Luka Juri dvomi, da bi njega in SLS nagovarjala ista oseba, saj je tisti, ki je govoril z njim, s primorskega konca, pogovor z njim pa je potekal na neformalen način. Foto: MMC RTV SLO
Luka Juri dvomi, da bi njega in SLS nagovarjala ista oseba, saj je tisti, ki je govoril z njim, s primorskega konca, pogovor z njim pa je potekal na neformalen način. Foto: MMC RTV SLO

Najbolj konkretno, da sem kar koli slišal o kakih ponudbah, je bilo v tem primeru ... Najbolj resno je bilo to in se je tudi takoj končalo, v tej isti šali, ker sem tudi jaz dal jasno vedeti, da se o tem niti ne hecamo, ker je zadeva zelo delikatna.

Luka Juri, SD
podkupovanje
"Ni tako, da je prijav suma korupcije nič s strani poslancev, je nekaj prijav, ni pa to zdaj razširjen pojav," je na vprašanje, ali poslanci prijavljajo sume korupcije, odgovorila predstavnica za odnose z javnostmi protikorupcijske komisije Barbara Fürst. Foto: MMC RTV SLO

Enačili so me s Thalerjem. Če bi bila to resna ponudba, bi mi kvečjemu morali reči: 'Luka, priznanje k temu, da si to ponudbo zavrnil. Tako se dela, je pa res, da bi o tem lahko obvestil protikorupcijsko komisijo.' Ne pa, da napišejo: Po Thalerju še Juri. To se lahko razume, da sem tudi jaz prejemal podkupnino.

Luka Juri, SD
Komisija za preprečevanje korupcije
Fürstova je opomnila, da bo po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije pri določbah o lobiranju en del, ki bo bolj reguliral to področje. Foto: MMC RTV SLO

Odkar sem v politiki, ni do mene še nihče prišel s kakšno takšno ponudbo in je tudi bolje, da ne pride.

Radovan Žerjav, SLS
Juri: Bila je le šala

"Nobene resne ponudbe o podkupovanju ni bilo. V pogovoru o malem delu z osebo z enega študentskega servisa, ki me je skušala prepričevati, da je zakon o malem delu slab, da se bo slabše godilo študentskim servisom, ker se pač poznava in sva znanca, je razprava potekala na neformalen način. V tem hecu je bilo omenjeno to, da bi lahko takšna ponudba padla, in sem takoj odgovoril, da upam, da je to res hec, ker če ni, bi bilo to kaznivo. In oseba je odvrnila, da je, da seveda je to hec, in potem sva zadevo zaključila," je za MMC dogodke izpred leta dni, ko so v DZ-ju obravnavali zakon o omalem delu, opisal Juri.

"Resne ponudbe o denarju nisem dobil"
Kot je znano, je o ponujenih 20.000 evrih za glas proti malemu delu Juri na Pop TV-ju spregovoril v nedeljo, v ponedeljek pa je dejal, da "rad verjame, da je bila to šala," in da je šlo za znanca, "ki se rad šali". Ker te ponudbe ni prijavil ustreznim organom, čeprav mu to narekuje zakon, se je znašel pod drobnogledom protikorupcijske komisije.

Juri je za MMC zatrdil, da neke resne ponudbe o denarju ni nikoli dobil: "Tudi takrat, ko je bila možnost, da bi se sploh o tem pogovarjali, sploh takrat, ko je bila ta šala, sem zavrnil možnost, da bi se iz te šale kar koli razvilo. Naprej od te šale sploh nikoli ni šlo." "Pop TV je malo pod vtisom Thalerja in protikorupcijske komisije in je naredil tu celo zgodbo. Malo se je naredilo enega velikega slona tam, kjer po mojem tudi muhe ni," je prepričan Juri.

"Enačili so me s Thalerjem"
"Enačili so me s Thalerjem. Če bi bila to resna ponudba, bi mi kvečjemu morali reči: 'Luka, priznanje k temu, da si to ponudbo zavrnil. Tako se dela, je pa res, da bi o tem lahko obvestil protikorupcijsko komisijo.' Ne pa, da napišejo: Po Thalerju še Juri. To se lahko razume, da sem tudi jaz prejemal podkupnino," je povedal poslanec SD-ja.

Prvi odziv vodje poslanske skupine SD-ja Dušana Kumra je bil oster, v ponedeljek, ko je za dogodek slišal prvič, je namreč dejal: "To je eno od sprevrženih dejanj." Juri je bil nad njegovim odzivom presenečen, saj naj bi se drugi poslanci, ko so pred letom dni slišali Jurijevo zgodbo, šali smejali. "On pravi, da o tem ni nič vedel in da so ga z izjavo presenetili. Je pa res, da takrat Dušan Kumer ni bil vodja poslanske skupine in morda tega ni slišal ali pa ga sploh ni bilo, ko smo se o tem pogovarjali," je pojasnil Juri.

Kumer: Juri ostaja poslanec
V današnji izjavi pa je Kumer dejal: "V SD-ju obsojamo vsako obliko koruptivnega dejanja. Kot sem napovedal, sem se sestal z Jurijem, kjer mi je povedal, da je že bil na informativnem pogovoru s protikorupcijsko komisijo, kjer jim je vse pojasnil, in zdaj naprej je v rokah teh organov, da pridejo do takšnega in drugačnega epiloga."

Zatrdil je, da primer državnega sekretarja v premierjevem kabinetu Andreja Horvata in primer nekdanjega poslanca Zorana Thalerja nista na isti premici oz. na isti valovni dolžini. "Primer Juri je iz popolnoma drugega konteksta in zato odnosi v stranki niso zaradi tega nič slabši. Luka Juri ostaja poslanec, saj o tem odločajo samo volivke in volivci," je dejal Kumer.

Izjava za javnost Komisije za preprečevanje korupcije ob ponujanju podkupnine poslancem državnega zbora:
"Od poslancev in preostalih funkcionarjev se - toliko bolj v današnjih časih drastičnega upada zaupanja v institucije - pričakuje ničelna stopnja tolerance do korupcije in 'nespodobnih ponudb'. Ničelna stopnja ne samo v besedah pred mediji, ampak tudi v dejanjih. Komisija poudarja: že samo ponujanje ali obljubljanje podkupnine je resno kaznivo dejanje, za katerega je zagrožena zaporna kazen. Od izvoljenih predstavnikov ljudstva in preostalih funkcionarjev se pričakuje - tako pravno kot etično -, da take ponudbe nemudoma prijavijo organom pregona in odkrivanja ali Komisiji. To je edini garant, da se tudi v družbi uveljavi, da ne gre samo za 'nespodobne ponudbe', ampak za kriminal. Zato je nesprejemljivo o ponujanju odkupnine govoriti kot o šalah ali igri."


Juri: Verjamem, da bo komisiji jasno, da tu ni ničesar
O kupovanju glasov in podkupovanju v DZ-ju pa Juri pravi: "Najbolj konkretno, da sem kar koli slišal o kakih ponudbah, je bilo v tem primeru. To je Pop TV takrat zanimalo in to sem jim povedal. Najbolj resno je bilo to in se je tudi takoj končalo, v tej isti šali, ker sem tudi jaz dal jasno vedeti, da se o tem niti ne hecemo, ker je zadeva zelo delikatna. Včeraj je tudi Žerjav to omenil. Dvomim, da je bila to ista oseba, ker ta oseba je s primorskega konca in midva sva se pogovarjala na neformalen način, kaj pa so oni (v SLS-u, op. a.) dobili, pa ne morem povedati, ker se z Žerjavom niti nisva pogovarjala."

S poslancem SD-ja Luko Jurijem je stik že navezala tudi protikorupcijska komisija. "Protikorupcijski komisiji sem pojasnil, ko sem odgovoril na vprašanje, ali je bilo kdaj povprašano v zvezi s ponudbami, ja, se je enkrat zgodila takšna šala. In že s prvo izjavo je bilo jasno, da je šlo za šalo. Očitno pa vidim, da glede na stanje, kot ga imamo v državi, se s temi stvarmi ne smemo več šaliti in se bom tudi sam tega držal," je obljubil Juri.

Protikorupcijska komisija vseeno poudarja, da bi moral poslanec ponudbo prijaviti, Juri pa odgovarja, da tega ni razumel kot ponudbo.

"Komisija ni pristojna za preučevanje kaznivih dejanj"
Predstavnica za odnose z javnostmi protikorupcijske komisije Barbara Fürst je za MMC potrdila, da komisija preučuje primer Juri, in opozorila: "Komisija ni pristojna za preučevanje kaznivih dejanj, v tem primeru bi lahko kaznivo dejanje opravil ponudnik podkupnine, ne poslanec, ki je bojda to zavrnil. So pa tukaj druge kršitve, ki bi jih poslanec lahko storil, če se mu ugotovi, da so zadeve potekale, tako kot na prvi pogled zgleda. Je pa prezgodaj govoriti o tem kar koli, razen tega, da zadevo preučujemo."

"Prijavljanje korupcije s strani poslancev ni razširjen pojav"
"Ni tako, da je prijav suma korupcije nič s strani poslancev, je nekaj prijav, ni pa to zdaj razširjen pojav," je na vprašanje, ali poslanci prijavljajo sume korupcije, odgovorila Fürstova. "Je pa vedno to stvar presoje, koliko se dejansko srečujejo z njo, koliko je pa potem ne prijavljajo. To si lahko vsak človek misli, a načeloma nekih oprijemljivih dokazov za kakršno koli trditev v katero koli smer ni," je dejala.

Opomnila je, da bo po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije pri določbah o lobiranju del, ki bolj regulira to področje. "Oni bodo morali stik z osebami, ki predstavljajo neke interesne družbe ali pa interese nekaterih organizacij, sedaj dosledno prijavljati kot funkcionarji. Tega je bilo bore malo v štirih mesecih," je pojasnila. Dodala je, da lahko poslanci prijavijo poskus nedovoljenega stilka ali dovoljen stik, lobiranje, v primeru konkretnega dajanja podkupnin pa je, če je, primer Juri edini tak primer.

"Slišal sem le govorice, ki jih je ogromno"
Na primer Juri se je odzval tudi vodja poslanske skupine SLS-a Radovan Žerjav. Pojasnil je svoje včerajšnje izjave: "Meni in mojim poslanskim kolegom ni nihče nič ponujal. Včeraj sem povedal, da sem slišal govorice, da bi nekdo želel ponuditi 20.000 evrov, zato da bi nekdo pri zakonu o malem delu glasoval tako ali drugače, nisem pa rekel, da je to bilo ponujeno nam. Danes, po včerajšnjih informacijah v medijih, sem preveril tudi pri svojih poslanskih kolegih in nisem tega slišal v poslanski skupini, ampak sem slišal nekje v parlamentu. Govorice."

"Govorimo o govoricah, ki jih je ogromno, in se sprašujem, ali bomo morali poslanci protikorupcijski komisiji prijavljati tudi govorice. Želim, da so zadeve popolnoma jasne in popolnoma čiste. Meni in mojim poslanskim kolegom ni ničesar ponujal. Ne vem pa, kdo naj bi stal za temi govoricami, se pravi, kdo je komu ponujal 20.000 evrov. Ne vem," je dejal.

Žerjav: Do zdaj takega primera pri nas še ni bilo
"Jutri bom imel sestanek s Klemenčičem zaradi neke druge stvari, ampak se bom tudi o tem pogovoril z njim. Tema, o kateri bom govoril z njim, ni povezana s korupcijo, je pa povezana s Slovenijo. Protikorupcijska komisija je zelo pomemben organ, ki ga spoštujem, ker je veliko naredil na področju preprečevanja korupcije. Je pa res, da se v tem trenutku v Sloveniji govori marsikaj in o marsičem, in moram preveriti zakon, o tem bom tudi govoril s Klemenčičem, da bomo morali prijavljati tudi govorice. Ne vem, kako bomo poslanci potem delovali. Ali bomo res morali tako reagirati na vsako tako govorico, če bomo morali, bom. Je pa vprašanje, ali so vse govorice resnične in ali je zakon namenjen temu," meni poslanec.

Zagotovil je še: "Odkar sem v politiki, ni do mene še nihče prišel s kakšno takšno ponudbo in je tudi bolje, da ne pride." Prepričan je, da vsaka taka namigovanja niso dobra za državni zbor. "Do zdaj takega primera, kot je bil v evropskem, v Sloveniji še ni bilo in upam, da ga tudi ne bo. Poslanci smo za svoje delo dobro plačani in sem prepričan, da nihče od poslancev ne potrebuje nobenih takšnih in drugačnih dodatkov za uspešno delo," je povedal Žerjav.

Najbolj konkretno, da sem kar koli slišal o kakih ponudbah, je bilo v tem primeru ... Najbolj resno je bilo to in se je tudi takoj končalo, v tej isti šali, ker sem tudi jaz dal jasno vedeti, da se o tem niti ne hecamo, ker je zadeva zelo delikatna.

Luka Juri, SD

Enačili so me s Thalerjem. Če bi bila to resna ponudba, bi mi kvečjemu morali reči: 'Luka, priznanje k temu, da si to ponudbo zavrnil. Tako se dela, je pa res, da bi o tem lahko obvestil protikorupcijsko komisijo.' Ne pa, da napišejo: Po Thalerju še Juri. To se lahko razume, da sem tudi jaz prejemal podkupnino.

Luka Juri, SD

Odkar sem v politiki, ni do mene še nihče prišel s kakšno takšno ponudbo in je tudi bolje, da ne pride.

Radovan Žerjav, SLS
Juri: Bila je le šala