Minister za javno upravo si želi, da bi dogovor s sindikati javnega sektorja dosegel v prihajajočem tednu ali dveh. Foto: BoBo
Minister za javno upravo si želi, da bi dogovor s sindikati javnega sektorja dosegel v prihajajočem tednu ali dveh. Foto: BoBo

Koprivnikar ob tem poudarja, da je dogovor s sindikatom Fides zgolj okvir za nadaljnja pogajanja, zato še ni mogoče govoriti o finančnih posledicah dogovora. Sporazum namreč, tako Koprivnikar, govori le o odpravi najvišjega razreda in o spremembah glede uvrstitve zdravnikov, ni pa še znano, kakšen bo projekt za odpravljanje čakalnih vrst.

Vlada je zato sindikate javnega sektorja, ki jih je dogovor s Fidesom zelo razburil, povabila na sestanek, kjer jim namerava predstaviti podrobnosti dogovora s Fidesom. Obenem pa bodo sindikate povabili k nadaljnjim pogajanjem, saj je, tako Koprivnikar, dogovor v interesu obeh strani, "vse druge možnosti so za obe strani slabše in manj sprejemljive", je dejal Koprivnikar.

Upanje na dogovor do roka ostaja
Koprivnikar upa, da se bodo sindikati odločili za nadaljnje dogovarjanje z vlado. Ob tem poudarja, da sta na mizi še vedno oba predloga, s katerima so pogajanja pred časom prekinili. Novih predlogov tudi na vladni strani za zdaj ni. Obenem pa si vlada želi, da sklenejo dogovor v tednu ali dveh, saj jih preganja rok, v katerem morajo zakonske predloge dati v parlamentarni postopek.

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman pa je po poročanju Radia Slovenija ob robu današnje seje odbora DZ-ja za finance dejala le, da v tem trenutku ne želi strašiti z ukrepi, ki jih bo treba sprejeti, če dogovora do konca leta ne bo. Če dogovor bo, pa sicer upa, da bo vzdržen.