Slovenija

Poudarki

  • Sindikati predlagali zvišanje za 5 odstotkov oz. na 630 evrov neto
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 42 glasov Ocenite to novico!
Denar
Dvig bo nekajodstoten. Foto: Thinkstock
Anja Kopač Mrak
Ministrica se je odzvala na predlog več sindikalnih central, izražen v sredo. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Dodaj v

Kopač Mrakova bo predlagala izdatnejši dvig minimalne plače

Neuradno od 1,8 do 2,6 odstotka
19. januar 2017 ob 20:26
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak bo sledila predlogu sindikatov in na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta predlagala dvig minimalne plače za več kot pol odstotka.

Na Twitterju je tako ministrica Anja Kopač Mrak objavila, da ji je uspelo prepričati kolege v vladi in koaliciji, da v petek lahko predlaga socialnim partnerjem dvig minimalne plače za več kot 0,5 odstotka. Po poročanju Kanala A naj bi šlo za 2,6 odstotka, po neuradnih informacijah Slovenske tiskovne agencije pa za 1,8 odstotka.

Koalicijski dogovor je potrdil tudi premier Miro Cerar, ki je na Twitterju zapisal, da vlada skrbi za tiste, ki najbolj potrebujejo pomoč. "V tej luči tudi dogovor vseh koalicijskih partnerjev za dvig minimalne plače," je dodal.


Predlog: Zvišanje na 630 evrov neto

Vprašanje minimalne plače je v zraku že ves teden. Sindikati namreč predlagajo, da se pri letošnji uskladitvi minimalne plače ne upošteva le inflacija kot po navadi, temveč tudi drugi kazalniki, tako da bi se minimalna plača z današnjih 604,35 evra neto zvišala za pet odstotkov, na 630 evrov neto, in bi se gospodarsko okrevanje odrazilo tudi v denarnicah najrevnejših.

Delodajalci: Od tega ne bo nič dobrega
Delodajalci na drugi strani trdijo, da takšno zvišanje minimalne plače ne bi prineslo nič dobrega, saj bi lahko povečalo brezposelnost, delo na črno in prekarizacijo, poleg tega pa zmanjšalo zanimivost Slovenije za vlagatelje. Kot poudarjajo, je strošek plač za delodajalce že zdaj zelo visok, z dvigom minimalne plače pa naj bi največ pridobila država.

Mehanika določanja minimalne plače
Minimalna plača se sicer uskladi najmanj z rastjo cen življenjskih potrebščin. Če bo tako tudi letos, bo zrasla za 0,5 odstotka - s 790,73 evra bruto na 794,68 evra bruto. Poleg tega se lahko pri usklajevanju minimalne plače upošteva tudi gibanje plač, gospodarske razmere oziroma gospodarska rast ter gibanje zaposlenosti, pri čemer se minimalna plača enkrat letno uskladi najmanj z rastjo cen življenjskih potrebščin in velja za plačilo dela, opravljenega od 1. januarja tekočega leta dalje.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
johann
# 19.01.2017 ob 20:57
Kaj pa, če bi enkrat za spremembo država znižala davke, da bi bila pri isti bruto plači neto plača 630€.
marusa98
# 19.01.2017 ob 20:59
To pa je pivišanje! Naj rajši poskrbi, da delodajalci ne bi pod kapo neto plače tlačili vse dodatke!
LosAlamos
# 19.01.2017 ob 21:24
"Delodajalci: Od tega ne bo nič dobrega"

Začnite pošteno plačevati svoje zaposlene in rezultati bodo takoj boljši. Preverjeno! In ceneje kot ukvarjanje s subvencijami države.
K_ris
# 19.01.2017 ob 21:03
Jaz sicer nasprotujem temu, da država (beri vlada) določa minimalno plačo, ampak kakšne večje škode pa to zvišanje ne bo povzročilo. Kot smo videli že na primeru Revoza, imajo delodajalci že zdaj težavo, da za minimalno plačo ne dobijo več delavcev, kar pomeni, da morajo zvišati ponujeno plačo. In to morajo storiti z ali brez administrativne spremembe, ki jo zdaj predlaga Kopač Mrakova.
bilzerian
# 19.01.2017 ob 21:32
če kdo sedaj, ko bo moral dati delavcu 30 evrov na mesec več, ne bo mogel privoščiti predragega delavca, potem je najboljše, da že zdaj zapre podjetje, ker je nesposoben
KLIPAN
# 19.01.2017 ob 21:20
Vsem tistim, ki ste proti zvišanju minimalne plače priporočam, da naj živijo z minimalno plačo vsaj tri mesece.
Sprejmete?
zmajmun
# 19.01.2017 ob 21:21
minimalc naj bo tavžnt
mmeeddoo
# 19.01.2017 ob 21:10
Kaj se nekaj sprenevedajo in cenkajo s promili? Če vsako leto zvišamo minimalno plačo za 100 eur, bomo šele čez pet let lahko normalno živeli.
tanj
# 19.01.2017 ob 20:50
Za koliko časa bo to, za dva, tri mesece? Kdor je na minimalni plači bo vedno javkal, da je na minimalni plači, to je dejstvo. Pa bi ta lahko znašala 1.000 ali pa 1.500 neto.

Z dviganjem samo minimalne plače bodo prav kmalu na njej kopica zaposlenih v javnem sektorju, na delovnih mestih s srednjo izobrazbo... Ta problem je torej večplasten, ne gre samo za minimalca.
KLIPAN
# 19.01.2017 ob 21:18
Domoljubi pa spet zavidajo najbolj revnim, da bodo lahko svojim otrokom v enem mesecu kupili vsak dan za skoraj 1 eur hrane več. Nezaslišano, a ne??
Sicer se to domoljubom v njihovem žepu ne bo čisto nič poznalo, ampak, da pa bo nekdo sedaj zaslužil 26 eur več na mesec, je pa že komunizem!!!
Se spomnite kako so ti isti domoljubi povzdigovali Janeza v nebo, ko je predlagal znižano plačilo vrtca za drugega otroka?
Takole so rekli sds-ovci:
"»Starši, ki imajo v vrtec hkrati vključena dva ali več otrok, plačajo za mlajšega otroka 30% plačila, ki jim je določeno v skladu z zakonom kot znižano plačilo vrtca, za vsakega nadaljnjega mlajšega otroka pa so plačila oproščeni. Sredstva v višini razlike do znižanega plačila vrtca, se vrtcem zagotavljajo iz državnega proračuna.«

Domoljube tudi ni motilo, ko je sds predlagala brezplačen topel obrok za dijake, ki se je seveda tudi plačeval iz proračuna.
Skratka, ko bombončke deli SDS je to "posluh za najrevnejše sloje Slovencev", ko pa jih deli sredinska Cerarjeva vlada pa je to socializem oz. komunizem.
Sedaj pa razumi te domoljube, če lahko.
Mindmaster
# 19.01.2017 ob 21:13
Recept levice je tako prozoren.

Skrajna Zdruzena levica predlaga nemogoc ukrep. SD ga nato za odtenek omehca, da izgleda malo manj skrajno. Levica to javnosti proda kot zmago sredine. Davkoplacevalec pa trpi.
nonparel
# 19.01.2017 ob 21:12
Povečujejo se samo minimalne in višje plače. Kaj pa tiste vmes, mnogo teh bo kmalu enako onim z minimalno plačo. Med navadnim delavcem in tistim s poklicno izobrazbo je že sedaj mala razlika, počasi ne bo več nobene. Tako bodo delodajalci še težje dobili strokoven poklicni kader, ki je zelo iskan pri nas, in tudi v bližnji Avstriji. Potem pa vemo kaj sledi.
Sicer sem že upokojenec, da ne bo kdo mislil da vlečem na svoj mlin.
AM
# 19.01.2017 ob 23:30
Pa saj ne morem verjet večini komentarjev.

Ministrica enkrat za spremembo naredi nekaj dobrega za najrevnejše, pa tako udrihate na predlog povišanja minimalne plače za 1,8% ali 2,6 %
To je celih 20,8 EUR bruto na mesec ali 24,17 EUR bruto bruto na mesec, Podjetnika bo to stalo 290 EUR na leto. Kot da je to celo bogastvo in da bodo zaradi tega ljudje izgubljali zaposlitve...

ehhhh... škoda besed...
karambo
# 19.01.2017 ob 22:22
pepar
Dobro,če je problem zvišat minimalno plačo,ker bo hudič pobral slovenijo,pa dajte za recimo 5% znižat vse plače ki do nad povprečno.
Gospodarstvo bo zacvetelo,tisti,ki bodo dobili manj,pa tudi ne bodo stradali,kot morajo sedaj tisti,ki so na minimalcih.


Uravnilovka. To bo to. Kdor izstopa, vsi po njemu. Takšna miselnost zelo dobro kaže, zakaj je Slovenija po 25 letih samostojnosti na repu EU, namesto da bi imeli sedaj avstrijski (ali boljši) standard.
karambo
# 19.01.2017 ob 22:12
johann
Kaj pa, če bi enkrat za spremembo država znižala davke, da bi bila pri isti bruto plači neto plača 630€.


Največji problem ni obdavčitev minimalne plače. Podjetje plača 3.348,59 € (3.980,11 €) bruto2 za 1.750 € (2.000 €) neto plače in če gledamo malico v višini 75 EUR in prevoz v višini 150 EUR, pridemo skupaj na 2.573,59 € (4.205,11 €). Regresa sploh nisem štel v izračun. Inženirji zaradi omenjenega razloga odhajajo v tujino in kmalu nam bo ostal kader na minimalnih plačah, zaposleni v JS in upokojenci. Res smo zelo razvojno usmerjena država...
tuintam
# 19.01.2017 ob 21:55
Kopač Mrakova bo predlagala izdatnejši dvig minimalne plače

Še zlasti pa dvig minimalne plače za samozaposlene, se meni zdi! :) Ko jim bodo nabili dajatve na to njihovo višjo plačo, ki je niti ne bo, če bodo samozaposlenim še naprej kratili pravico do dela z vedno višjimi dajatvami na to predpisano minimalno plačo...

Sploh pa naj bi plačo dobivali bolj zaposleni po pogodbah. Plačo brez dodatkov. Medtem ko redno zaposleni pa bolj mezdo + dodatke oz. kakor se odločijo.

Pa plače naj bi se izražale v bruto obliki, ne pa v neto. Enako, kot za tiste, ki delajo po pogodbi (učinku).
K_ris
# 19.01.2017 ob 23:28
@Skippy

Nemški delavec ima bistveno višjo produktivnost.


Pa znaš obrazložiti to trditev, zakaj naj bi imel nemški nekvalificirani delavec bistveno višjo (najmanj dvakratno) produktivnost od slovenskega nekvalificiranega delavca?
K_ris
# 19.01.2017 ob 23:11
@Nikec3

Pa hkrati najnižjo socialno zaščito brezposelnih, kar te sili v to, da čim prej poiščeš novo službo.

Kljub temu je njihov NAIRU (4,937% v ZDA) krepko višji kot Japonski (3,6 %), kjer prevlada učinek stalnosti, ki sem ga prej omenjal.
karambo
# 19.01.2017 ob 22:52
k_ris
Ti želiš primerjati, koliko nekdo dobi in koliko ta delavec delodajalca stane. Če k temu, koliko delodajalca stane, prištevaš malico in prevoz, moraš to prišteti tudi k temu, kar delavec dobi.


Vse jasno. Veš kaj mislim, vem kaj ti misliš. Drugače so stroški prevoza in malice slovenski nateg zaposlenih. Za Avstrijo pogosto rečejo, da teh stroškov ni in dobijo samo plačo in se vsakemu zdi zelo odlično, ker imamo v Sloveniji dodatno plačano malico in prevoz.

Seveda malokdo pomisli, da avstrijski delavec za vsak neto izplačan EUR nekaj pridobi pri pokojninski osnovi, med tem ko se slovenskemu delavcu pokojninska osnova izračunava glede na neto izplačano plačo, ne pa tudi iz naslova stroškov prevoza in malice. Ker na koncu zaradi izplačila 13. in 14. plače avstrijski delavec za enako bruto2 obremenitev prejme večji neto izplen, je slovenski delavec 2x na slabšem. Oz. gledano drugače, za enako izplačano neto izplačilo (+stroški) je avstrijsko podjetje bolj konkurenčno od slovenskega. In zato slovenski inženirji odhajajo kot po tekočem traku v Avstrijo/Nemčijo. Malokdo bo prišel nazaj.
karambo
# 19.01.2017 ob 22:41
twwwter
Za inženirske plače bi morali poskrbeti delodajalci, če jih rabijo. Pa jih očitno ne rabijo ali pa nimajo nikakršnih drugih ambicij, kot delati dobiček iz škrtarjenja pri plačah.


Popolnoma napačen in na žalost tipično slovenski pogled. Tekmujemo na globalnem trgu in v kolikor imamo nekonkurenčne inženirske plače to enostavno pomeni, da ko se bodo tuja podjetja odločala za investicijo v R&D, da bodo izbrale tiste države, kjer bodo plačali za enako izobražen in sposoben kader manj. Ker seveda Slovenija tukaj visi na repu, pri nas ne vidimo veliko investicij v visoko-tehnološka podjetja. Seveda pa uvažamo razne lakirnice ipd. za avtomobilske koncerne, kjer bodo čez 10 let tako 90% delovnih mest prevzeli roboti.

Slovenski politiki na žalost ne znajo razmišljati na način, da bi z znižanjem davkov in s tem povezano večjo privlačnostjo za tuje investicije odprli več delovnih mest z visoko dodano vrednostjo, kar bi na koncu v državno malho prineslo več denarja. Ampak takoj, ko kdo kaj takega predlaga, ga razni semoliči pribijejo na križ, mantrajo o tem, da bodo bogati še bolj bogati in revni še bolj revni in na koncu pridemo do tega, da se prepiramo okoli oslove sence ali naj bo minimalna plača 15 EUR višja ali ne.

Prišli smo v stanje, kjer se zaposleni na minimalcih borijo za dostojno življenje in jih širši razvoj ne zanima (kar je popolnoma razumljivo), visoko izobražena delovna sila odhaja v tujino, po številu jo zamenjuje nizko izobražena delovna sila iz Balkana, vsako leto se zadolžimo za dodatne 1,5 milijarde EUR (ne razvojno temveč iz rok v usta). Kje bomo čez 10 let?

Na 100% javnega dolga in na poti v Grčijo.
karambo
# 19.01.2017 ob 22:25
K_ris
malico in prevoz bi moral prišteti tudi k netu in ne le k bruto brutu.


Ni res. Izraz neto plača je popolnoma jasen, izplačilo na TRR zaposlenca pa je kategorija, kamor prištejemo še stroške prevoza in malice. Predvidevam, da je to vsem jasno, če pa morda ljudje smatrajo pod "neto" plačilo izplačilo na TRR, je zaradi lažjega razumevanja potem tako, kot si rekel.
if
# 19.01.2017 ob 22:21
Slovenijo v propad peljejo oblastni razvojni impotentneži zaradi nekompetentnega volilnega telesa.
karambo
# 19.01.2017 ob 22:18
klipan
Vsem tistim, ki ste proti zvišanju minimalne plače priporočam, da naj živijo z minimalno plačo vsaj tri mesece.
Sprejmete?


Ne bom govoril o minimalni plači, ker sem o tem že govoril. Ampak dejstvo je, da so nekateri hodili v šolo malo več časa kot drugi, da so nekateri bolj sposobni kot drugi, da so nekateri bolj pametni kot drugi, da so nekateri bolj iznajdljivi kot drugi, .... Korelacija med temi lastnosti in višino plače je v veliki količini primerov linearna.
SKing
# 19.01.2017 ob 21:58
Glede politike naj vas razočaram (ali ene pomirim), da sprememb še dolgo ne bo. Namreč, SDS je tudi čista levičarska stranka, dokler jo vodi Veličastni Veliki Vodja JJ, ki je najboljši promotor levice. Tako da - desnica je trenutno samo NSi - in oni so premajhni za spremembe. SDS pa so zelo leva stranka, JJ pa je isto levičar kot Kučan ali Pahor. To je vse ista stran. Leva.

Glede plač je pa to tako. Problem je strošek delodajalca oz. bruto-bruto plača. Strošek delodajalca je v primeru plače 630 evrov neto = 1040 evrov bruto- bruto (brez prevoza in malice ter delovne dobe tu všteto). O tem problemu si večina politiko ne upa spregovoriti. To je ključen problem - izjemno draga država.
fiston
# 19.01.2017 ob 21:37
@KLIPAN sprejmem, a ti daš številko računa da jo boš nakazal ? :)
commodore
# 19.01.2017 ob 21:33
@nonparel

Tako bodo delodajalci še težje dobili strokoven poklicni kader,

strokovnost in minimalec ne gresta skupaj
ucenec
# 19.01.2017 ob 21:14
Tale vlada je za slovensko gospodarstvo koristna kot mesar v kirurški sobi. Ima nož, zna zarezati, ...
Belief
# 19.01.2017 ob 20:41
seveda.... ko ni inflacije si pa druge razloge za zvišanje izmislijo
burruchaga1986
# 20.01.2017 ob 07:47
Heron: begunci nimajo veze s tvojimi težavami. Te ne bodo izginile z begunci? Nad kom se boš znašal, ko jih ne bo več?
Binder Dandet
# 20.01.2017 ob 07:46
Pa ne mi prosim o tajkunih. To je tudi problem in resitev (vrnotev nakradenega denarja) bi seveda pomenila rzabremenitev. Ampak to nas ne rzabremenjuje obveznosti, da zacnemo sluzit (ustvarjati dodano vrednost), predno delimo viske.
Binder Dandet
# 20.01.2017 ob 07:44
@Euripides:
Minimalka je izhodisce. Ce se to dvigne, se vse dvigne. Komentatorjev, ki ne kapirajo osnov ekonomije, res ne potrebujemo pri ekonomskih clankih.

Naj raje vse moci us.erijo v ustbarjanje pogojev in prestrukturiranje gospodarstva, da bomo dvignili povprecno dodano vrednost iz 30.000 na kaj vec. Avstrijska je 75.000 (ze nekaj let stari podatki oboje). Folk ne kapira, da je treba najprej ustvarit, da lahko delis.
sv
# 20.01.2017 ob 07:20
Pa kaj je narobe s to državo? Ne privoščimo bogatim, ne privoščimo revežem,... In si želimo biti napredna država? Po mojem je država kot podjetje. Podjetje je uspešno, ko so delavci zadovoljni in lastnik ustvarja dobiček. Dobiček brez zadovoljstva delavcev ne pomeni uspešnega podjetja in zadovoljstvo delavcev ter ustvarjanje minusa prav tako ne. Se pa zavzemam za proporcionalen dvig plač. Če se bo samo zviševala minimalna plača, bomo na koncu vsi delali za minimalca, ne glede na izobrazbo, usposobljenost in kompetence. In verjetno bomo vsi zelo motivirani.
Lupo
# 20.01.2017 ob 06:16
Kdor ta mesec ni prejel plače, ali pa je bila manjša od minimalne, naj se obrne na...

Ministrstvo za delo, družino,
socialne zadeve in enake možnosti
Kotnikova 28
1000 Ljubljana
T: 01 369 77 00
F: 01 369 78 32
E: gp.mddsz@gov.si

Lahko se zglasite tudi osebno!
Vsak primer bomo individualno obravnavali, dokler ga ne rešimo!
Alchemist
# 20.01.2017 ob 02:15
Mene zanima zakaj slovenski delodajalci želijo ves čaa konkurirati manj razvitim državam in ne bolj razvitim državam? Nekako mi ni jasno. A nebi mogel it razvoj nekam naprej, ne pa nazaj?
KovacevaKobila
# 20.01.2017 ob 01:51
Delodajalci na drugi strani trdijo, da takšno zvišanje minimalne plače ne bi prineslo nič dobrega, saj bi lahko povečalo brezposelnost, delo na črno in prekarizacijo, poleg tega pa zmanjšalo zanimivost Slovenije za vlagatelje.

Moja najljubša grožnja delodajalcev. 'Če vas ne moremo premalo plačevat po legalni poti, vas bomo premalo plačevali po ilegalni poti'.

Delavci garajo cel mesec za pičlih 600 eur. S tem zneskom - s katerim bi povprečen delodajalec škripnil od lakote v roku enega tedna - se nekako prebijajo iz meseca v mesec. Zaposleni so prekarno, tako da nimajo absolutno nobene sigurnosti in so prisiljeni požret vse vrste izkoriščanja in izživljanja ...

Ampak hej, delodajalci so tisti, ki so 'preobremenjeni'.

P. S. Tuji vlagatelji, ki se jim zdi predlagana minimalna plača 'previsoka', naj raje ostanejo doma.
Nikec3
# 20.01.2017 ob 00:36
Še to:
S prvo točko pa si v bistvu "krivdo" za nižjo produktivnost v bistvu pripisal delodajalcem (in ne delavcem), če sem te prav razumel.


Jaz ne ločujem krivde na delavce in delodajalce. Se mi ne zdi smiselno. Pač nismo dovolj produktivni.
JJstyle
# 19.01.2017 ob 23:23
Jaz pravim nič bat, povprečna razlika med najbolje in najslabše plačanimi se je v 50-ih letih iz 1:6 v razvitem svetu pomaknila proti 1:400 (ZDA), zahodna Evropa ta procent počasi dohiteva in s tem ustvarja pogoje za vrnitev v leto 1930. Zdaj ali bodo kapitalisti toliko pametni, kot so bili v ZDA po letu 1929 in dovolili, da se kapitalske dobičke elite obdavči 70 do 90 % ali pa bomo imeli tretjo svetovno klavnico, verjetno poslednjo. Druge ni, današnje stanje neoliberalnega hegemonizma ne bo dolgo zdržalo.
Rotrolatte
# 19.01.2017 ob 23:18
Pa kako nobenemu od ljudem na visokih položajih ne pride na misel, da bi znižali "maksimalne plače"? Razlike med bogatimi in povprečnimi so preogromne, kaj šele med najbogatejšimi in najrevnejšimi...
Tadejslo
# 19.01.2017 ob 23:17
Zanimivo da večina nas nižjega razreda dela za manj kot 600€ in država lahko dvigne min plačo na 2000€ pa kaj pomaga ker se podjetja tega ne držijo in ti plača 500-600€ ali pa daj odpoved. Prevoz in malica ni plača!!! Oni pa imajo milijone pa še jim ni dosti...
K_ris
# 19.01.2017 ob 23:01
@Nikec3

NAIRU (non-accelerating inflation rate of unemployment)

V grobem bi njegovo višino pojasnil tako.
Obstajajo 3 vrste brezposelnosti
- frikcijska (ko nekdo menja službo, je vmes nekaj časa brezposeln)
- strukturna (nekatere panoge propadajo, druge rastejo; delavci, ki izgubijo službo v eni panogi, rabijo čas, da se prekvalificirajo za delo v drugi panogi)
- ciklična (ko je dejanski BDP nižji od potencialnega; ciklična brezposelnost se pojavi med recesijo in izginja v obdobju gospodarske rasti)

Prvi dve lahko šteješ med NAIRU, ker jih boš vedno imel, saj ljudje stalno menjajo službe in tudi spremembe v gospodarstvu se stalno dogajajo. Razlika med dejansko stopnjo brezposelnosti in NAIRU pa je ciklična brezposelnost.

NAIRU bo torej nižji v državah, kjer obstaja stalnost (stalnost zaposlitev v enem podjetju in/ali stalnost strukture gospodarstva). Tudi država jo lahko aktivno znižuje z boljšim delom zavoda za zaposlovanje (učinkovitejše povezevanje delodajalcev z ustreznimi delojemalci - to znižuje frikcijsko brezposelnost), z zakonodajo, ki spodbuja pogodbe za nedoločen čas (to spet znižuje frikcijsko brezposelnost, ker je manj menjav služb), z aktivnimi programi prekvalifikacij (kar skrajšuje čas prehoda v novo panogo - nižja strukturna brezposelnost). Nenazadnje pa se bi NAIRU znižal tudi ob nižji sociali, saj potem ljudje sami skrbijo za hitrejši prehod v novo zaposlitev (tako v okviru frikcijskega kot strukturne brezposelnosti). Pri nas pa marsikdo želi do konca izkoristiti nadomestilo za brezposelne, preden se odloči za novo zaposlitev.
viktoriana
# 19.01.2017 ob 22:56
Kaj vam pa je? Kakšne neumnosti pisarite. Kakšna foušija? Ste sploh ljudje?
Če v Sloveniji ne bi bila določena minimalna plača, bi delodajalci dali delavcem verjetno 100 EUR. Seveda, da je potrebno zvišat minimalno plačo. Pa ne za take male pare. Žalostno je, da že skoraj vsak, ki slučajno dobi kakšno zaposlitev, dela samo za minimalca al pa še to ne, da je v Sloveniji minimalna plača že normalno stanje. Da je to izkoriščanje človeka. Suženjstvo. Naj Mrakova dela za tako plačo. In živi. Pa Cerarček. Sramota, da sploh pomišljajo o tem in takem drobižu.
Tudi zaradi takih ljudi v Sloveniji ne more priti do univerzalnega dohodka.
Nikec3
# 19.01.2017 ob 22:42
Jaz sicer nasprotujem temu, da država (beri vlada) določa minimalno plačo, ampak kakšne večje škode pa to zvišanje ne bo povzročilo. Kot smo videli že na primeru Revoza, imajo delodajalci že zdaj težavo, da za minimalno plačo ne dobijo več delavcev, kar pomeni, da morajo zvišati ponujeno plačo. In to morajo storiti z ali brez administrativne spremembe, ki jo zdaj predlaga Kopač Mrakova.

@K_Ris, ne direktno v tej temi ampak vseeno...od česa je odvisna naravna stopnja brezposelnosti? (pozabil sem kako se reče kazalniku). Od razmerja med socialo in plačami ali so kaki drugi pomembnejši dejavniki? Zakaj ima Švica ta kazalnik na 4%, Slovenija pa na 7,7%?
@twwwter
# 19.01.2017 ob 22:17
Delodajalci, ki ne morejo dajati poštenih plač, naj spokajo in preselijo prizvodnjo in svojo malenkost na Kitajsko. Čim prej. Tako ne gre več naprej.
@twwwter
# 19.01.2017 ob 22:15
Za inženirske plače bi morali poskrbeti delodajalci, če jih rabijo. Pa jih očitno ne rabijo ali pa nimajo nikakršnih drugih ambicij, kot delati dobiček iz škrtarjenja pri plačah.
Skippy
# 19.01.2017 ob 21:49
Eden izmed problemov naše države je tudi v tem, da bomo počasi vsi na minimalni ali blizu minimalne plače. Posledično delovna storilnost in volja do dela sposobnih pada in počasi zgublja celotna družba. Čemu bi sploh delal, če dobiš toliko kot tisti, ki ustvari bistveno manj kot ti? Socializem v vsem svojem sijaju ... že 100x propadel, samo v slovenskih glavah še ne.
fiston
# 19.01.2017 ob 21:39
Čakaj a ti to misliš, da z eno minimalno plačo živim 3 mesece ali boš to vsak mesec eno nakazal ? :)
Branko3
# 20.01.2017 ob 06:37
Po eni strani je jasno, da z malo denarja in požrešnimi zdravniki (tistimi pri koritu, ostali pa so preveč tiho, namesto da bi prevzeli vajeti) zadravstva ni mogoče peljati na bolje. Najprej bi se bilo treba rešiti požrešnih zdravnikov in omogočiti prevlado tistih ta pravih, ki še vedo, kakšno prisego so dali kot zdravniki. Po drugi strani p ministrica kot neko reformo (ki to še zdaleč ni) ponuja le podražitve in prelaganje bremen.
anny22
# 20.01.2017 ob 01:13
Nekateri zaslužijo veliko več od minimalca in zapravijo mnogo manj od minimalca. Imajo pozitiven denarni tok; seveda pa spremljajo stroške, načrtujejo nakupe, pametno vlagajo ostanek denarja.... Če se že pogovarjamo o denarju, ne bi bilo slabo finančno izobraziti tudi tiste z najnižjimi plačami. Vprašanje pa je, če si tega sploh želijo? Veliko ljudi gleda križem, če jim samo omeniš, da bi bilo dobro pridobiti to ali ono znanje....takim niti 3000 € plače ne bo dovolj, ker ne znajo presoditi, kaj zares potrebujejo in kaj si samo želijo. Oči so vedno bolj lačne od denarnice. Odgovor Klipanu - z minimalcem se da preživeti, vendar potrebuješ silen red in disciplino + treba je vklopiti kakšne dodatne sisteme sharing ekonomije in imeti široko socialno mrežo z možnostjo blagovne menjave ali izmenjave storitev. Predvsem pa je potrebno zbrati ogromno informacij. Zdaj pa se vprašaj, koliko ljudi poznaš, ki imajo te pogoje - in dovolj znanja zanje- izpolnjene? Čez nekaj let, najkasneje desetletje, se bo minimalec izenačil po celotnem svetu. To bo zanimiv las, čeprav ne ravno prijazen...
K_ris
# 20.01.2017 ob 00:03
@hizli tren

Malo zamujaš. To so spremenili že pred dobrim letom (november 2015). Dodatki za nočno, nedeljsko in praznično delo že eno leto ne smejo biti več všteti v minimalno plačo. Za nadure pa to velja že od prej.
JJstyle
# 19.01.2017 ob 23:36
@Skippy

Helios je krona slovenske nesposobne politike, ki niti ne ve, koliko je vrednost podjetij v državni lasti. Avstrijci so s 100 milijonskim posojilom Heliosa, Helios kupili, iz ga prodali Japoncem s vsaj 330 milijonskim dobičkom. Za to bi morale padati glave, tako v političnem smislu kot v kazenskem postopku. Ker Slovenija ni d od države, nas lahko vsi po vrsti j. v glavo
Kazalo