Franc Kangler prihaja iz SLS-a. Foto: RTV SLO
Franc Kangler prihaja iz SLS-a. Foto: RTV SLO

Dobra trojka (3,16), ki si jo je po mnenju meščanov za svoje delo prislužil že julija lani, se je namreč v zadnjih javnomnenjskih raziskavah časnika Večer spremenila v zares pošteno trojko (3,35).

Več tistih z ocenami 5, 4 in 3, manj tistih z ocenama 1 in 2
Delež tistih, ki menijo, da župan svoje delo opravlja dobro in zelo dobro, se je tako v primerjavi z lanskimi podatki samo še povečal. Takih, ki so županu za njegovo delo podelili najboljšo oceno, je bilo julija lani slabih sedem odstotkov, aprila letos pa slabih devet odstotkov. V tem obdobju se je za pet odstotnih točk povečal tudi delež tistih, ki pravijo, da župan dela dobro (lani ga je tako ocenilo 30 odstotkov vprašanih, letos pa 35). Poleg tega je tudi manj tistih, ki so ga ocenili s slabo (12,9 odstotka) in zelo slabo (3,2 odstotka). Še najmanj se tako spreminja delež tistih, ki ves čas odgovarjajo, da to, kar počne župan, ni "niti dobro niti slabo", poroča Večer.

Med tistimi, ki so nad županovim delom najbolj navdušeni, so nadpovprečno zastopani meščani z nižjimi prihodki (od 211 do 420 evrov in od 626 do 835 evrov); samostojni podjetniki; obrtniki; tisti, ki menijo, da so ceste v mestu dobre, možnosti parkiranja pa slabe; in tisti, ki sicer podpirajo LDS in SMS Zelene.

V anketi sodelovalo 700 ljudi z mariborske občine
Nad Kanglerjevim županovanjem so manj vzhičeni višje in visoko izobraženi udeleženci v raziskavi; anketirani z nekoliko višjimi prihodki (od 1.251 do 1.460 evrov); uradniki; pisarniški delavci in tisti, ki ne zaupajo nobeni stranki v mestnem svetu.

Raziskavo javnega mnenja, o kateri je govora, je za Večer pripravilo podjetje RM PLUS, ki je anketiralo 700 naključno izbranih ljudi, starih 18 ali več let, doma iz občine Maribor.