Padca cen stanovanj še nekaj časa ni pričakovati. Foto: MMC RTV SLO
Padca cen stanovanj še nekaj časa ni pričakovati. Foto: MMC RTV SLO
Cene nepremičnin
V povprečju so cene nepremičnin najvišje na Gorenjskem, ob morju in v celotni osrednji Sloveniji ... Foto: MMC RTV SLO
Cene nepremičnin
... drugod pa so nekoliko nižje. Foto: MMC RTV SLO
Mrtvilo na trgu nepremičnin in prazna državna stanovanja

Na našem nepremičninskem trgu že nekaj časa vlada mrtvilo. Čeprav poznavalci pravijo, da je še prezgodaj govoriti o novi nepremičninski krizi - predvsem zaradi tržno neprilagojenih cen neprodanih stanovanj -, je ne izključujejo; je za TV Dnevnik poročala Vlasta Tifengraber.

Še vedno so najdražje nepremičnine ob morju, v Ljubljani in Osrednjeslovenski regiji, kjer povprečna cena za kvadratni meter presega 2 tisoč evrov. Ob tem je treba povedati, da je to le povprečje, saj se cene gibljejo od 800 do več kot 4 tisoč evrov. Skorajda za polovico manj bi odšteli v Mariboru, najcenejše pa so nepremičnine v Pomurju, Zasavju in na Koroškem. Ponekod so nepremičnine očitno še precenjene, toda nepremičninski agent Frano Toš pravi, da za drastične padce cen ni razlogov.

Bankirji molčijo, tujci se ohlajajo
Vodilni v bankah, predvsem seveda v Novi Ljubljanski banki, nočejo govoriti, kdaj in kaj bodo storili z več kot 500 stanovanji v ljubljanskih Celovških dvorih in v koprskem naselju Nokturno, saj so se stečaji velikih gradbenih podjetij, ki so dolžniki bank, šele začeli.

Tudi tujci so vedno manj navdušeni nad nakupom naših starih nepremičnin, saj so jih leta 2007 kupili 740, lani le še 263. Največ so kupovali Angleži, Italijani in Avstrijci, in sicer v Prekmurju, ob morju in na Gorenjskem. Cene so sicer nekoliko že padle. Lani so se sicer najbolj pocenile hiše, za skoraj 9 odstotkov, sledila so gozdna in kmetijska zemljišča. Kot kaže, bi lahko bilo tudi letos podobno, je poročala Tifengraberjeva.

Prazna tudi številna stanovanja v državni lasti ...
Leta 2008 je Računsko sodišče opozorilo na to, da je nezasedena skoraj tretjina državnih stanovanj. Tri ministrstva, ki imajo v upravljanju skoraj vsa stanovanja, namenjena bivanju javnih uslužbencev, sicer znižujejo število trajno nezasedenih nepremičnin. A predvsem ukrep prenosa teh stanovanj na republiški stanovanjski sklad, s čimer bi lahko zagotovili več neprofitnih stanovanj, saj se potrebe po teh večajo, je le navidezno uspešen.

... a so število praznih stanovanj prepolovili
Kot je za TV Dnevnik poročala Nuša Baranja, v številnih vojaških stanovanjih, razen podgan, že lep čas ni bival nihče. Ministrstvo ima v upravljanju 314 nezasedenih stanovanj, za katere letno odšteje 370.000 evrov, izgubljen je tudi denar potencialnih najemnin.
A vse ni tako slabo - trem ministrstvom, ki imajo v upravljanju večino stanovanj v državni lasti, je število nezasedenih v zadnjih štirih letih s številnimi ukrepi uspelo prepoloviti. 130 starih, prevelikih in oddaljenih stanovanj so prodali in kupili deset novih, manjših stanovanj, ki so že zasedena.

Bodo stanovanja končala na državnem skladu?
Nekaj so jih prenesli tudi na republiški stanovanjski sklad. Namen: zagotoviti stanovanja za neprofitni najem tistim, ki jih res potrebujejo. A kaj ko je bilo od 540-ih stanovanj že ob prenosu kar 423 zasedenih, "kar pomeni, da s temi stanovanji namen, da se ponudi možnost prvega doma mladim družinam, žal ni bil dosežen," je dejal direktor sklada Primož Pirc.

Tudi preostalih več kot 100 praznih stanovanj je v tako slabem stanju, da niso vseljiva. Ponekod je smiselna le še rušitev. Objekt na Velikih Blokah so morali ograditi z zaščitno ograjo, saj je gibanje v njem nevarno. V dveh letih je tako sklad lahko v neprofitni najem oddali le devet od teh prenesenih stanovanj.

Mrtvilo na trgu nepremičnin in prazna državna stanovanja