Katarina Kresal bo v sredo zaupanje iskala v stranki LDS. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal bo v sredo zaupanje iskala v stranki LDS. Foto: MMC RTV SLO
Blaž Kavčič
Blaž Kavčič napoveduje, da bo na svetu stranke LDS glasoval proti Katarini Kresal. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Katarina Kresal je konec maja Kavčiča premagala v tekmi za predsedniško mesto v stranki LDS, vendar je ob odstopu z mesta ministrice za notranje zadeve napovedala, da bo zaupnico iskala tudi v stranki.

Kavčič zaradi stanja v stranki zaskrbljen
Kavčič meni, da zadnji dogodki v stranki LDS, zaradi katerih je Kresalova odstopila kot ministrica, v javnosti krepijo občutek o "zlitosti LDS-a z vplivom elit v Sloveniji". Poudarja, da je zdajšnje stanje slabo za LDS, saj katera koli stranka, ki ima "take utemeljene očitke na ramenih vodstva, težko deluje". Zaradi stanja v stranki je zaskrbljen in ni optimist.

Kot je ocenil Kavčič, je le še vprašanje časa, kdaj bodo ti procesi pripeljali do večjih težav, saj "ne gre za izoliran eksces, temveč za vzorec predstav vladajoče elite o samopostrežbi z davkoplačevalskim denarjem". Opozoril pa je, da je Računsko sodišče glede najema prostorov za NPU odločalo zelo dolgo.

Kavčič: Kresalova bo zaupnico prejela
V sredo bo Kavčič glasoval proti Kresalovi, vendar ne pričakuje, da bodo svetniki njegovo kritično stališče večinsko delili. Formalnih postopkov za razrešitev Kresalove z mesta predsednice stranke ne bo sprožal, saj je postopek zaupnice sprožila predsednica sama. Glede možnosti sprememb na kratek rok zaradi že predstavljenih stališč vodstva LDS-a Kavčič ni optimist in tudi ocenjuje, da bo Kresalova zaupnico prejela.

Ni pa po Kavčičevih besedah pričakovati, da bi glasovanje proti Kresalovi pomenilo njegovo vnovično ponudbo za vodenje stranke, saj je to "popolnoma nov premislek".

Anderlič pričakuje odgovore, pojasnila in argumente
Predsednik sveta LDS-a Anton Anderlič v sredo pričakuje odgovore, pojasnila in argumente Katarine Kresal, nato pa bodo odločali o zaupnici. Kot je dejal Anderlič, trenutno ni razloga, da bi govorili o nezaupnici, prav tako ne vidi razlogov za to, da bi Kresalovo razrešili z mesta predsednice LDS-a ali pa da bi morala odstopiti.

Anderlič je glede Kavčičevega stališča redkobeseden. Meni, da je v domeni posameznika, "kaj bo predlagal in ali bo vztrajal pri argumentih".

Kresalova odstopila zaradi najema stavbe NPU-ja
Za odstop z ministrskega mesta se je Kresalova odločila potem, ko je Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da ravnanje pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ustreza definiciji korupcije. Že dan prej je Računsko sodišče omenjenemu poslu izdalo negativno mnenje.