Slovenija
Kdo bodo ministri 13. slovenske vlade (na fotografiji vladna in predsedniška palača v Ljubljani)? Foto: BoBo
Miro Cerar
Miro Cerar je v pismu stranki SMC opozoril na vzdržnost javnih financ in hkrati izrazil pričakovanje, da bo nastajajoča koalicija finančno ovrednotila sporazum z Levico. Foto: BoBo
       Gre za pričakovanja o dvojem: da prihodnja koalicija že zdaj določi seznam prednostnih nalog dela prihodnje vlade, ne le do konca letošnjega leta, in da finančno ovrednoti ukrepe v partnerskem sporazumu. Tega doslej še nismo opravili. Glede na izkušnje iz vlade, ki jo vodim, vem, da ima vsak korenitejši ukrep svojo ceno in da so načrti brez realnega ovrednotenja bolj prazne obljube kot resne zaveze. Zato si želim, da bi partnerske stranke ta naša pričakovanja razumele in jim – v dobro države – tudi sledile.       
 Cerar o nujnosti finančnega ovrednotenja
Obeta se 16 ministrskih stolčkov, od tega dva brez listnice. Kakšen bo končni kadrovski razrez? Foto: BoBo
Petorček je v petek z Levico parafiral protokol o sodelovanju, Levica pa je napovedala podporo mandatarskemu kandidatu Marjanu Šarcu in kandidatu za predsednika DZ-ja Dejanu Židanu. Foto: BoBo
VIDEO
Skromno zanimanje za zdra...
VIDEO
Kakšen bo kadrovski razre...
VIDEO
Cerar želi finančno ovred...

Dodaj v

Kažejo se prvi obrisi kadrovskega razreza prihodnje vlade

Cerar želi finančno ovrednotenje sporazuma med petorčkom in Levico
12. avgust 2018 ob 15:56,
zadnji poseg: 12. avgust 2018 ob 20:08
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA, Televizija Slovenija

Kakšen bo končni razrez vladnih resorjev? Na mestu finančnega ministra se največkrat omenja Vojmir Urlep iz LMŠ-ja, stolček zunanjega ministra naj bi zasedel Miro Cerar, šolskega pa Jernej Pikalo iz SD-ja. Karla Erjavca iz DeSUS-a zanima obrambni resor.

Generalni sekretarji petih strank bodo v ponedeljek sedli za mizo in se lotili razdelitve ministrstev. Ker je v manjšinski vladi pet strank in je Levica ostala zunaj, bo imela stranka LMŠ poleg premierske funkcije še štiri ministrstva, je za TV Slovenija poročala Tanja Gobec. Vse oči so uprte v finančno ministrstvo, za prevzem katerega se največkrat omenja Vojmir Urlep.

SD, ki bo drugi po velikosti v prihodnji vladi, naj bi poleg predsednika državnega zbora dobil še tri ministrstva, in sicer za šolstvo z Jernejem Pikalom, zanimajo pa se še, tako kot SMC, za gospodarsko ali infrastrukturno ministrstvo. Ni izključeno, da bo pri SD-ju ostal resor za delo, družino in socialne zadeve, čeprav si v stranki želijo, da bi ta resor prevzel kdo drug.

SMC bo poleg zunanjega ministra Mira Cerarja dobil tudi mesto podpredsednika DZ-ja, kdo bo njihov kandidat, še ni znano. Koliko ministrstev bo SMC še dobil, je odvisno od ovrednotenja odhoda Milana Brgleza, zaradi česar bo poslanska skupina SMC-ja štela le še devet poslancev.

DeSUS se zanima za obrambno ministrstvo, na čelo katerega bi se spet zavihtel Karl Erjavec, a z odločitvijo o tem bo treba še počakati, saj je po sistemu delitve naslednja, ki izbira, stranka SAB, kjer se Alenka Bratušek še ni odločila, ali bo sama osebno sodelovala v manjšinski vladi.

Novega ministrstva za digitalizacijo ne bo, resorjev bo tako 14 plus dva brez listnice, skupaj torej 16 ministrskih stolčkov. Ni pa še izključeno, da se ne bo znova pojavil predlog za novo ministrstvo za drobno gospodarstvo.

Ministrstvo za zdravje še ni oddano, a te dni se največ govori o tem, da naj resor prevzame tisti, ki bo imel finančno ministrstvo. To možnost je v intervjuju za časopis Delo omenil tudi Šarec, ki je dejal, da "če ne bo junaka, ki bi si upal zagristi v to kislo jabolko, bodo zdravstveni resor res prevzeli sami". Zmanjševanje čakalnih vrst je prioriteta tako petorčka kot Levice.

Je sporazum petorčka z Levico finančno vzdržen?
Miro Cerar
je izrazil pričakovanje, da bo nastajajoča koalicija finančno ovrednotila partnerski sporazum petorčka z Levico in že zdaj določila seznam prednostnih nalog. V pismu, ki ga je pridobil STA, je Cerar parafiranje protokola o sodelovanju z Levico, ki so ga s to stranko v petek dosegli predsedniki strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, označil kot pomemben korak v procesu oblikovanja prihodnje slovenske vlade.

S parafiranjem protokola je zagotovljena potrebna podpora za izvolitev mandatarja, je spomnil Cerar in dodal, da je v protokolu določen način sodelovanja peterice strank z Levico, ki ostaja v opoziciji, bo pa podpirala delo vlade v vseh vsebinskih postavkah.

Vsebinska osnova delovanja manjšinske vlade petih strank bo, kot v pismu navaja Cerar, koalicijski sporazum, ki so ga v temeljnih potezah predstavili na nedavni seji sveta SMC-ja.

Vzdržnost javnih financ
"V njem so opredeljeni vsi tisti cilji, ki jih je v pogajanjih zagovarjal SMC in pomenijo nadaljevanje politik na področju dviga življenjskega standarda za vse, tudi ranljive družbene skupine, krepitev gospodarstva, vzdržnost javnih financ, zniževanje zadolženosti države in njeno boljšo pripravljenost na morebitne prihodnje krize, nadaljnje izboljševanje stanja v zdravstvu ter navsezadnje več bolje plačanih delovnih mest in ohranjanje visoke ravni varnosti v najširšem pomenu besede za naše državljane in njihovo imetje," je zapisal prvak SMC-ja.

Ob tem poudarja, da v uresničevanju načrtov prihodnje vlade nobena izmed strank ne bo imela prevladujočega vpliva, bosta pa od vsake odvisni usoda vladnih projektov in politična podpora v parlamentu. "Ker izkušnje z manjšinsko vlado v Sloveniji še nimamo, bosta v nastajajoči vladi na preizkušnji zaupanje in zmožnost postaviti interes državljanov pred lastnega," je navedel Cerar.

Glede nadaljnjih postopkov pa je zapisal, da osebno pričakuje, da ne bodo v prazno izzvenela pričakovanja, izražena tudi na nedavni seji sveta SMC-ja.

Seznam prednostnih nalog
"Gre za pričakovanja o dvojem: da prihodnja koalicija že zdaj določi seznam prednostnih nalog dela prihodnje vlade, ne le do konca letošnjega leta, in da finančno ovrednoti ukrepe v partnerskem sporazumu. Tega doslej še nismo opravili. Glede na izkušnje iz vlade, ki jo vodim, vem, da ima vsak korenitejši ukrep svojo ceno in da so načrti brez realnega ovrednotenja bolj prazne obljube kot resne zaveze. Zato si želim, da bi partnerske stranke ta naša pričakovanja razumele in jim – v dobro države – tudi sledile," je zapisal Cerar.

Napovedal je še, da bosta temu sledila podrobna seznanitev organov stranke s koalicijskimi dokumenti in glasovanje na svetu SMC-ja o vstopu stranke v koalicijo 5 + 1, ki ga, tako Cerar, lahko člani sveta SMC-ja pričakujejo še pred 10. septembrom.

Parafiran sporazum z Levico
Peterica strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS je v petek z Levico parafirala protokol o sodelovanju, Levica pa je napovedala podporo mandatarskemu kandidatu Marjanu Šarcu in kandidatu za predsednika DZ-ja Dejanu Židanu. Levica je tudi zagotovila, da manjšinski vladi ne bo nasprotovala.

Kot je po parafi protokola dejal prvak LMŠ-ja Šarec, tako ovir za podporo mandatarstvu tudi pri Levici ni več, saj je za podporo njegovemu mandatarstvu zagotovljenih 52 glasov poslancev. Seja DZ-ja, na kateri bodo poslanci v drugem krogu iskanja mandatarja po junijskih volitvah odločali o Šarčevi kandidaturi, je predvidena za petek.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Mimobeznik
# 12.08.2018 ob 16:08
Samo bankrot je meja pri levici.
sestenadva
# 12.08.2018 ob 16:07
Good luck.
pejtevennazrak
# 12.08.2018 ob 16:16
Glede na izkušnje iz vlade, ki jo vodim, vem, da ima vsak korenitejši ukrep svojo ceno in da so načrti brez realnega ovrednotenja bolj prazne obljube kot resne zaveze.

Eni smo pa tako pametni, da to vemo kar brez izkušenj :)
Ples
# 12.08.2018 ob 16:16
Meni se zdi smiselno, kar je povedal Cerar.
waslich
# 12.08.2018 ob 16:22
Levica hoče talati bonbončke, (politično) ceno za to pa želi da plačajo stranke v manjšinski vladi. Ta koalicija nima nobenega smisla in je bolj škodljiva kot koristna.
gorenc25
# 12.08.2018 ob 16:31
Levica bi trošila denar, ki ga Slovenija nima in bi si ga izposodila pri kapitalistih na Wall Streetu.
Joze Koder
# 12.08.2018 ob 16:24
Več dobro plačanih delovnih mest in ohranjanje varnosti.

To sta dve stvari, ki ne gresta skupaj z višjimi davki za podjetja in politiko odprtih vrat. Dve stvari, ki jih zagovarja Levica.
Ples
# 12.08.2018 ob 16:18
@eustace008
Kaj je Janša pršu z dopusta pa začel koalicijo sestavljat? Sam prašam :)

Ne more ... zdaj zbira "šarcizme" za svoje prihodnje twitter haikuje.
sumtb
# 12.08.2018 ob 16:29
Poltiki ranga FDV maneken, lesarski tehnik ki je poleti delal popravce in falirani študenti EF, so najbolj v interesu globoke paradržave, ker pri takih liderjih res ni težko krasti na veliko, ostane pa zadaj samo javni dolg.

Tako kot je pahor naredil veliko delo za interesne skupine pri TEŠ6 in Irangate, bo tudi nova generacija politikov z vprašljivimi sposobnostimi in referencami omogočala paradržavi nemoteno bogatenje na račun javnih financ - mediji so pa takoaliko ali izpostave levice kot MMC, ali pa v lasti foruma 21.
frakl
# 12.08.2018 ob 16:14
Edini odgovoren in realen politik v tej na silo skup spravljeni združbi obupa 5+1
Historian66
# 12.08.2018 ob 16:09
finančno ovrednotenje = določitev deležev iz kraje državnega premoženja
slovenc1
# 12.08.2018 ob 16:29
Me zanima a je tole fiskalno vzdržno. Menim,da ni. In če ni denarja ni koalicijske pogodbe.
SD-pijavka
# 12.08.2018 ob 20:32
SD spet v vladi veste kaj to pomeni, da napredek NI možen v nobenem pomenu besede.
johann
# 13.08.2018 ob 00:25
Sem zadnjič poslušal Mesečnika, kako je nabijal o višjih davki za pokojnine, višjih davkih na dobiček, višji (novi) davek na nepremičnine. Pa kaj ta človek res ne razume, da bodo vsi perspektivni kadri,ki ustvarjajo s svojimi službami visoko dodano vrednost, pobegnili v tujino ob takem trendu. Mogoče pa Levica ravno to hoče, saj je jasno, da normalni in razumni ljudje nikoli ne bodo podprli njihovih utopičnih predlogov, ki bi vsako državo popeljali v propad.
viisaus
# 12.08.2018 ob 21:11
firbec111/// vam povem iz prve roke,kako poteka javno naročilo in odpiranje ponudb.Osebno sem sodeloval v tej zadevi.Javni uslužbenec ti pove,kakšne so ponudbe ostalih--cifre,Potem te stiska z ceno,koliko jo lahko zmanjšaš.Toda zmanjšanje cene se ne odrazi v nižji ceni storitve za državo ampak višji podkupnini za osebe katere to vodijo.Preko telefona ti pokaže račun v luksemburgu,na katerega je potrebno nakazati znesek.Ko je znesek nakazan se začne drugi krog pogajanj za pridobitev posla.Tako pokasira od parih ponudnikov in začne se drugi krog pogajanj..... očitno nimate pojma,kako slovenija funkcionira... en ruski investitor v sloveniji mi je osebno rekel,da je samo v bolgariji lažje podkupiti državnega uradnika,potem pa je na vrsti že slovenija.Nekdo reče.. ja bi ga prijavil?? komu.. to je sistem ki tako funkcionira.Nekateri so poskušali in jih je sodišče obsodilo za dajanje podkupnin,,slovenski trg je bil za takega podjetnika kateri je začivkal zaprt za vedno,,medtem ko so javni uslužbenci,kateri so sodelovali pri tem dobili ustni opomin,,,, se spomnite makete in 130.000 eu (to je drobiž za državo) kljub vsemu medijskemu pompu,,se je karkoli spremenilo== je kdorkoli odgovarjal??? NI ..ker je sam sistem tako narejen.... vi ste naiven in verjamete v neko pravičnost,,,jaz tudi,,zato sem že pred leti preselil podjetje v avstrijo,kjer verjemite tega ni.......
KajtiMar
# 13.08.2018 ob 05:25
kdo bo vodil ministerstvo za MMC?
SKing
# 12.08.2018 ob 17:19
STANE - veš, privržence JJ-ja boli, ker JJ ni sposoben sestaviti koalicije.

Ker je JJ nesposoben totalno. To jih boli.

Šarec je imel popravce ja - ampak vseeno sestavi koalicijo. JJ je ni sposoben.

Šarec je bil poklicni komedijant ja. Ampak JJ je humorist nepoklicno.
miško5lin
# 13.08.2018 ob 09:02
Enormna gospodarska rast, mi se pa zadolžimo še za tri milijarde...

Kje je tu logika?

Pa zdravstvo v razsulu, vojska podhranjena, upokojenci na minimumu, pol delavstva na minimalcih...

Tu nekaj zares ni logično!
Mi pa vse to stoično prenašamo in se prepiramo kdo je levi in kdo je desni... Prepir za oslovo senco...

Žalost, sama ljuba žalost v Dolini Šentflorjanski...
mile952
# 13.08.2018 ob 04:38
Gre za pričakovanja o dvojem: da prihodnja koalicija že zdaj določi seznam prednostnih nalog dela prihodnje vlade, ne le do konca letošnjega leta, in da finančno ovrednoti ukrepe v partnerskem sporazumu. Tega doslej še nismo opravili. Glede na izkušnje iz vlade, ki jo vodim, vem, da ima vsak korenitejši ukrep svojo ceno in da so načrti brez realnega ovrednotenja bolj prazne obljube kot resne zaveze. Zato si želim, da bi partnerske stranke ta naša pričakovanja razumele in jim – v dobro države – tudi sledile.
Cerar o nujnosti finančnega ovrednotenja


Cerar zavaja. Cel mandat je imel čas, da bi preprečil kriminal pri nabavah zdravil in materiala ter opreme v zdravstvu, kjer na leto po konservativnih ocenah insajderjev ponikne v žepe dobaviteljev in skorumpiranih zdravnikov in drugih, vpetih v to mafijsko verigo, minimalno 400 milijonov EUR-ov, pa ni cel mandat mignil s prstom in naredil red. Podpiral je zabito in še pokvarjeno ministrico, ki je namesto, da bi uredila plače medicinskih sester 136 milijonov prekanalizirala v zaostala plačila trikrat predragih dobaviteljev. In on bluzi o finančnem ovrednotenju projektov, kot da je možna zgolj rast stroškov države in višanje davkov, ne vidi pa, da se mečejo stran milijarde, tu pa ne bi nihče mignil s prstom, da se kaj racionalizira. Če bi podjetja tako ravnala kot javni sektor, bi jih večina propadla že zdavnaj, mi ovce pa gledamo in se čudimo kaj dela država z našim davkoplačevalskim denarjem in smo tiho....
zmajmun
# 12.08.2018 ob 16:36
Cerar legenda, predčasno je odstopu, vlado bomo pa dobili takrat ko bi mu itak tko al pa tko potekel mandat hahaha
Acta Sanctorum
# 12.08.2018 ob 16:32
Ta vlada bo razpadla preden bo sploh dobro nastala.
veza
# 13.08.2018 ob 05:53
božo1
# 13.08.2018 ob 05:43

pred leti je prišel k nam na obisk en znan ekonomist ali nekaj takega, iz Kanade, pozabil ime, zanimal ga je naš fenomen, kako lahko ena države brez nafte ali česa podobnega vzdržuje tako visok standard zdravstvene, socilane in pokojninske politike.
Ne vem, kaj je na koncu ugotovil, mi moramo sami ugotoviti, kje smo in kam gremo, če pa se sedaj kregajo vrhunski zdravniki o otroških srčnih operacijah, potem smo na slabi poti.
Če ne rešimo korupcije in nepotizma, nas kmalu niti trojka ne reši več.
bori
# 13.08.2018 ob 02:11
viisaus, # 13.08.2018 ob 02:02
KovacevaKobila/// To niso ideološke floskule ampak dejstva.napisal sem namerno malo žaljivo,toda v času ko VSI slovenci živijo neprimerno boljše kot v času juge,se danes leta 2018 nekateri spogledujete z diktatorskimi režimi.....

Dobro. Opiši stanje v sds. Potem ime stranke in vodjo zamenjaš z 'xyz' .. in opisano stanje pošlješ na 1000 naslovov z vprašanjem: Kateri sistem ima xyz stranka, kako bi poimenovali stranko, vodstvo ...?
jCoob
# 12.08.2018 ob 22:30
"Ker izkušnje z manjšinsko vlado v Sloveniji še nimamo, bosta v nastajajoči vladi na preizkušnji zaupanje in zmožnost postaviti interes državljanov pred lastnega," je navedel Cerar.
- - - - - - - - - - - - - - - - -
a ni tko, da bi zmeraj moral biti edini interes, interes državljanov??.. cerarju se je mal zareklo :))
STANE
# 12.08.2018 ob 22:10
viisaus
Ali je Logar poklical na zaslišanje kaj predstavnikov RKC..?
Pravilno bi komisija opravila pregled,če bi iz seznama potegnila prvih 20-30 kreditojemalcev v bankah,ki so se evidentno okoristili,ne pa po strankarski liniji.Logar je inteligenten,je bil pa
pristranski.
oziris.va
# 12.08.2018 ob 21:10
Ne se hecat. Dvignite prag za vstop v parlament in razpišite nove volitve.
viisaus
# 12.08.2018 ob 20:41
Zadnjih 10 let imamo leve vlade in kam je to pripeljalo pa tudi vidimo...vojska,zdravstvo v totalnem razsulu,,velik del upokojencev dobi miloščino za minulo delo,,, toda povečale so se socialne podpore in na splošno prihodki delomrznežev.... kateri tudi volijo leve stranke... javni sektor,brezposelni in romi.... skratka paraziti družbe..... ko pa se naredi revizija njihovih rabot,,,veliki infrastrukturni državni projekti,vsa javna naročila od zdravstva do šolstva pa ena velika kraja.Čisto vsako javno naročilo je prirejeno..in ker ta del prebivalstva živi dobro na plečih delavca z 600 eu plače.... bodo zmagovali še naprej....
STANE
# 12.08.2018 ob 18:35
Takšne kot je Cerar za en mesec v proizvodnjo, jim bo takoj bolj jasno. Sedaj vidijo delavca le v trgovini in čistilko, ko jim pride vile čistit.

Pahor je vse to dela,pa tudi ni imel posluha za dvig minimalne plače...
Ni_Nicka
# 12.08.2018 ob 16:21
"šarkotu" so rekli, da bo IL Presidente, zdej je pa samo ill presidente. :D sicer pa odlično opravljeno "novinarsko" delo. Kolegi po svetu vam že čestitajo. Več sledi v prihodnjih dneh, se bojim....
Smecena
# 13.08.2018 ob 13:31
Pikalo???
TineB
# 13.08.2018 ob 09:45
Aha, kadrovanje bo šlo po sistemu "večja stranka izbira prej" - kar pomeni, da bo za male ostalo, kar bo pač ostalo.

Ja, zagotovo bodo v Desusu in sploh SAB zadovoljni, ko jim bo ostalo vse tisto, kar LMŠ, SD in SMC ne bodo prej pobrale zase (resorje z največ denarja in najmanj odgovornosti).

Za Desus in SAB bo ostalo: kultura, Slovenci po svetu, javna uprava - ker bo to ministrstvo vodilo pogajanja s sindikati javnega sektorja, zdravstvo - ki je največja godlja v državi, okolje - ki je skoraj tako velika godlja kot zdravstvo.

In toliko o tem, da se bo kadrovalo po sposobnosti in kvalifikacijah.
bori
# 13.08.2018 ob 01:50
KovacevaKobila, # 13.08.2018 ob 01:34
Dobronameren namig: tudi če si sveto prepričan, da si 'zdravo jedro družbe', to še ne pomeni, da si res. Zgodovina je namreč polna ljudi, ki so mislili, da so vzor za preostanek človeštva - nekateri so celo verjeli, da so nadljudje -, pa so bili v resnici ravno nasprotno.
---
Največ so človeštvu dali preprosti ljudje. Nekateri so postali slavni po njihovem času, verjetno si pa tega nihče ni želel. Vladarji so take najraje poteptali. In danes ni veliko drugače. Papirjev in štempljev ne moremo jesti.. lahko pa kdo živi od tega..
KovacevaKobila
# 13.08.2018 ob 01:34
Najbolj smešno je, da polovica strank (in polovica volivcev) sovraži delovne ljudi, ki so celo življenje hodili v službo in ustvarjali, in podpirajo tiste, ki so doma ležali, nič delali ali vse zapravili.

Dobronameren namig: tudi če si sveto prepričan, da si 'zdravo jedro družbe', to še ne pomeni, da si res. Zgodovina je namreč polna ljudi, ki so mislili, da so vzor za preostanek človeštva - nekateri so celo verjeli, da so nadljudje -, pa so bili v resnici ravno nasprotno.
Ples
# 12.08.2018 ob 22:01
@Francisco84
Povsem sem se razburil. Moram na sprehod, da se malce pomirim.
Tožilec, vrv!


Še vrečke vzemi s sabo, za oba.
runcajz
# 12.08.2018 ob 18:10
" Miro Cerar je izrazil pričakovanje, da bo nastajajoča koalicija finančno ovrednotila partnerski sporazum petorčka z Levico in že zdaj določila seznam prednostnih nalog "

Zanimivo, da sedaj ta odhajajoči predsednik vlade nenadoma ve, kaj vse bi morali drugi narediti, ko je bil sam v tem položaju, pa je zagovarjal svoje nesposobne ministrice in ministre.

Čedalje bolj pametuje in soli pamet drugim, sam pa bi potreboval poleg znanja tudi dobro mero odločnosti in sposobnosti vodenja.
manrose.
# 12.08.2018 ob 17:29
Takole! Slovenija dobiva vlado, manjsinsko, in me zelo veseli, da bomo kot mlada demokracija dali skoz se to izkusnjo. Na koncu se zna celo izkazat, da je bila to najboljsa mozna kombinacija doslej. Dobro je tudi, da se vsi v vladi zavedajo, da morajo delati in sodelovati, ker novih volitev ne bodo preziveli. In ta Demoklejev mec nad vlado je tisto, kar jo zna poganjat naprej. Prisiljeni sodelovati - odlicno!

Na drugi strani, Jansa kaj vec od cakanja, sarkasticnih tvitov in nezmoznosti pogovarjanja z nasprotno stranjo z drugacno retoriko ni pokazal. Zal mora SDS sprejeti realnost - z Janso nihce ne bo sodeloval in zato bo SDS tezko se kdaj sestavila vlado z njim. Desnica bo ocitno se malo pocakala na svojo pomlad (prejsnja pomlad je stara ze 30 let). Tonin je imel moznost, da se pokaze v luci desne stranke z novo politiko, pa ga je Jansa zlomil in potisnil v crno lunkjo izginjanja desnih strank iz katere bo tezko prisel nazaj. Po moje bi bilo dobro, da tam Ljudmila spet prevzame vajeti - se mi zdi, da se je ona bolj pripravljena pogovarjati z drugimi, kar niti ni tako presenetljivo, saj ima izkusnjo snubenja leve-sredine v casu dominacije SMC. Ce se NSI ni naucil nic iz tega, potem bo nova desna pomlad morala pac pocakati, da Jansa zapusti vrh SDS-a, kar pa vemo, da postaja vse bolj nemogoce.
KLIPAN
# 12.08.2018 ob 16:56
Popolnoma se strinjam, da finančno ovrednotijo zahteve Levice.
Zakaj?
Zato, da se bo točno videlo, koliko nas stane sociala, dvig penzij in vse drugo kar zahteva Levica za Slovenijo, koliko pa nas stane zahteva Nata za dvig proračuna za orožje.
In da se potem vidi kdo dela za Slovenijo in njene državljane, kdo pa za orožarske multimiljarderje.
galoper
# 13.08.2018 ob 14:52
Obljuba o krajšanju čakalnih vrst se ponavlja že toliko let, da nastaja iskanje ministrstva za ponavljanje obrabljenih obljub.
oliva
# 13.08.2018 ob 12:38
"Naj mi nekdo pove kako je s tem sodelovanjem z JJ."

A si danes uletel po 27 - 35 letih samotnega otoka al kaj?
PICENG
# 13.08.2018 ob 07:57
Kadrovski razrez?
Kako trapast izraz.
Tako kot razrez pločevine ali hlodovine.
Ne pa nekaj, kar naj bi bila ena od pomembnejših političnih odločitev.
bori
# 13.08.2018 ob 02:00
KovacevaKobila, # 13.08.2018 ob 01:40

Ah, žalostno je to njihovo 'drugačno mišljenje.'
Škodijo ne le sebi, ampak celi družbi.
STANE
# 12.08.2018 ob 22:44
Desnosučnim predlagam,da se začno učiti španščine,da bo občutek Venezuele avtentičen

Sedaj bodo sindikalni izleti obvezni v Venezuelo.
Plavica1
# 12.08.2018 ob 21:57
A Karla spet zanima MORS, ko se bo nabavljalo nove oklepnike. Pol bo pa Šarec kriv za "podkupnino", kenede?
ksut
# 12.08.2018 ob 21:27
minister za kmetijstvo? nobenega ne "zanima"?
girandela
# 12.08.2018 ob 20:59
Zdravstvo naj Alenka prevzame, saj je bila skoz glasna glede upokojencev in krajšanja čakalnih vrst v zdravstvu. To je bila njena mantra pravzaprav.
viisaus
# 12.08.2018 ob 20:52
alcatraz/// ZUJF je bil posledica česa??? kraje mega managerjev kateri so vsi po vrsti člani foruma 21..in so pokradli vse slovence.Ko nimaš denarja v državni malhi imaš 2 možnosti.Racionizirati državno porabo ali kreditiranje.Vi ste klasičen predstavnik javnega sekrorja in se vam jeb... za vse ostalo,,,glavno da je dovolj za vas.Samo v vednost..slovenija ima 30 milijard zunanjega dolga in javni sektor ga je pridelal 90 %,,, to so dejstva,pa kakor koli obračamo številke.Cerarjeva vlada se je kljub enormni gospodarski rasti v 4 letih zakreditirala dodatne 3 milijarde izključno za javne izdatke... lahko ta dejstva negirate,toda dejstva so pač dejstva......
robnin9
# 12.08.2018 ob 17:36
Očitno so se vse do sedaj menili brez finančnega ovrednotenja. Čakalne vrste 200 milijonov, sindikati 500 milijonov, vojska 300 milijonov, penzije 200 milijonov,... Aja, gospodarstvo bo več ustvaril, čeprav je izvoz ahilova tetiva.
STANE
# 12.08.2018 ob 16:49
Zelo pomembno bo tudi,kdo bo finančni minister...Meni se ta ministrica,ki je prevzela "silom prilike"po Mramorju zdi zelo v redu.Se vidi,da ni političarka ampak strokovna in delovna.
Tu dam Cerarju prav. Prerez finančne vzdržnosti vseh teh ukrepov je najbolj pomemben sploh
če ne želimo zadolževanja.
Ni_Nicka
# 12.08.2018 ob 16:36
"Preiskovalni" novinarji v akciji! :D
deželan
# 13.08.2018 ob 15:26
oliva
Skratka, če ne bi tako očitno pljuval IZKLJUČNO po levici.

In zakaj tako očitno kritiziram stranko Levica ?
Najprej zato, ker malikujejo režim socializem, katerega smo imeli v YU. Režim, ki je sodržavljane zapiral, jim onemogočal tratvoj, jim plenil ipd. je skrajno sprevrženo lastiti. Tako kot kritiziram tisti del desnih RKC ki so izdajali, pobijali in materetirali. Z istimi vatli obravnavam te ki so vse to počeli pod socializmom.
Spoštovana oliva, nekaj je politična opredeluitev a nekaj drugega je opredelitev za sisteme, ki so totalitarni. Takih ki so jim ti sistemi simpatični in se jih želijo ne glede iz kakpšnih razlogov ne sprejemam kot humaniste, nasprotno so proti, še manj pa jih lahko orpedelimo kot levico.

Naj ponovim. Do nasilja in terorja gojim ničelno toleranco ne glede ali prihaja iz desnice ali levice ali nasilje in teror udejanjajo fašisti ali socialisti- komunisti ali verski blaszneži.

V EU vlada socialno tržna ureditev, strranka Levica razlaga da imamo kapitalizem, kar je zavajanje.
V Sloveniji ima javni sektor 27% večje plače od realnega, v razvitem delu EU je ta razlika 10%. Čese se priemrjamo z Avstrijo kjer je delavec tudi za EU razmere nadpovprečno varovan, imajo zelo dobro socialo in solidne pokojnine, vidimo da njihovi sodikati delujejo ne toliko politično kot za delavce in gospodarstvio. Zakaj se nebi smel boriti za tak sistem, zakaj se bi moral tako kot Levica borili le za javni sektor, za socializem ?
Kazalo