Butare so tradicionalno povezane s predvelikonočnimi praznovanji. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar
Butare so tradicionalno povezane s predvelikonočnimi praznovanji. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar
Praznovanje cvetne nedelje

Zunanje znamenje današnjega praznika so vejice oljk ali drugega zelenja, saj se verniki danes spominjajo Jezusovega slovesnega prihoda v Jeruzalem, kjer so ga ljudje pozdravljali s palmovimi vejami. Te so simbol zmagoslavja in kraljevanja. Zelenje predstavlja tudi rodovitnost in življenje, oljka, ki jo tudi uporabljajo v butarah, pa je simbol miru in sprave.

V katoliških cerkvah bodo danes pred mašami procesije z zelenjem, ki ga bodo verniki prinesli k blagoslovu. Kot pojasnjujejo na Slovenski škofovski konferenci, obredi cvetne nedelje izvirajo iz bogoslužnih navad jeruzalemske Cerkve, ki so bile znane in opisane že v 4. stoletju.

Simbol zelenja, ki ga sicer ne blagoslavljajo, je za cvetno nedeljo značilen tudi v Evangeličanski cerkvi na Slovenskem. Tako bodo po cerkvah danes pripravili oljčne vejice, ki jih bodo verniki ponesli v domove.

Cvetna nedelja je sicer vsebinsko povezana z velikonočnim tridnevjem. Pri slovesnostih bodo namreč danes prebirali svetopisemske odlomke o Jezusovi zadnji večerji, trpljenju in smrti, ki se jih posamično in bolj poglobljeno spominjajo na veliki četrtek, veliki petek in veliko soboto.

Pravoslavni kristjani pa bodo cvetno nedeljo in veliko noč zaradi uporabe drugačnega koledarja praznovali teden dni pozneje. Tako bodo takrat praznovali tudi verniki Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji.

Praznovanje cvetne nedelje