Na najbolj izpostavljenih delih bodo ograjo začasno odstranili. Foto: Renata Butala
Na najbolj izpostavljenih delih bodo ograjo začasno odstranili. Foto: Renata Butala
Žična ograja ob Kolpi
Kolpa, ki je narasla zaradi zadnjih padavin in taljenja snega, je predvsem v črnomaljski občini v nedeljo začela prestopati bregove in poplavila tudi nekatere dele žične ograje ob meji s Hrvaško. Foto: BoBo
false
V Slovenijo je letos do ponedeljka do 6. ure vstopilo že dobrih 25.333, zapustilo pa jo je 26.415 prebežnikov. Foto: EPA
Žičnata ograja v vodi

Takoj, ko je začelo poplavljati, so bile angažirane pristojne enote policije in predstavniki Slovenske vojske (SV), ki so bili ponoči ves čas na terenu in so preverjali stanje, so sporočili z urada vlade za komuniciranje in dodali, da je v ponedeljek že potekal sestanek predstavnikov ministrstva za okolje in prostor z Agencijo RS za okolje, notranje ministrstvo pa je v nenehnem stiku s predstavniki lokalnih skupnosti.

Del ograje je res poplavilo, a ni bil poškodovan. Ne glede na to pa bodo nekateri deli preprek, kjer je pretok najmočnejši, čez dan odstranjeni. V naslednjem obdobju bodo zdajšnje začasne tehnične ovire zamenjane s panelno ograjo, pri čemer bodo upoštevani dogovori in opozorila glede mogočega poplavljanja Kolpe, kar je bilo predvideno že ob začetku postavitve tehničnih ovir, še pojasnjujejo.

Škode za zdaj ni
Dogovarjanje, da bodo na najbolj ogroženih mestih žično ograjo prekinili in jo delno odstranili, je potrdila tudi županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič. Ograjo bodo delno odstranili, ko bo voda upadla, in sicer tako, da bi jo lahko takoj postavili nazaj, če bo treba. Ograjo, ki ji preti narasla Kolpa, naj bi najprej odstranili tam, kjer je predvideno, da bi jo nadomestili s panelno, je razložila. O tem so se pogovarjali tudi s pristojnimi predstavniki Policijske uprave Novo mesto.

Zaradi poplavljene ograje po besedah Čemas Stjepanovičeve za zdaj škode sicer niso ugotovili, na ograji se je ob poplavah ponekod nabralo le odpadno drevesno listje.

Reka prestopila bregove
Kolpa, ki je narasla zaradi zadnjih padavin in taljenja snega, je predvsem v črnomaljski občini v nedeljo začela prestopati bregove in poplavila tudi nekatere dele žične ograje ob meji s Hrvaško.

Po podatkih Čemas Stjepanovičeve je reka žično ograjo poplavila predvsem v Poljanski dolini ob Kolpi in še ponekod nižjevodno.

Najbolj se je razlila pri mlinu v Vukovcih, v delu krajevne skupnosti Vinica in nižje proti Gribljam, pri tem pa je žična ograja ostala pritrjena in je narasla voda ni odnesla. Žično ograjo je poplavilo tudi na območju Krajinskega parka Kolpa, je dodala.

Kolpa je žično ograjo ob meji poplavila tudi ponekod na Kostelskem oz. v svojem gornjem toku, so za STA povedali na tamkajšnji občini.

Ribiči na nogah
Podpredsednik Ribiške družine Črnomelj Bojan Levai je opozoril, da se bo z dvigom vodne gladine v žičnih ovirah nabrala vsa nesnaga (npr. smeti, odpadlo listje), ki je bila do zdaj v rečni strugi. Poleg tega obstaja velika nevarnost, da se bodo v žico ujele ribe in se poškodovale. Ograja je že prej motila normalen pretok rib, saj je bila na nekaterih delih postavljena v vodo.

Na Ribiški zvezi Slovenije pa so povedali, da je za to sredo predviden sestanek z državnim sekretarjem na notranjem ministrstvu Boštjanom Šeficem, na katerem bodo razpravljali o žični ograji. Nanj so povabljeni tudi predstavniki drugih ministrstev, ki jih ta problematika zadeva, npr. gospodarsko in zunanje ministrstvo.
.

V ponedeljek do 18. ure je v Slovenijo iz Hrvaške prispel en vlak s 897 prebežniki.
.
Letos je v Slovenijo vstopilo že 26.230, zapustilo pa jo je 26.439 prebežnikov. Od 16. oktobra lani pa je v Slovenijo vstopilo skupaj 404.834 tujcev.

.
Novi pozivi k odstranitvi ograje
Ob tem se je med nasprotniki žične ograje ob meji znova pojavil poziv k njeni takojšnji odstranitvi. Podpisniki poziva med drugim pojasnjujejo, da je takšno ograjevanje nedopustno, ker gre za grobo kratenje temeljnih, z ustavo varovanih človekovih pravic do svobode gibanja, neomejenosti lastninske pravice in uživanja vodnega javnega dobrega in ker gre za nesorazmeren ukrep, saj takšna ograja ne more preprečiti prehajanja beguncev čez mejo.

Med podpisniki poziva k odstranitvi ograje sta poslanca ZL-ja Matjaž Hanžek in Violeta Tomič, nekdanji minister Dušan Keber, nekdanja evropska poslanka Mojca Drčar Murko, kolumnist Vlado Miheljak, zgodovinar Jože Pirjevec in igralec Andrej Rozman - Roza.

Žičnata ograja v vodi