"Popuščanja ne bo več," pravi Pahor Foto: MMC RTV SLO
upokojenci
Koalicija je na resni preizkušnji. Foto: BoBo
DeSUS
IO DeSUS Pahorjeve ponudbe ne želi sprejeti. Foto: MMC RTV SLO

Izvršilni odbor DeSUS je na današnji seji potrdil že dozdajšnje stališče, da niti proračuna niti pokojninske reforme ne bo podprl, če se pokojnine v prihodnjih dveh letih ne uskladijo vsaj polovično. "To je dokončna odločitev," je po seji novinarjem povedal predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Erjavec je dodal, da ne bi smelo biti težko najti 32 milijonov evrov za polovično uskladitev.
"Odgovornost bo prevzela vlada, ker ni našla kompromisa z DeSUS-om," je dejal Erjavec. "Upokojencev ne moremo pahniti v še večjo revščino." Na novinarsko vprašanje, ali DeSUS torej odhaja iz koalicije, pa je zatrdil: "Stranka DeSUS ne odhaja nikamor."
"Če ne podpirajo reforme, nima smisla, da so v vladi"
Minister za delo Ivan Svetlik, ki se je prav tako udeležil seje, je novinarjem povedal, da so razmere take, da bo treba še naprej varčevati. Po njegovih besedah bo moral DeSUS sam presoditi, ali je to breme toliko večje, da bo tvegal politično krizo v državi. "Če bo DeSUS glasoval proti proračunu in pokojninski reformi, potem najbrž nima smisla, da ostane v vladi," je menil minister.
Pahor meni, da "če bi kratkoročno popustili zahtevam zdaj enih, zdaj drugih, bi dolgoročno pahnili državo v bankrot." "Predlagal sem četrtinsko uskladitev pokojnin. To je največ, kar je mogoče ponuditi. To je še vzdržno," je dejal Pahor in poudaril, da si želi, da vlada in koalicija ostaneta.
Kontič: Brez glasu DeSUS-a bo koalicja težko delovala
"Če bodo poslanci DeSUS-a glasovali proti sprejetju proračunov za prihodnji dve leti in pokojninske reforme, bo koalicija težko zagotovila potrebno večino. To bo pomenilo, da koalicija ne deluje več. Odločitev premierja pa bo, ali je ta koalicija še tista, ki vodi državo," je za STA povedal Kontič.

Predsednica LDS-a Katarina Kresal opozarja, da bi morebitno nesprejetje proračuna Slovenijo lahko pahnilo v še hujšo krizo. "Tako bi se sicer pravično zavzemanje DeSUS-a za pravice enih sprevrglo v nepravično situacijo do vseh. Kot vlada pa smo prisegli, da bomo delali v korist vseh ljudi," je zapisala Kresalova.
Pahor bo počakal na DeSUS
V DeSUS-u lahko ta predlog tudi zavrnejo, a naslednji proračun, kdor koli ga bo že sestavljal, bo po Pahorjevih besedah za upokojence samo še slabši. "Če DeSUS ne bo sprejel tega predloga, bo treba razmišljati, kako naprej," je dejal in pojasnil, da bo počakal na odločitev DeSUS-a.
Pahor: Grozijo nam sankcije EU-ja
Pahor je v izjavi po včerajšnjem sestanku političnega vrha dejal, da bo izvršilni odbor DeSUS-a skušal prepričati, da je odgovornost za sprejetje proračuna, intervencijskega zakona in reforme odgovornost, ki jo nosi celotna koalicija. Sam sicer razume željo DeSUS-a, da ugodi pričakovanju starejše populacije, vendar je lahko vztrajanje pri obstoječem stanju po Pahorjevih besedah popularno le kratek čas, morda teden ali dva.

Pahor je tudi opozoril, da se položaj upokojencev dejansko slabša in da ga lahko dolgoročno izboljša samo fiskalna konsolidacija, katere del je tudi intervencijski zakon. Če nočemo povečati primanjkljaja in biti deležni sankcij EU-ja, moramo pri pokojninah, socialnih transferjih in plačah v javnem sektorju zdaj vzdržati, je dodal Pahor.

Erjavec: Ne želimo si koalicijske krize, vendar ...
Erjavec mu odgovarja, da je DeSUS odgovorna stranka in da si ne želijo koalicijske krize. "Zato smo bili do tega trenutka kar trden člen koalicije. Če bodo pokojnine zamrznjene oz. ne bo polovičnega usklajevanja, je to sodelovanje vprašljivo."

Pahor: Ugodnejše alternative ni; Erjavec: Glasovali bomo proti pokojninski reformi
Pahor je po zadnjem rednem kolegiju predsednikov koalicijskih strank poudaril, da alternativnega scenarija zamrznitvi pokojnin, ki bi bil za upokojence ugodnejši, ni. Takrat je Erjavec napovedal, da če ne bo dogovora, bodo poslanci DeSUS-a glasovali proti pokojninski reformi in tudi proti proračunu za leti 2011 in 2012.