Na razpis za direktorja TV Slovenija se je prijavilo šest kandidatov. Foto: Foto: Enja Brelih.
Na razpis za direktorja TV Slovenija se je prijavilo šest kandidatov. Foto: Foto: Enja Brelih.

Natalija Gorščak, ki se je na razpis prijavila v imenu skupine Preporod! (poleg nje jo sestavljata še Tomo Berdajs in Bogdan Zupan), odgovorna urednica 3. programa Ljerka Bizilj, voditelj in urednik Zoran Medved, voditeljica in nekdanja varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Miša Molk ter dopisnik iz Zagreba in nekdanji odgovorni urednik razvedrilnega programa Vanja Vardjan so tako potrdili, da se potegujejo za mesto direktorja Televizije Slovenija, ki se je izpraznilo, ko je Janez Lombergar napovedal svoj odstop - položaj po zapustil 31. oktobra. Ob omenjeni peterici naj bi se po neuradnih informacijah na razpis prijavil tudi Uroš Zavodnik.


Peterica, ki je zaposlena na javnem zavodu, ima nekaj skupnih stališč, ki so jih strnili v skupno izjavo. To si lahko v celoti preberete spodaj.

Kandidati za direktorja Televizije Slovenija, zaposleni na RTV Slovenija, imamo kljub nekaterim legitimnim razhajanjem v pogledih na razvoj programov, organizacijo in produkcijsko usposobljenost ter strukturo javne televizije, nekaj ključnih skupnih stališč, ki so spodbudila naše kandidature.

Javnosti, našim uporabnikom ter vsem redno in honorarno zaposlenim sodelavcem sporočamo, da se zavzemamo za temeljite spremembe in posodobitve televizijskih programov in storitev javne televizije, za spremenjena razmerja v ponudbi vsebin. Zavzemamo se tudi za spremembe, ki bodo zagotavljale višjo učinkovitost, hitrejše odzivanje na pričakovanja uporabnikov in višjo kakovost naših programov.

1) Strinjamo se, da je trenutna odsotnost koncepta pri izbiri in umeščanju programskih vsebin v televizijske sporede nedopustna, ob tem pa predlagamo različne rešitve, ki so pojasnjene v naših načrtih dela.

2) Strinjamo se o nujnosti ureditve vodenja, s katerim želimo vzpostaviti stimulativno delovno okolje in višjo raven organizacijske kulture.

3) Strinjamo se tudi v stališču, da bi o soglasju h kandidaturi kandidata, ki ga bo predlagal generalni direktor RTV Slovenija, programski svet moral odločati v popolni zasedbi, torej s tremi predstavniki iz vrst zaposlenih.

Prizadevamo si delovati neodvisno ter v skladu s poklicnimi merili in strokovnimi standardi, ki veljajo na javnih televizijah po vsej Evropi, zavezanost k temu pa potrjujemo tudi s to izjavo.