Ali se tudi na tokratni državni proslavi obeta zaplet zaradi himne? Foto: BoBo
Ali se tudi na tokratni državni proslavi obeta zaplet zaradi himne? Foto: BoBo
Na tokratni državni proslavi bomo slišali izvedbo ljudskih pesmi na repliko neandertalske piščali iz jame Divje babe. Foto: MMC RTV SLO
Državna proslava spet razburja

Letošnja osrednja državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti bo v soboto zvečer v Cankarjevem domu, prireditev pa bo mogoče spremljati tudi v neposrednem prenosu na nacionalnem radiu in televiziji. Uvodoma bo navzoče nagovoril predsednik vlade Janez Janša. Slavnostnemu govoru pa bo sledil umetniški program z naslovom Mati Slovenija - od provincialne zavesti do samostojnost.

Zaplet zaradi himne
Na tokratni proslavi se sicer po poročanju nekaterih medijev napoveduje ponoven zaplet glede izvedbe himne, kar se je sicer zgodilo že na proslavi ob dnevu državnosti. Tedaj je zbor zapel štiri kitice Prešernove Zdravljice, tokrat pa scenarij slovesnosti predvideva, da bodo na proslavi poleg zakonsko predpisane sedme zaigrali tudi drugo kitico Zdravljice: "Komú narpred veselo zdravljico, bratje! čmò zapét'! Bog našo nam deželo, Bog živi ves slovenski svet, brate vse, kar nas je sinóv sloveče matere."

Ob tem gre za neuslišan zakonski predlog SDS-a, ki je predlagal, da bi razširili besedilo himne na vsaj dve kitici ali kar celotno besedilo Zdravljice, ker je besedilo 7. kitice preveč internacionalistično in premalo domoljubno.

Predsednik DZ-ja Gregor Virant sicer meni, da je takšno izvajanje himne po zakonu o grbu, zastavi in himni protizakonito. Zato je generalnemu sekretarju vlade Božu Predaliču kot koordinatorju državne proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti pisal protestno pismo, v katerem ga poziva k spremembi te odločitve in doslednemu spoštovanju zakona in ustave.

Ljudske pesmi na neadertalsko piščal
Umetniški program se bo predvidoma začel z vencem slovenskih ljudskih pesmi, ki jih bo Ljubo Dimkaroski izvajal na repliko okoli 55.000 let stare neandertalske piščali z dvema luknjica, ki so jih našli v jami Divje babe.

Sledila bo »multivizijska simfonija", poetična predstavitev Slovenije, ki bo zajemala tudi umetniške fotografije Slovenije in glasbeno spremljavo v živo. Njen avtor je slovenski skladatelj in fotograf Lado Jakše. Vmes pa bodo »s pesniško besedo od Vodnika do danes« nastopili slovenski igralci Ivo Ban, Nina Ivanič, Roman Končar, Tone Kuntner in Bine Matoh in z izbranimi verzi predstavljali rdečo nit prireditve.

Idejno in izvedbeno zasnovo proslave so sicer ustvarili Lado Jakše, Tone Kuntner in Alojz Stražar, pri izvedbi pa bo sodeloval še Tomaž Plahutnik na citrah, na začetku in koncu pa bodo nastopili tudi Policijski orkester in baritonist Domen Križaj.

Državna proslava spet razburja