Med draženimi predmeti se je že znašel tudi viličar (slika je simbolična). Foto: BoBo
Med draženimi predmeti se je že znašel tudi viličar (slika je simbolična). Foto: BoBo

Zanimanje za javne dražbe je veliko, so pojasnili na Policijski upravi (PU) Ljubljana. Doslej so namreč vedno prodali vse, kar so dali na dražbo, povprečno pa kupci ponudijo štirikratnik izklicne cene, ki jo določi komisija.

Najpogosteje prodajajo kolesa in mobilne telefone, za katere vlada tudi največ zanimanja. A so se med najdenimi predmeti na PU-ju Ljubljana že znašle tudi bolj neobičajne stvari, kot so na primer žara, viličar ali Elanov čoln. Doslej so najdražje prodali kolo, in sicer za okoli 250 evrov. Povprečno pa z javno dražbo PU Ljubljana iztrži 3.300 evrov, so pojasnili.

Dve letni dražbi
Na omenjeni policijski upravi letno izvedejo dve javni dražbi najdenih stvari - spomladi in jeseni. Seznam prodajanih predmetov objavijo najmanj 15 dni pred dražbo na spletnih straneh policije. Kupovanje predmetov poteka le na dražbi sami, in sicer z gotovino po sistemu videno-prodano.

Lastnik najdenega predmeta ima sicer eno leto časa, da se javi, a mora lastništvo dokazati, na primer s serijsko številko na predmetu in v dokumentaciji. Če pa predmet nima serijske številke, je dokazovanje lastništva individualno, na primer s fotografijami, opisom predmeta in individualnih značilnosti na predmetu, kot so praske, udrtine ali oznake, za katere ve samo lastnik, pravijo na PU-ju Ljubljana.

Denar od dražb se zbira na posebnem računu državnega proračuna. Najdene predmete lahko za zakonsko predpisano eno leto hrani policija ali najditelj sam. Lahko pa policija na lastno odgovornost najdene predmete zaupa v hrambo pooblaščeni pravni ali fizični osebi. Sicer pa policija za vsako najdeno stvar najprej preveri, ali jo imajo v evidencah zabeleženo kot ukradeno ali izgubljeno; če gre res za ukradeni ali izgubljeni predmet, ga vrnejo lastniku, so še povedali.