Ministrstvo trdi, da bo zvišanje socialne pomoči državo stalo 100 milijonov evrov. Foto: BoBo
Ministrstvo trdi, da bo zvišanje socialne pomoči državo stalo 100 milijonov evrov. Foto: BoBo
Luka Mesec
Luka Mesec je dejal, da bi ministrstvo lahko poskrbelo za samodejen dvig. Foto: BoBo
Anja Kopač Mrak
Ministrica Andreja Kopač Mrak je odgovorila, da to ni mogoče. Foto: BoBo


Denarna socialna pomoč bo za samsko osebo v skladu z zadnjimi spremembami zakonodaje od 1. junija več kot 87 evrov višja, a ta dvig ne bo samodejen in je treba oddati vlogo, je na novinarski konferenci dejal vodja poslanske skupne Levice Luka Mesec.

Kritičen je do tega, da ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ni omogočilo samodejnega dviga zneska niti ni upravičence obvestilo, da morajo oddati novo vlogo.

Po besedah poslanke Violete Tomić ministrstvo s takšnim ravnanjem dokazuje, da z odpravljanjem revščine ne misli resno. Večina revnih ne pozna svojih pravic, zato bi jih moralo ministrstvo obvestiti o spremembah, je menila.

Kopač Mrakova: To ni stvar dobre volje
Za samodejen dvig denarne socialne pomoči ni zakonske podlage, je dejala ministrica za delo, ki opravlja tekoče posle, Anja Kopač Mrak. "Ne gre za stvar dobre volje," je odgovorila na sredin poziv nekaterih nevladnih organizacij, naj ministrstvo zviša znesek prejemnikom samodejno.

Strokovne službe na ministrstvu so po njenih navedbah presodile, da bi morali imeti za samodejen dvig denarne socialne pomoči zakonsko podlago, medtem ko brez nje tega ni mogoče narediti. "Če bi bila to stvar dobre volje, bi seveda mi to storili, žal pa bi moral zakon predvidevati avtomatizem oziroma odločanje po uradni dolžnosti," je pojasnila.

Osnovni znesek minimalnega dohodka oz. redna denarna socialna pomoč, izredna denarna socialna pomoč in posmrtnina bodo s 1. junijem 385,05 evra. Osnovni znesek minimalnega dohodka je trenutno sicer 297,53 evra.
Ministrstvo bo ponovno preverilo materialni položaj prosilca
"Če do denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka še niste upravičeni, lahko vlogo vložite že maja 2018. Če že imate veljavno odločbo o denarni socialni pomoči oziroma varstvenem dodatku, pa je treba za uveljavljanje višjega zneska denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka najpozneje do konca julija 2018 oddati novo vlogo na center za socialno delo," so pojasnili na spletnih straneh ministrstva.

Na ministrstvu bodo sicer ob vložitvi nove vloge ponovno preverili materialni položaj prosilca oziroma družine, torej, če prosilec še vedno izpolnjuje zakonsko določene pogoje za upravičenost do denarne socialne pomoči od 1. junija dalje.

Ker je posledica ponovne preverbe lahko tudi ta, da stranka do pravice ne bo več upravičena, so sprejeli odločitev, da se preračun opravi le na zahtevo stranke, in ne po uradni dolžnosti s strani centrov za socialno delo, so pojasnili.

Vse vloge dosedanjih prejemnikov, ki bodo vložene do konca julija, bodo šteli, kot da so bile vložene do 31. maja in od 1. junija upoštevali nov znesek denarne socialne pomoči.

Na ministrstvu so še pojasnili, da pri ugotavljanju upravičenosti do državne štipendije ne bodo upoštevali fiktivne denarne socialne pomoči v višjem znesku, ampak se bo upošteval znesek denarne socialne pomoči iz veljavne odločbe.

V številkah
Cenzus za varstveni dodatek za samsko osebo bo od 1. junija največ 566,02 evra, medtem ko trenutno dosega 484,97 evra. Tisti, ki do denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka še niso upravičeni, lahko vlogo vložijo že v tem mesecu. Tisti, ki že imajo veljavno odločbo o denarni socialni pomoči oziroma varstvenem dodatku, pa morajo za uveljavljanje višjega zneska oddati novo vlogo na center za socialno delo najpozneje do konca julija, so na ministrstvu zapisali na svoji spletni strani.

Osnovni znesek minimalnega dohodka bo v skladu z novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki jo je DZ sprejel 19. aprila, znašal 385,05 evra v obdobju od 1. junija do konca leta, od leta 2019 pa bo znesek nižji, in sicer 331,26 evra.

Vlada je predlagala zvišanje denarne socialne pomoči z veljavnega zneska na 331,26 evra že z začetkom uporabe novele 1. junija. Vendar je matični parlamentarni odbor dopolnil predlog novele z dopolnilom Levice, da znesek v obdobju od začetka junija do konca leta znaša 385,05 evra.

Prejemnikov denarne socialne pomoči je več kot 50.000.