Imena ministrov v novi vladni koaliciji ostajajo neznanka. Foto: BoBo
Imena ministrov v novi vladni koaliciji ostajajo neznanka. Foto: BoBo
Senko Pličanič
Izvršilni odbor Liste Virant je za kandidata za pravosodje in javno upravo potrdil profesorja na ljubljanski fakulteti Senka Pličaniča. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Vinko Gorenak
Gorenak naj bi prevzel notranje ministrstvo. Foto: MMC RTV SLO
Virantovi potrdili kandidata

V javnosti sicer v zadnjih dneh krožijo številna imena morebitnih kandidatov. Iz kvote ministrstev, ki pripadajo SDS-u, bo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve prevzel Andrej Vizjak, ki je v prvi Janševi vladi vodil ministrstvo za gospodarstvo, in ne Romana Tomc, kot je bilo slišati do zdaj. Kandidat za ministra za izobraževanje, znanost in šport naj bi bil Žiga Turk, ki je bil v prvi Janševi vladi minister brez listnice. Turk za STA tega, da bi utegnil postati minister, ni ne potrdil ne zanikal.

Ministrstvo za notranje zadeve naj bi prevzel Vinko Gorenak, sicer poslanec SDS-a in izredni profesor na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru (prej se je na tem mestu omenjalo Dragutina Mateja). Ministrstvo za infrastrukturo in prostor pa naj bi vodil poslanec SDS-a Zvonko Černač (prej se je na tem mestu omenjalo Andreja Širclja).

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič
Na izvršilnem odboru Liste Virant so sklenili, da bodo mandatarju Janezu Janši za finančnega ministra predlagali podpredsednika stranke Janeza Šušteršiča, za ministra za pravosodje in javno upravo pa profesorja na Pravni fakulteti v Ljubljani Senka Pličaniča.

Imena za kandidate za ministre so po besedah Gregorja Viranta znana, z njimi pa se v stranki strinjajo. "Mislim, da je ekipa dobra," je dejal. Predlagano vlado Virant označuje kot kombinacijo strokovne in politične vlade. Glede obeh kandidatov Liste Virant pa dodaja: "Naša kandidata sta oba vrhunska strokovnjaka za področja, ki jih bosta pokrivala." O vladi naj bi sicer DZ glasoval 10. februarja.

Virant je ponovil, da se bo vlada prioritetno lotila rebalansa proračuna. Prihranke bo po njegovih besedah treba najti na čisto vsakem področju, poleg tega bo moral rebalans spremljati tudi varčevalni sveženj zakonov in uredb.

O prenosu tožilstva na ministrstvo za notranje zadeve je Virant povedal, da se stranka s tem strinja, saj se tako policija in tožilstvo lažje povežeta, če pa bi bilo treba sprejeti drugačno rešitev, pa stranka temu ne bo nasprotovala in bo predlog podprla.

Erjavec vendarle vodja diplomacije?
Čeprav se je predsednika DeSUS-a Karla Erjavca omenjalo v različnih kombinacijah, naj bi po zadnjih informacijah le postal minister za zunanje zadeve, nekdanji piranski župan Tomaž Gantar pa minister za zdravje. DeSUS naj bi o svojih ministrskih kandidatih odločal v petek.

Imena kandidatov za ministre iz vrst SLS-a in NSi-ja so že potrdili tudi organi obeh strank. Predsednik SLS-a Radovan Žerjav bi tako vodil ministrstvo za gospodarstvo, strankin poslanec Franc Bogovič pa ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak naj bi prevzela ministrstvo za Slovence po svetu, nekdanji član uprave Darsa Aleš Hojs pa ministrstvo za obrambo.

Do zdaj bolj ali manj neznana so imena mogočih kandidatov za državne sekretarje. Med strankami koalicije naj bi sicer veljal dogovor, da si lahko vsak minister sam izbere državnega sekretarja, pri čemer bi imelo ministrstvo, ki je nastalo iz dveh ali več ministrstev, po dva državna sekretarja, preostala pa po enega.

V soboto začne veljati novela zakona o vladi
Koalicijske stranke bi lahko po nekaterih informacijah dokončno listo kandidatov javno predstavile že v petek. V soboto sicer začne veljati novela zakona o vladi, ki je zmanjšala število ministrov z 18 na 12.

Virantovi potrdili kandidata