Koalicija se pripravlja na še dveletno vladanje. Foto: BoBo
Koalicija se pripravlja na še dveletno vladanje. Foto: BoBo
Samo Omerzel
Bo še ta teden odstopil tudi minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel? Foto: BoBo
Sestala se je koalicija

Vladna koalicija je ključne stvari pripravljena usklajevati tudi z opozicijo, je novinarjem po srečanju s predsednikom države Borutom Pahorjem dejala premierka. Partnerji bodo po besedah Bratuškove pogodbo za prihodnji dve leti dopolnili hitro, pogodba pa mora biti zelo jasna.

Ta teden na vrsti Omerzel
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec medtem zahteva rekonstrukcijo vlade, a Bratušek odgovarja, da že iščejo dva nova ministra, ki bosta nadomestila gospodarskega ministra Stanka Stepišnika in ministra za zdravje Tomaža Gantarja.

Javnost bo o imenih kandidatov obveščena pravočasno, obljublja premierka, ki dodaja, da se bodo maksimalno potrudili, da bodo to zelo kredibilna imena. Kredibilnost ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela (DL) pa je zaradi pogodb njegovega podjetja Lastinski z Družbo za avtoceste RS (Dars) pod vprašajem. Kot je dejala Bratušek, se namerava z Omerzelom pogovoriti do konca tedna, nato se bo odločila, "kako in kaj naprej, ali pa se bo minister odločil sam".

Predsednik DL-ja Gregor Virant ministru svoje stranke zaupa, čeprav po njegovih besedah pušča grenak priokus, da se je Omerzel poslu z Darsom odpovedal šele, ko so na to opozorili mediji. Virant pa je dodal, da bo moral Omerzel pojasniti tudi navedbe nekaterih medijev, ki so opozorili na to, da je bil eden izmed razpisov Darsa leta 2010 prilagojen za podjetje Lastinski.

Na premierko glede Omerzela že pritiska opozicija. SDS je Bratuškovo pozval, naj glede Omerzela ukrepa, sicer napovedujejo interpelacijo. Tudi predsednik SLS-a Franc Bogovič je mnenja, da se mora premierka z ministrom pogovoriti. Glede na dejstva, ki po njegovih besedah v zvezi z ministrom prihajajo iz dneva v dan, pa se pozna, "da je bilo tudi v času Omerzelovega ministrovanja kar nekaj naporov vloženih v to, da bi bil ta posel narejen". Dejstvo, da je Omerzel od posla odstopil, Bogovič pripisuje pritisku javnosti. Glede podpore SLS-a morebitni interpelaciji pa se bodo v stranki še opredelili.

Tudi izvršilni odbor NSi-ja je v ponedeljek razpravljal o "nezaupanju, ki se širi na ministrstvu, in s tem tudi na celotno vlado, zaradi nenavadnega poslovanja" podjetja ministra Omerzela z Darsom. Po besedah Mateja Tonina so sklenili, da bodo v primeru, da se bo opoziciji uspelo uskladiti glede interpelacije zoper Omerzela, to zagotovo podprli.

Kljub temu pa v stranki predsednico vlade Alenke Bratušek pozivajo, da ta primer razreši sama in ministra odpokliče.

Erjavec vztraja, Lukšič ne vidi težav
Trenje nastaja med DeSUS-om in SD-jem. Erjavec namreč v vladi želi tudi predsednika SD-ja Igorja Lukšiča. Zadnji pa glede tega ne vidi težav, prav tako po njegovi oceni ni posebne potrebe po zbliževanju stališč z Erjavcem.

Ob tem je Erjavec omenil tudi pogovore s predsednico vlade glede zakona o Slovenskem državnem holdingu. Za zdaj se še usklajujeta, Erjavec pa predvideva, da se bo do konca tedna premierka na to temo sešla tudi z drugimi predstavniki vodstva njegove stranke. Če bodo njihove pripombe upoštevane, bodo v DeSUS-u po napovedih Erjavca zakon podprli.

Sestala se je koalicija