri svojem odgovoru. Razum nekaj že govori, ampak gre preprosto za odziv srca, gre za tisto strast, ki me je peljala v prve in druge volitve za župana.
In vprašanje je vedno tudi, kaj bi rekli Ljubljančani, kaj bi rekli državljani ali naj grem ali naj ne grem in oni odločajo o tem, kdo bo zmagal na volitvah. Če bo, ko bo, kakšna drugačna odločitev, boste že vedeli,"
odgovarja Janković. Dodaja, da bo do četrtega novembra, mesec dni pred volitvami, vse jasno.
S ponosom stoji za sinovoma
Dotaknil se je tudi domnevno spornih poslov svojega sina Jureta. "Ne najdejo nič drugega, kot da iščejo nekaj pri otrocih. Ne najdejo nič drugega pri županu Zoranu Jankoviću. Težko mu je kaj očitati, ni nobenih novih podatkov. Tisti, ki so dobili te finančne transakcije, za katere sem tudi jaz vedel, naj se vprašajo, kaj so vam dali.
Tam točno piše, za kakšno nakazilo gre. To ne pomeni, da lahko nekdo insinuira in dodaja nove podatke. Kar naj izvolijo. Ampak očitno se jim zdaj zelo mudi,"
še pravi župan. Sklene, da je na svoja sinova ponosen in še vedno stoji za njima.

Zgodba o Juretu
Janković (zaenkrat) le župan