Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 61 glasov Ocenite to novico!
NPU je že zaslišal nekdanje sodelavce Borisa Koprivnikarja na ministrstvu za javno upravo. Foto: BoBo

Koprivnikar izstopil iz SMC-ja, kriminalisti preiskujejo sum kaznivega dejanja

NPU je že zaslišal nekaj Koprivnikarjevih nekdanjih sodelavcev na ministrstvu
7. oktober 2018 ob 11:13,
zadnji poseg: 7. oktober 2018 ob 17:11
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar je obvestil predsednika SMC-ja Mira Cerarja, da se je odločil izstopiti iz stranke. Kot je zapisal, se te dni ukvarja z dokazovanjem svoje nedolžnosti in nekoruptivnega ravnanja, s čimer se povzroča škoda tudi uspešni gospodarski družbi.

Kot je med drugim zapisal na Facebooku, je žrtev svoje politične opredeljenosti: "Ker tudi SMC ne vidi več moje aktivne vloge v okviru funkcij, ki so ji bile na voljo, in ni ocenil, da je dosedanje vodenje resorja zadostna osnova za nadaljevanje dela, sem se po izstopu iz izvršnega odbora in sveta stranke odločil, da izstopim tudi iz članstva v stranki SMC. Cenim vrednote, za katere se zavzemamo, in delo, ki smo ga skupaj opravili, vendar enostavno ne morem dopustiti, da sem sam, družina in sedanji delodajalec žrtev političnega obračunavanja."

NPU preiskuje sume storitve kaznivega dejanja Borisa Koprivnikarja
Nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar se je le nekaj dni po izteku svojega mandata zaposlil v družbi BTC. Kriminalisti zdaj preiskujejo, ali je tej družbi še kot minister podelil brezplačne testne frekvence 5G v zameno za službo po izteku ministrovanja, pravi novinarka Radia Slovenija Jolanda Lebar.

Boris Koprivnikar, ki je bil ves teden službeno v ZDA, tudi po vrnitvi vse očitke zanika. Za informacijo, da sta zadevo pod drobnogled vzela Nacionalni preiskovalni urad in tožilci, je izvedel od medijev, pravi in dodaja, da vabila na zaslišanje še ni prejel, a da bo v sredo vse pojasnil pred parlamentarno komisijo za nadzor javnih financ.

"Vsi postopki so bili popolnoma transparentni, v skladu z usmeritvami ministrstva in popolnoma neodvisno vodeni s strani agencije AKOS," zatrjuje Koprivnikar in pripominja, da v nobenem primeru ne gre za kakršno koli povezavo v zvezi z zaposlitvijo v BTC-ju. Zanika tudi, da bi si teren pripravil s spremembo zakona tako, da se frekvence podeljujejo brezplačno, testno obdobje pa se je s treh mesecev podaljšalo na tri leta.

"Komercialne frekvence se prav tako zaračunavajo, kot so se vedno do sedaj. Vendar razpis za komercialno rabo frekvenc sploh še ni bil izveden. Drugič, te frekvence, ki so bile BTC-ju podeljene, so začasne in omejene samo na področje BTC-ja, torej jih komercialno uporabljati za neke storitve za splošno populacijo sploh ni mogoče. Frekvence oziroma obdobje testiranja je bilo podaljšano zato, ker je v povezavi s frekvencami 5G mogoče razvijati popolnoma nove poslovne modele, in to je tisto področje, za katero potrebuješ več časa za testiranje," pojasnjuje Koprivnikar.

Pravi tudi, da je informacijo, da je NPU že začel preiskavo korupcije, dobil od medijev: "Sam nisem dobil nobenega vabila, v kolikor pa komur koli lahko pojasnim svoje postopke, dejanja, odločitve, sem z veseljem na voljo, ker imam popolnoma mirno vest." Ko se je v soboto vrnil s službene poti, je šel najprej k predsedniku uprave BTC-ja Jožetu Mermalu: "Na mojo pobudo sva se dogovorila, da v kolikor se v postopkih kakor koli pravnomočno izkaže, da je bilo moje ravnanje v kakršni koli obliki koruptivno, s tem avtomatično preneha moja pogodba o zaposlitvi v BTC-ju," še dodaja Koprivnikar. Z zadevo pa se bo že v sredo ukvarjala parlamentarna komisija za nadzor javnih financ, je v prispevku za Radio Slovenija še poročala Jolanda Lebar.

Kriminalisti že zaslišali nekdanje sodelavce na ministrstvu
Potem ko je v javnost prišla novica, da je kriminalistična policija v zvezi s Koprivnikarjevo zaposlitvijo v BTC-ju začela preiskovati sum korupcije, naj bi bilo tudi že zaslišanih nekaj nekdanjih Koprivnikarjevih sodelavcev na ministrstvu. NPU pa naj bi o sumu storitve kaznivega dejanja tudi že obvestil Specializirano državno tožilstvo, je v soboto poročal POP TV.

Po poročanju STA-ja je Anže Logar na sejo komisije DZ-ja za nadzor javnih financ, ki bo v sredo med drugim povabil tako Koprivnikarja kot tudi vodstvo Akosa, BTC-ja, Komisije za preprečevanje korupcije in računskega sodišča.

VIDEO
Koprivnikar izstopil iz SMC-ja
La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
mephistopheles
# 07.10.2018 ob 11:27
Lep odgovor družbe BTC: "Poleg pridobitve frekvenc 5G se je pojavil tudi očitek o visokih nakazilih, ki naj bi jih družba prejemala v času Koprivnikarjevega ministrovanja. V družbi pojasnjujejo, da že dalj časa oddajajo poslovne prostore različnim državnim organom in službam, v Koprivnikarjevem mandatu na položaju ministra pa se višina najemnin ni spreminjala. Je pa njihova družba BTC PROP lani prevzela upravljanje nekaterih poslovnih objektov drugod po državi, v katerih je med drugimi najemnik tudi država. BTC tem najemnikom na osnovi pogodb o upravljanju, ki jih ima sklenjene z različnimi lastniki objektov, obračunava stroške upravljanja, vzdrževanja in obratovanja"
Kot da ta, recimo ji država, nima finančne uprave in inšpektorjev ki bi preverili, kdo je komu in koliko nakazal in kakšen je bil namen teh nakazil... Če pa greš iz Špara in inšpektorju ne pokažeš računa za solatko, tri paštetice in jogurt, te model obravnava kot Al Caponeja.
mephistopheles
# 07.10.2018 ob 11:21
Tudi ta primer bo zastaral...
jbzt
# 07.10.2018 ob 11:38
Ta gospod iz "moralnega" SMC-ja...si je celotni ministrski mandat rihtal prijetno službico do upokojitve...s zastonj frekvencami pa je mogoče še kaj dodatno zaslužil...
Policija in tožilci naj preberejo odlične raziskovalne članke gospoda Požarja...pa sploh ne bodo potrebovali veliko dela...
mb128
# 07.10.2018 ob 11:47
Ja no saj ni bil prvi. Tudi takratni Tuš mobil je dobil frekvenco brezplačno! Pa to naj ne izgleda kot Koprivnikarjev zagovor. Človek mora biti kaznovan. Oškodoval je namreč vse nas ampak dejstvo je tudi da ne bilo fer da bi kaznovali samo njega. Kaznovan bi moral biti tudi tisti, ki je brezplačno podelil frekvenco takratnemu Tuš mobilu. Upam samo, da tisto ni že zastaralo.
m72
# 07.10.2018 ob 11:27
No, zdaj pa še potrebujejo kak teden, da ugotovijo, kaj jim je nablebetal :-)
mb128
# 07.10.2018 ob 12:01
Homer.
Torej če je temu tako kot pišeš ti čemu pa potem ta direndaj?!
Springbok
# 07.10.2018 ob 13:17
Koprivnikar ni podelejval licenc. Minister tega niti ne more. Licence podeljuje od misnnitrstva neodvisni regulator AKOS. Seveda pa misiter ne sme dajati navodil, ali kaorkoli vplivati na regulatorj, da podeli licence.

Že iz tega se vidi, da so preganjalci kroucije in tožilci pravni amaterji. Niti ne vedo, kdo podeljuje licence.
slovenc1
# 07.10.2018 ob 18:28
Tole pa zdaj že počasi izgleda kot razpad SMC. Odhod Žnidarjeve,zdaj še Koprivnikarja.
kasandra
# 07.10.2018 ob 17:04
"...ga nikoli nisem maral ... naj le udrihajo po njem ..".
jasno - ni važno, kriv ali ne, glavno, da ga ne maram, pa je zaslužil batine. Lepo po "Slovansko"..
uros23
# 07.10.2018 ob 17:59
ministrstva za kavno upravo

Eden boljših zatipkov, ki sem jih zasledil zadnje čase :-)
Nekdopac
# 07.10.2018 ob 14:01
@mephistopheles
... a to se ti sedaj živčno sproščaš pa kar pišeš kar ti pade na pamet, la kako?!?

Poglej moje komentar zgoraj, bila sta 2 javna razpisa! In se je kar več podjetij uspešno prijavilo na zadnji razpis:
"Poleg BTC so ODRF v okviru evropskih projektov pridobili tudi Elektro Gorenjska, AMZS in Internet Institute."
runcajz
# 07.10.2018 ob 18:42
Koprivnikar izstopil iz SMC ! Šele sedaj, ko ni več minister, ki je veliko govoril in predaval ter arogantno solil pamet urbi et orbi. Ko je pokazal, da ne more, je rekel, da ne bo več pogajalec , le še podpredsednik vlade ! Pri Cerarju pač ! Ni kaj, popolnoma transparentno .

Kdaj bo izstopil iz BTC ?

Še vprašanje za Cerarja . Kdaj računate, da bo SMC imela le še nekaj članov oziroma toliko, da boste še lahko registrirani kot stranka ?
medo357
# 07.10.2018 ob 18:22
Kaj sem pisal pred 4 leti, SMS - stranka največjih prisklednikov, ki sedaj iščejo nova polna korita.
graditelj
# 07.10.2018 ob 19:30
Človek, ki je bil kor minister poln moralnih naukov in pametovanja in je lebdel nad tlemi. Potem se pa prikaže v scoji pravi luči.
projektant
# 07.10.2018 ob 18:00
Takole so se ptički zbirali na večernih seansah, ki so jih plačevale CI iz občinskih sporazumov.
Jokali so, hlipali so, samokritično so se predajali strastem visoke morale (predsednik tri ženske v štirih letih!!, ostali pa se imeli nekaj težav s plagiatorstvom, pa malo preveč nakazil, pa kakšno naročilnico) norčevali so se iz predsednika vrhovnega sodišča v ZDA, ki ga je po 40 letih obdolžila doktorica psihopatinja, da je (najbrž) ni dobro potešil.
V Sloveniji je tak način utrjen, saj je g. Mermal po partijski dolžnosti dobil leta 1993 kredit NLB za pokup skladišč BTC, potem se je šel za pokoro malo jogirat, vendar je bil uspešen gospodarstvenik. Če ti partija da 50 mio kredita na poštni nabiralnik, potem se greš lahko sodelovanje na najvišjem imenu.
Predlagam, da se ustanovi CI za zaščito pravic plagiatorjev in poštenjakarjev SMC.
Zaradi poštenosti naj se izloči vodstvo SMC zato, da bodo lahko stopicali po žerjavici na Ljubljanskem barju. G. Jankovič pa naj jim da brezplačno za 99 let kakšnih deset hektarov na Ljubljanskem barju, po možnosti na parceli potomca, ki so mu starše pobili v Kočevskem Rogu.
brain2k
# 07.10.2018 ob 18:01
"Kot je zapisal, se te dni ukvarja z dokazovanjem svoje nedolžnosti in nekoruptivnega ravnanja, s čimer se povzroča škoda tudi uspešni gospodarski družbi."

To se te "visoki moralni standardi", katere je obljubljal Cerar....
neskafe
# 07.10.2018 ob 19:35
zdaj pa lahko rece SMC da nima nic s tem :)))))))
pajade
# 07.10.2018 ob 19:25
Vsaka rit pride enkrat na sekret oz.. Karma is a B**ch
Ljubiljančan
# 07.10.2018 ob 18:56
Ko stranka ne ščiti privatnega osebnega interesa, izstopim.
Ko mi stranka ne da ministrskega položaja, izstopim.
A6
# 07.10.2018 ob 17:15
kdo pa je še ostal v smc?
nepokorni
# 07.10.2018 ob 14:25
Bravo, MMC, sploh niste preverili navedb POP TV, ki so polne zavajanj.

Testne frekvence predvideva EU, in v sklopu implementacije se je podaljšalo testno obdobje iz 90 dni na 3 leta. Na zahtevo EU se je spremenil zakon.

In bila sta 2 javna razpisa na AKOS. Zato je navedba, da so bile frekvence podeljene brez razpisa, laž in zavajanje.

Žalostno, kako nasedate bomicam nekega kvazi novinarja B. P.
Domoljub91
# 07.10.2018 ob 14:08
@Homer.
Primera sploh ni!
Če pa bodo "primer" ustvarili zaradi medijske gonje, bo ta na koncu padel z dodatnimi stroški in oškodninami.


Če bi se šlo za politika iz kakšne od desnih strank, bi bil pa tvoj komentar povsem drugačen, kajne?
5tane
# 07.10.2018 ob 21:17
Od Uberja naprej ne verjamem temu tipu. Pokvrajeno do obisti.
kak-tus
# 07.10.2018 ob 21:06
Tale 'Stranka moralnega centra' je eden največjih nategov SLO politične scene...
ti-ne
# 07.10.2018 ob 21:02
Koprivnikar izstopil iz SMC-ja

######
SMC = Samo Miro Cerar
kotzi
# 07.10.2018 ob 19:38
Koprivnikar: ker mi niste dali funkcije, izstopam iz SMC. Toliko o načelnosti, delu za javni interes... Stranka malih koristoljubcev.
kotzi
# 07.10.2018 ob 19:33
Vse jasno: Cerar najprej pravi, da ga je Koprivnikar prepričal kako je vse o.k, potem Koprivnikar kljub temu izstopi iz stranke, od jutri naprej pa se vsi delamo, kot da podpredsednik Cerarjeve vlade Koprivnikar ter SMC nikoli nista bila tesno povezana
mephistopheles
# 07.10.2018 ob 18:44
uros23: ministrstva za kavno upravo

Eden boljših zatipkov, ki sem jih zasledil zadnje čase :-)

Ne vem če sem se zatipkal, kolega...
tour2012
# 07.10.2018 ob 18:09
Njegov problem ni BTC ampak vse "računalničarske" usluge, ki jih je dal amerškim prijateljem v času ministrovanja.
Ta nam je pa naredil veliko škode. To naj preveri NPU (pogodbe za IT v janvi upravi, v času njegovega ministrovanja, recimo podaljševanje in nakup novih licen ameriških podjetij).
To je milo rečeno sporno, ne pa BTC.
Zakaj pa je bil službeno v ZDA - za $$$ - bi prodal še svoj vid
Nekdopac
# 07.10.2018 ob 16:11
Saj ni važno ali je vaš ali naš, pomembno je, da vse te medijske navedbe padajo druga za drugo zaradi dejstev kot npr. da se je to
- delalo v skladu z akcijskem načrtom EU,
- da smo pri nas imeli dva javna razpisa,
- da je na razpisu bilo izbranih več podjetjih
- za brezplačne testne frekvence, torej da nikakor ne gre že za komercialne itd.

Človek se potem vpraša, čemu takšna medijska gonja? Kdo pridobiva na ta račun? Kakšni so dejanski motivi in interesi v ozadju?
Nekdopac
# 07.10.2018 ob 14:03
@Paperino
... vidim, da si malo pozabila na rabote naše policije zoper Koprivnikarja:
Kako so se policijski sindikalisti dogovarjali, da bodo ustavili ministra Koprivnikarja
"Prejeli smo zapise s Facebooka, ki razkrivajo, kako so se policijski sindikalisti, med njimi tudi Zoran Petrovič, dogovarjali, da bodo ustavili ministra Borisa Koprivnikarja."
oziris.va
# 07.10.2018 ob 18:45
SMC razpada ... hitro Miro pobegni, kajti ladja ti tone.
Radoveden
# 07.10.2018 ob 18:35
Jaz bom rekel samo to, da brzina s katero se obravnava te sume je neverjetna. Ko pa je treba razsut zdravstveno mafijo pa nikome ništa. Za tem je nekaj drugega. Ampak ok, počakajmo na NPU, da nam to povedo.
Kordinator-vlade
# 07.10.2018 ob 17:26
Kdaj bo pa odstopil Cerar, ko je kar brez , da bi nas vprašal podpisal Marakeško deklaracijo ?
Paperino
# 07.10.2018 ob 12:05
Ne vem kako si ga policija upa preiskovati. Bodo še službo zgubili :P:P:P
Alchemist
# 07.10.2018 ob 20:23
LOL

Jedro SMC tone vse globlje.
svetovnipopotnik
# 07.10.2018 ob 17:40
aanton! Ne serji ga. Kakšni zapahi v zahodnoh državah? Saj je cela evropa en sam bordel.
mephistopheles
# 07.10.2018 ob 12:42
Ni težava le v tem da je Koprivnikar podelil frekvence BTC brez kakršnegakoli razpisa. Večja težava so še kar konkretna nakazila ministrstva za kavno upravo, ki jih je nekdanji minister nakazal svojemu bodočemu delodajalcu, slednji pa se brez kakršnihkoli argumentov izgovarja na nekakšna nedoločena in zamegljena plačila najemnin za najem poslovnih prostorov, ki niso knjižena, ali kakorkoli registrirana v poslovnih knjigah. SMC je še enkrat več pokazala in dokazala da gre zares za "pokončne" in "poštene" "strokovnjake", pa če gre za podeljevanje dodatkov za pripravljenost na delo, ali podeljevanje frekvenc in deljenje državnega denarja svojim bodočim delodajalcem. SMC greznica profesorjev slovenskih pravnih fakultet je ogledalo naše družbe: močno požlahtana javna uprava, ki je prepletena kot svinjsko črevesje.
Nekdopac
# 07.10.2018 ob 12:25
Mislim kakšno znanost delajo mediji iz tega in si sproti izmišljujejo zadeve (itak Požar kdo pa drug, bog ve po katerem naročilu?!?).

To s testiranjem 5G frekvenc si niso spomnili pri nas, ampak v EU oz. Evropski komisiji -> 5G for Europe Action Plan. Še posebej so si v EK zamislili sodelovanje med različnimi akterji v testni fazi npr. na področju avtonomne vožnje. Na tak način naj bi EU postala še bolj konkurenčna v tej globalni zgodbi.

Za ta čas testiranja 5G tehnologije (torej ponavljam testiranja, ne komercialne uporabe!!!) sta bila dejansko 2 javna razpisa ... skratka dejansko je bilo vse izvedeno v skladu z veljavno zakonodajo in akcijskim načrtom Evropske komisije.

Še odziv AKOS-a, če koga slučajno zanima: odziv 1, odziv 2

"Agencija je ob sodelovanju Ministrstva za javno upravo 22. decembra 2016 in ponovno 13. januarja 2017 podala pobudo za prijavo projektov za prva testiranja ter prihodnjo rabo tehnologije 5G (glej povezavo). 3. julija 2017 je k sodelovanju ponovno povabila zainteresirano javnost (glej povezavo). Za testiranje 5G tehnologije je agencija predvidela spekter v pasu 3400–3800 MHz, poleg tega pa tudi BWA spekter v 26 GHz pasu (24,549–25,053 GHz /25,557–26,061 GHz) in v UHF pasu.

BTC se je odzval na pobudo in po pridobitvi EU projektov zaprosil za ODRF za testiranje za potrebe evropskih projektov v frekvenčnih pasovih 700 MHz in 3400 - 3800 MHz. Agencija je družbi BTC izdala dve ODRF za Območje BTC v okviru evropskih projektov.

Poleg BTC so ODRF v okviru evropskih projektov pridobili tudi Elektro Gorenjska, AMZS in Internet Institute.

Agencija skladno z veljavno zakonodajo tudi v primerih, ko ne gre za testiranja v okviru pridobljenih evropskih projektov, podeljuje frekvence za testne namene, vendar za krajše časovno obdobje (90 dni). Za testiranje 5G tehnologije je do sedaj izdala dve takšni odločbi družbi Telekom Slovenije."
discoversci
# 07.10.2018 ob 22:32
Slovenska politika cirkus, volivci pa telebani.
gorenc007
# 07.10.2018 ob 21:28
ni čudn, da gremo v maloro, če vsi oblastniki delajo cel mandat samo za svojo korist..........do kdaj še.......
r5
# 07.10.2018 ob 21:20
SMC - Samo (še) Miro Cerar
Zdejkapopi
# 07.10.2018 ob 20:03
SMC razpada kot LDS
kawboy
# 07.10.2018 ob 19:08
Vse je zakonito pri njem, sploh pa če imaš že v naprej zagotovljeno službo in še pred tem sprejmeš oziroma spremeniš zakonodajo tistim v prid, da potem imaš zagotovljeno prihodnost.
Korupcija pred očmi vseh in naj me kdo prepriča v nasprotno?
garmond
# 08.10.2018 ob 06:17
Ne potrebujemo sodišč, njihovo delo kar tako na oko opravijo forumski "pravni strokovnjaki". Ki se seveda odločajo izključno glede na smer svoje in osumljenčeve politične pripadnosti. Svinčeni časi so zopet tu, hvala bogu, da samo med forumaši.
Če bo demokracija šla v to smer...... ne hvala, za takšno demokracijo uličnega (forumskega) linča.
čezplotnik
# 07.10.2018 ob 22:34
Jasno, če se izkaže, da je res prišlo do korupcije, se linču z največjim veseljem pridružim :)
čezplotnik
# 07.10.2018 ob 22:33
Glede na njegovo suvereno obrazložitev res dvomim, da je kriv. Falotje se ponavadi po takšnih razkritjih medijem skrijejo, se ne javljajo na pozive za obrazložitev (razen kakšen Snežič).

Se pa strinjam s komentarjem Dobovška. Tudi, če res ne gre za korupcijo, se pri prestopu javnega funkcionarja v zasebno podjetje, ki je bilo neposredno povezano z njegovim funkcionarskim delom, ustvarja vtis, da gre za neko poplačilo uslug.
Možnosti sta dve: služba zaradi strokovnosti, vez, ki jih je Koprivnikar nedvomno v času ministrovanja vzpostavil itd., ali pa gola korupcija.

Tako mediji kot komentatorji bi morali striktno počakati na uradne izsledke preiskovalnih organov in linčati šele po tem. Vsa zdraha do tega trenutka je klasično mrhovinarstvo...
johc
# 07.10.2018 ob 21:40
SMC je razpadla, le Miro in sramotna pot v NY še ni bila predstavljena....
long island
# 07.10.2018 ob 20:27
Tako malo komentarjev????
GeorgeB
# 07.10.2018 ob 20:09
Hehehehe...
Podgane zapuščajo potapljajočo ladjo. Bolje pozno, kot nikoli... :D:D:DD:
Kazalo