Junija je SDS v zakonodajno proceduro vložil predlog zakona o javnosti premoženja funkcionarjev. Premoženje svojih članov so že objavili na svoji spletni strani. Jože Tanko meni, da bi morale njihovemu zgledu slediti tudi druge stranke. Foto: MMC RTV SLO
Junija je SDS v zakonodajno proceduro vložil predlog zakona o javnosti premoženja funkcionarjev. Premoženje svojih članov so že objavili na svoji spletni strani. Jože Tanko meni, da bi morale njihovemu zgledu slediti tudi druge stranke. Foto: MMC RTV SLO
Cveta Zalokar Oražem
Cveta Zalokar Oražem iz Zaresa je opozorila, da javni podatki o premoženju ne kažejo nujno dejanskega stanje, vendar pa bodo v Zaresu zakon podprli. Foto: MMC RTV SLO
Kakšno je premoženje SDS-a

Kot je znano, je SDS 16. junija v zakonodajno proceduro vložil predlog zakona o javnosti premoženja funkcionarjev, ki bi zagotovil ustrezno transparentnost, pa tudi preventivo na področju korupcije in klientelizma. Članice in člani največje opozicijske stranke so svoje premoženje objavili na spletni strani, vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pa meni, da bi morale njihovemu zgledu slediti tudi druge stranke.

V LDS-u, Zaresu in SLS-u podpirajo zakon
Borut Sajovic iz LDS-a je dejal, da zaradi političnih interesov in ciljev ni potrebe, "da javnost vsak trenutek gleda v spalnice, denarnice ali za spodnjice". Kot še pravijo v LDS-u, spoštujejo zakonodajo in so svoje premoženje prijavili protikorupcijski komisiji, predlog zakona pa bodo podprli. Sajovic še dodaja, da gre pri objavi premoženja le za lažno skromnost politikov.

Cveta Zalokar Oražem iz Zaresa pa je posvarila pred "revnimi" politiki: "Treba se ja bati revnih politikov, kajti pri njih se človek vpraša, kakšni so bili motivi za vstop v politiko." Čeprav v Zaresu menijo, da javni podatki o premoženju funkcionarjev ne kažejo nujno dejanskega stanja, pa bodo predlog zakona podprli.

Predlog zakona o javosti premoženja funkcionarjev podpirajo tudi v SLS-u, pri čemer pravijo, da je objava podatkov o premoženju na spletnih straneh le ena izmed možnosti. Jakob Presečnik je dejal, da bodo članice in člani SLS-a objavili svojo premoženje "na primeren način, ali bo to prek Facebooka ali kako drugače".

SNS proti, v DeSUS-u in SD-ju se še odločajo
Dodatni objavi podatkov o premoženju pa nasprotujejo v SNS-u. Kot je povedal Miran Györek, so se odločili, da ne bodo javnosti posredovali nobenih dodatnih podatkov. "Podatke smo že, kot zahteva zakon, posredovali Kosovi komisiji pred nastopom funkcije. Nimamo kaj skrivati, nismo tajkuni, nimamo delničarjev," je še dodal Györek za TV Slovenija.

V DeSUS-u in SD-ju o tem predlogu za zdaj še niso razpravljali. Med člani DeSUS-a bo o tem tekla beseda v torek, razprava o javnosti premoženja funkcionarjev pa čaka tudi člane SD-ja, čeprav je njihov vodja Bojan Kontič že dejal, da sam temu ne nasprotuje.

Kakšno je premoženje SDS-a