Poslanci bodo najpozneje 25. avgusta zopet sedli v poslanske klopi. Foto: Bobo
Poslanci bodo najpozneje 25. avgusta zopet sedli v poslanske klopi. Foto: Bobo
Katarina Kresal
Prihodnji teden bo Seja sveta stranke LDS, na kateri bodo člani odločali o zaupnici predsednici stranke Katarini Kresal. Foto: BoBo

Poslanci bodo predčasno končali počitnice, da bi se lahko seznanili z odstopom Katarine Kresal. DZ pa bo moral kmalu izvoliti novega predsednika, SD naj bi predlagal Darjo Lavtižar Bebler.

Premier Borut Pahor naj bi DZ o odstopu notranje ministrice Katarine Kresal seznanil v torek ali sredo. Poslanci in poslanke bodo zato v drugi polovici prihodnjega tedna predčasno končali parlamentarne počitnice in na izredni seji potrdili odstop, je za Radio Slovenija poročala Jolanda Lebar.

Kdo bo zamenjal Kresalovo, še ni znano
Državni zbor se bo moral glede na roke, ki jih določa poslovnik, z odstopom Kresalove seznaniti najpozneje do 25. avgusta. Šele takrat ji bo funkcija tudi formalno prenehala. Kdo jo bo zamenjal, še ni znano.

Pahor se je z njenim nepreklicnim odstopom znašel v velikih težavah. Do oktobra mora najti kandidate za kar pet izpraznjenih ministrskih mest. Štiri ministrstva - ki so jih zapustili ministri Zaresa po izstopu stranke iz koalicije - namreč že zdaj začasno vodijo drugi ministri, enega pa celo kar Pahor sam.

V SD-ju se še niso odločili, kdo bo zamenjal Gantarja
Pred državnim zborom sta najmanj dve pomembni odločitvi. Izvoliti bo moral novega predsednika in sprejeti rebalans letošnjega proračuna.

V največji vladni stranki SD še niso sprejeli končne odločitve, kdo bo zamenjal Pavla Gantarja. To naj ne bi bil Miran Potrč, ki se ga največkrat omenja. Po nekaterih informacijah naj bi se večina v SD-ju nagibala k temu, da bi predsednica parlamenta postala Darja Lavtižar Bebler.

Sicer pa v stranki v teh dneh razmišljajo tudi o posebnih sestankih na temo predčasnih volitev. Posveti naj bi bili v zaprtem krogu, zato tudi ni znano, kje in kdaj bodo potekali.

LDS o Kresalovi prihodnji teden
Katarina Kresal je ob sredinem odstopu z mesta ministrice za notranje zadeve napovedala, da bo šla po zaupnico tudi v svojo stranko. Seja sveta LDS bo po besedah Antona Anderliča prihodnji teden.

"Za rekonstrukcijo levice v Sloveniji"
Da je "prav zdaj res skrajni čas za rekonstrukcijo vlade in za premišljeno spremembo političnih konceptov", je prepričan tudi predsednik Liberalne akademije Darko Štrajn. Pravi je, da levica ni izgubila volivcev, ampak so volivci izgubili levico, ki bi ji lahko zaupali. Spomnil je, da so tudi v Liberalni akademiji opozarjali na vprašljive usmeritve in rešitve, ki jih je, poleg vrste pohvalnih ukrepov in reformnih rešitev, uvajala leva koalicija pod vodstvom Pahorja.

"Ob vsem razumevanju okoliščin svetovne finančne krize in ob upoštevanju vse dobronamernosti premierja in ministrov pa je zaradi niza dogodkov in strukturnih premikov očitno, da se slovenska politična levica mora na novo definirati," je pozval Štrajn. "Da bi se odprla leva demokratično prepričljiva opcija, je seveda treba oblikovati novo vlado, preoblikovati stranke na levici in na novo definirati njihova medsebojna razmerja," meni.