Slovenija

Poudarki

  • Opozicija ima različne poglede na sindikalne zahteve
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 34 glasov Ocenite to novico!
       Ne verjamem, da bi tako hitro zbližali stališča.       
 Boris Koprivnikar, minister za javno upravo
Vlada je zaradi uskladitve slovenske zakonodaje z arbitražno razsodbo o meji s Hrvaško sprejela novelo zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, novelo zakona o ohranjanju narave ter predlog za prenehanje veljavnosti zakona o razglasitvi zaščitne ekološke cone in epikontinentalnem pasu Republike Slovenije. Vlada bo omenjene zakonske predloge poslala v državni zbor, predlaga pa, da jih poslanci sprejmejo po nujnem postopku.
Zahteve več kot 20 sindikatov so vredne slabo milijardo evrov. Foto: Pixabay
       Vsi se zavedamo, da ta trenutek država ni sposobna tega izpolniti, čeprav se zavedamo, da imajo ljudje pravico do stavke in jih v naši stranki razumemo.       
 Matjaž Han, vodja poslancev SD-ja
       Ljudje si zaslužijo višje plače. [...] Nižji davki pomenijo višje plače.       
 Jernej Vrtovec, NSi
       Opozarjali smo tudi, da bodo apetiti pred volitvami veliki. O plačah v javnem sektorju bi se zato vlada s sindikati morala dogovoriti že ob sprejemanju proračuna za leto 2018, a niso pravilno ocenili nezadovoljstva zaposlenih.       
 Alenka Bratušek, Stranka Alenke Bratušek
       Stavka je upravičena, saj kljub visoki gospodarski rasti, rekordnem zunanjetrgovinskem presežku in 70-odstotni rasti dobičkov, varčevalni ukrepi še vedno ostajajo, plače pa se ne dvigajo.       
 Levica
VIDEO
Vlada stavke javnega sekt...

Dodaj v

Koprivnikar: Ne bomo sprejemali škodljivih odločitev samo zato, da bi preprečili stavke

Vlada bo na zahteve sindikatov odgovorila s posebno pogajalsko skupino
11. januar 2018 ob 10:56,
zadnji poseg: 11. januar 2018 ob 19:07
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je predstavil odziv vlade na zahteve sindikatov javnega sektorja, in sicer naj bi oblikovali posebno vladno pogajalsko skupino. Zahteve so ocenjene na skoraj milijardo evrov.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po seji vlade povedal, da so na vladi sprejeli izhodišča za odziv na stavkovnih zahtev. Tako so ugotovili, da je kar 27 od 41 sindikatov javnega sektorja izrazilo stavkovne zahteve - ki se med seboj razlikujejo - ali najavilo stavke, njihove zahteve pa dosegajo 991 milijonov evrov.

Koprivnikar je to označil za enormen znesek, ki je tako visok, da je že postal širše družbeno vprašanje. Vlada bo za pogajanja z nezadovoljnimi sindikati ustanovila enotno pogajalsko skupino. Sindikate bodo povabili k skupnemu sodelovanju na pogajanjih, saj bo le tako mogoče "urejeno voditi pogajanja" in doseči soglasje.

Plače v javnem sektorju rastejo, masa plač se je povečala za 10 odstotkov in raste hitreje od rasti produktivnosti, vendar je to meja, ki jo država še zmore, je pojasnjeval Koprivnikar.

Opozoril je še, da se bo vlada pogajala v okviru, da ne ogrozi javnofinančne slike. Če bi ugodili skoraj milijardni zahtevi sindikatov, pa bi državo po njegovih besedah pahnili v čas najhujše gospodarske krize, kar bi bilo v času gospodarske rasti nepredstavljivo.

"Ne verjamem, da bi tako hitro zbližali stališča," da bi preprečil stavke, je o napovedanih stavkah še dejal minister. Ob tem je dodal, da na vladi ne bodo sprejemali škodljivih odločitev samo zato, da bi preprečil stavke.

Pogajalci znani v prihodnji dneh
Vladi bo Koprivnikar predlagal vzpostavitev posebne enotne vladne pogajalske skupine, ki bo nadaljevala dialog s sindikati, oblikovana pa naj bi bila do konca prihodnjega tedna. To je koalicija enotno podprla, je pojasnila vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer. Kakšna bo sestava skupine, bo po znano v prihodnjih dneh. O tem se bodo pogovarjali tudi na posebnem vrhu koalicije, je še povedala in dodala, da je bilo tudi na koaliciji eno temeljnih vprašanj, kakšen naj bo profil te skupine.

Zanesljivo bo za vodjo skupine predlagan Koprivnikar, kar zadeva njeno sestavo, pa ni nujno, da bodo to ministri in bo lahko prevladujoč strokovni del, tisti, ki se vsakodnevno neodvisno od politike ukvarjajo s plačami v javnem sektorju.

Koprivnikar je še spomnil, da je bilo za odpravo plačnih anomalij in varčevalnih ukrepov v javnem sektorju že namenjenih 300 milijonov evrov, kar se je odrazilo v večodstotnem dvigu plač zaposlenih.

Na vprašanje, ali bi še lahko preprečili napovedane stavke, je poslanka odvrnila, da gre za odločitev na ravni sindikatov. Vsekakor pa, je zagotovila, politični oz. vladni del želi stopiti v konstruktiven in odgovoren dialog z njimi. Glede na obseg samih zahtev, število sindikatov, ki jih postavljajo, pa po njenem mnenju vsega ne bo mogoče razrešiti v kratkem času.

Han: Država tega ne more izpolniti
Vodja poslanske skupine SD-a Matjaž Han je povedal, da so zahteve sindikatov javnega sektorja tema, o kateri se je treba resno pogovoriti in podati jasne odgovore. Ker na sestanku ni bilo predstavnikov ministrstva za finance, se o finančnih izhodiščih za pogajanja niso pogovarjali.

Glede ocene višine zahtev sindikatov, ki jo je predstavil Koprivnikar, pa je dejal: "Vsi se zavedamo, da ta trenutek država ni sposobna tega izpolniti, čeprav se zavedamo, da imajo ljudje pravico do stavke in jih v naši stranki razumemo."

Po njegovem mnenju je ključno, da se ta problem reši za pogajalsko mizo, in ne na ulici. Tudi Han sicer ne verjame, da lahko to rešijo do konca mandata, zaveda pa se, da bo tako na stavke kot na pogajanja vplival tudi predvolilni čas.

Zadeva je zelo resna in tudi realna ocena je, da je to nemogoče rešiti do junija. "Osebno ne bi upal obljubljati - tudi zaradi političnih točk - neke stvari, ki jih ne bi mogel izpolniti," je dejal Han, ki podpira oblikovanje posebne pogajalske skupine, znotraj katere bi se dogovorili, kje so cilji, in se nato začeli pogajati. Toda ta pogajanja bodo po Hanovih predvidevanjih trajala prek tega mandata.

Zakon ureja politiko zaposlovanja v javnem sektorju, in sicer tako, da med drugim nalaga vsem posrednim uporabnikom proračuna države in občine obvezno pripravo kadrovskih načrtov ter da se zaposlitve načrtujejo in izvajajo v okviru zagotovljenih sredstev za stroške dela.

Kaj poreče opozicija
Iz opozicijskih vrst je slišati razumevanje za zahteve sindikatov javnega sektorja po višjih plačah. A imajo različne poglede na to, kako ob njih ravnati.

V NSi-ju tako menijo, da je prava pot davčna razbremenitev zlasti plač. "Ljudje si zaslužijo višje plače," je za Slovensko tiskovno agencijo povedal poslanec Jernej Vrtovec, pri tem pa v stranki rešitev za dvig plač vseh zaposlenih vidijo v davčni razbremenitvi. "Nižji davki pomenijo višje plače," je dejal.

Po njegovih besedah je sicer vlada sama "odprla Pandorino skrinjico že na začetku mandata, ko je začela nekaterim sindikalnim skupinam popuščati". S tem, ko je vlada ravnala nesistematično in nepravično oz. ne do vseh enako, je naletela na odpor pri drugih sindikalnih skupinah. Odpor je upravičen, a je treba upoštevati naše zmožnosti. Zdaj je ključno, da vlada ravna še vedno fiskalno vzdržno in ne ruši enotnega plačnega sistema, je ocenil.

Če bi bila vlada pri plačah manj požrešna in bi zaposlene davčno razbremenila, pa v NSi računajo, da bi se to nato poznalo pri večji potrošnji.

V Levici podpirajo napovedane stavke sindikatov javnega sektorja. "Stavka je upravičena, saj kljub visoki gospodarski rasti, rekordnem zunanjetrgovinskem presežku in 70-odstotni rasti dobičkov, varčevalni ukrepi še vedno ostajajo, plače pa se ne dvigajo," so navedli v sporočilu za javnost.

Miha Kordiš je ob tem opozoril, da "koalicija ni imela problema, ko se je 80 milijonov letno dalo 10 odstotkom najbogatejših, ko se je obljubilo višanje izdatkov za oborožitev, ki nas bo stala več kot milijardo evrov, ali ko so ustregli zahtevam zdravniške zbornice, na vse ostale pa pozabili. Očitno pa je dvig plač tistim, ki so na minimalcih in vsem, katerih plače so še vedno nižje zaradi varčevalnih ukrepov, za koalicijo nerešljiv problem. Odziv sindikatov s stavko je bil zato nujen in ga v Levici podpiramo," je navedel. Iz enakih razlogov je Levica že zahtevala dvig minimalne plače na 700 evrov, dvig denarne socialne pomoči in odpravo prekarnosti.

Poslanka NP Alenka Bratušek je ob tem kritična do potez vlade, ki da je še vsako pomembno zadevo začela "reševati po tem, ko je bilo za to že skoraj prepozno - primer tega so recimo pogovori z Evropsko komisijo o prihodnosti NLB-ja".

Spomnila je na pretekla opozorila, kaj bo povišanje plač zgolj delu javnih uslužbencev pomenilo na dolgi rok. "Opozarjali smo tudi, da bodo apetiti pred volitvami veliki. O plačah v javnem sektorju bi se zato vlada s sindikati morala dogovoriti že ob sprejemanju proračuna za leto 2018, a niso pravilno ocenili nezadovoljstva zaposlenih. Lahko pa bi začeli tudi pogovore o bolj koreniti spremembi enotnega plačnega sistema, da bi sindikati videli, da si vlada želi preboja na tem področju. Potem stavke zagotovo ne bi bilo," je prepričana predsednica Stranke Alenke Bratušek.

Zaveda se, da bo doseči dogovor zdaj izjemno težko. Vseeno poziva strani, naj se sestanejo in poskušajo najti rešitev še pred stavko.

Vlada je sicer danes sprejela izhodišča za pogajanja s sindikati javnega sektorja o njihovih stavkovnih zahtevah. Dogovorili so se tudi o oblikovanju enotne vladne pogajalske skupine. Pri tem pa so predstavniki koalicije ocenili, da ta skupina dela ne bo zaključila do volitev. "To je hud finančni zalogaj za naslednjo vlado, ki bo nosila posledice določenih nespametnih in nesistematičnih potez te vlade," je ob tem ocenil Vrtovec in opozoril na napovedi, da se bo gospodarstvo v naslednjih letih ohlajalo, zato ni modro biti zelo širokogruden.

V SDS- se do tega še niso izrekli.

G. K., G. C., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
sintaksa
# 11.01.2018 ob 11:14
Koprivnikar: "Če izpolnimo vse zahteve sindikatov, potopimo likvidnost države"

Potemtakem je Slovenija likvidna samo v primeru, da so delavci premalo plačani za delo, ki ga opravijo.

Zakaj se novinarji ne spravijo raziskovat PRAVI javni sektor (ne policiste, učitelje, delavce na šalterjih, gasilce itd.), torej uradnike na raznih Agencijah, ministrstvih. Tam so plače visoke (z dodano vrednostjo hahaha:), dela nima več kot 70% teh uradnikov, svetovalcev in sekretarjev, plače pa od 1500 eur naprej (neto). Ko bo politika (ali narod!) spravila te ljudi na cesto (magari na socialko), bomo državi lahko končno rekli država. Do takrat pa bo to neka skupnost nesposobnih kretenov.
TIGR
# 11.01.2018 ob 11:25
...samo v zdravstvu, če bi odrezali razne parazite, ki preprodajajo material in ostale usluge (čiščenje) po XXXXXXXXXXL cenah, bi bilo denarja čez noč dovolj za vse.

Verjetno je v ostalih sektorjih podobno.

O raznoraznih fikusih na direkcijah, agencijah,uradih, ministrstvih pa raje ne bi...
GORILA
# 11.01.2018 ob 11:14
DDV na 24% pa lahko vsi dobijo kar želijo. Škoda da tudi pameti ne...

...to ne bi prineslo niti 500 miljonov...
...bi bolj pomagalo, da bi vsi pošteni Slovenci plačevali davke - to bi pa prineslo 1,5 miljarde!
friks
# 11.01.2018 ob 11:09
Vse bo treba početi v nekih zmernih okvirjih.

Sicer ima pa večina vedno možnost, da se preizkusi v privatnem sektorju. Bodo s pravim pristopom in pravimi znanji lahko plačo krepko izboljšali.
Binder Dandet
# 11.01.2018 ob 11:19
V Financah sem včeraj bral, da je 1 milijarda celoten zahtevek za povišanje plač. Mejte mal razumevanja, no. To ni normalno. Komaj smo nad vodo, pa bi nas že zopet potopili. Pri čemer ni nezanemarljivo, da število javnih uslužbencev konstantno raste.

@hombre:
2% ti prineseta cca 200 mio. Kje je preostanek 800 mio?
hombre
# 11.01.2018 ob 11:08
DDV na 24% pa lahko vsi dobijo kar želijo. Škoda da tudi pameti ne...
friks
# 11.01.2018 ob 11:31
Ja, najlažje je reči dvignimo DDV. In kaj to pomeni?

Dvig cen, ki bodo ponovno najbolj udarile tiste z najnižjimi dohodki.
friks
# 11.01.2018 ob 11:54
Rešitev h kateri bi morali resno pristopiti je, da bi javni sektor zmanjšali za 20%.

Pa ne v zdravstvu, policiji in gasilcih, ampak predvsem v javni upravi (ministrstva, agencije, upravne enote...). Birokracije je že tako preveč in že precej duši normalno življenje državljanov.

V šolstvu pa tem ekstremno nezadovoljnim omogočiti, da odidejo in dobijo priložnost tisti, ki imajo energijo in željo, da v trenutnih pogojih kaj naredijo.
Grešnica
# 11.01.2018 ob 11:24
sintaksa:
"Ko bo politika (ali narod!) spravila te ljudi na cesto (magari na socialko), bomo državi lahko končno rekli država. Do takrat pa bo to neka skupnost nesposobnih kretenov."

Podpišem!!!
Grešnica
# 11.01.2018 ob 11:22
Gospodarstvo že zdaj trpi, zato potrebujemo NAČRT O ZMAJŠEVANJU št. ZAPOSLENIH.
(hvala vlada, da ste jih samo v tem mandatu zaposliti čez 8000)
AM
# 11.01.2018 ob 12:38
"Koprivnikar: Če izpolnimo vse zahteve sindikatov, potopimo likvidnost države"

Na to bi mislili takrat, ko se dvigovali plače zdravnikom in direktorjem !
Grešnica
# 11.01.2018 ob 11:25
Lani je vlada pobrala rekordno število davkov, od katerih zasebni sektor nima nič!
pobrisan
# 11.01.2018 ob 11:08
Ali nimate v planu dvig DDV na 24%?
pobrisan
# 11.01.2018 ob 11:20
GORILA

...bi bolj pomagalo, da bi vsi pošteni Slovenci plačevali davke - to bi pa prineslo 1,5 miljarde!
----------------

Na spletni strani Urada za preprečevanje pranja denarja sem preveril, kolikšen znesek so leta 2015 nakazale v Luksemburg, ki je na predvidenem seznamu davčnih oaz, tri družbe, ki so v večinski lasti države. Iz evidence nakazil izhaja, da je nakazal:

•DARS 60.741.136,00 evrov,
•GEN-I 33.915.761,00 evrov in
•TELEKOM 67.423.355,00 evrov,

kar skupaj znese v samo enem letu 162.080.252,00 evrov. Če ta podatek prenesemo na obdobje od leta 1991 pa do danes, je ta znesek lahko večji od štirih milijard. Torej, 20 odstotkov pomeni 800.000.000,00 evrov. To je znesek, ki bi ga morala Republika Slovenija nakazati samo za tri svoja podjetja. Glede na to, da je teh državnih podjetij še več, bi lahko za plačilo šla tudi polovica proračuna.
osservatore
# 11.01.2018 ob 11:53
Boris Koprivnikar je sindikalne zahteve označil za predvolilni pritisk na vlado.

Začelo se je z zdravniki in sedaj imamo plaz, kar je logična posledica. Poleg tega se je število zaposlenih v javni upravi v zadnjih letih povečalo in vsi mislijo da si zaslužijo večje plače. Nenadoma bo DDV spet kao ZAČASNO dvignjen iz 22 na 24%. To je več ali manj edini ukrepov, ki ga razumejo državni planerji.
m72
# 11.01.2018 ob 13:26
"Koprivnikar: Ne bomo sprejemali škodljivih odločitev samo zato, da bi preprečil stavke"

Ste jo že, Koprivnikar, ko je divjal koštrun. Saj ste menda vedeli, kaj počnete? Če ne, pa spokajte!
johnsmith
# 11.01.2018 ob 12:09
Lahko pa požrejo besedo (tako kot znajo) in zdravnikom ne dvignejo plač.

Zakaj so ostali v JS krivi, če vlada sama ustvarja plačna nesorazmerja. Kar je začela pa še naj konča (popravi). Če je enoten plačni sistem, se je pač treba tega držati.
biberkopf
# 11.01.2018 ob 12:16
gorila@
z veseljem se zaposlim v podjetjih tvojih bratov in sester,kot tudi večina ostalih v realnem sektorju,pusti naslov da se javimo!
Sibid
# 11.01.2018 ob 12:03
Za 6 mesecev bi bilo potrebno ves javni sektor prestaviti v privatni sektor.
Polovica bi jih umrla od izčrpanosti.
simnov
# 11.01.2018 ob 14:28
dohtarjem znižat pa sestram dat
el CARTEL
# 11.01.2018 ob 13:37
Koprivnikar: Ne bomo sprejemali škodljivih odločitev samo zato, da bi preprečil stavke

zakaj ni bil tako "načelen" ko so zdravniki grozili?
oni grozijo s stavko vsakih 14 dni.
Zgodovinar_666
# 11.01.2018 ob 13:28
Koprivnikar: Ne bomo sprejemali škodljivih odločitev samo zato, da bi preprečil stavke

Bom verjel ko bom videl. Zaenkrat je smer Grčija/Titanik, ne pa Švica/Nemčija.
Nikec3
# 11.01.2018 ob 12:56
Torej če jaz prav razumem, bi sindikati radi naenkrat maso plač za JS dvignili za približno 20%? A se jim je povsem odpeljalo?
SpookyDonk
# 11.01.2018 ob 12:33
Masa plač v JS bi morala biti vezana na gospodarsko rast, vendar z nekim odbitkom. Če se prav spomnim je bil nekoč na mizi predlog, da se plače povečujejo ali zmanjšujejo z enačbo: gospodarska rast - 1.7%. Podpiram rešitev v tej smeri. S tem bi se tudi rešili večnega izsiljevanja pred volitvami.
apollo11
# 11.01.2018 ob 12:31
Vseskkozi se je ujčkalo sindikate, zdaj pa so zrastli čez glavo. V naši državi je pač odpovedal zdrava pamet. Pri nas v javnem sektorju si lastijo delovna mesta in pišejo kaj vse jim pripada. Davkoplačevalci pa naj plačujejo in izpolnjujejo njihove želje. Katatrofa.
biberkopf
# 11.01.2018 ob 11:46
gorilla@
no problem,zaposlimo vseh 80.000 +brezposelnih kot fikuse ...
biberkopf
# 11.01.2018 ob 11:58
gorilla@ž
zdravnikom in policajem so že dvignil plače,problem je v tem da bi tudi ostali radi kaj dobil
šalter
# 11.01.2018 ob 22:07
Monopattern

Pa daj ne bodi stupiden. Pa kasno delovno mesto si lshko kdo v JS izmisli? Pa kaj je s tabo? Mama je ravnateljica. V solstvu je vec kot 50000 zaposlenih in glavo ji otrgajo na Ministerstvu, da si izmisli novo delovno mesto. Isto je na DURS-u, kjer ti iz povem, da na nobenem uradu oz izpostavi ze nekaj let niso na novo zaposlili. Itd...
Ce pa na kaksni obcini to naredijo pa zupan na volivah odgovarja...
Kaj se pa po LJ na ministerstvih dogaja pa ne dajaj v isti kos z navadno rajo v JS.
Zgodovinar_666
# 11.01.2018 ob 17:06
@Sandalovina

Problem socialistov je, da ne razumete ekonomije. Ker če bi jo, potem ne bi bili socialisti.

Danes, ko imamo gospodarsko rast se vse zdi super. Ne vidite pa, da kljub krizi javna uprava ni bila sposobna izvesti ene same samcate reforme. Posledica tega je, da je kriza v Sloveniji trajala dlje kot v ostalih državah in je bila hujša. Prav tako pozabljate, da bo takšen enormen dvig plač povzročil hude težave v prihodnosti.

Grki so si takole leta in leta dvigovali plače. Ne glede na gospodarsko aktivnost. In seveda vse na kredo. Kam jih je to pripeljalo smo videli. A eni se žal iz tega niste naučili nič.

Banksterji so nas stali nekaj milijard EUR. Sindikati pa nekaj 10 milijard EUR + vzeli so nam svetlo prihodnost. Slovenija bi lahko bila danes bolj razvita in bi imela svetlo prihodnost. Tako pa je danes situacija taka, da smo šele leta 2017 presegli stanje iz leta 2008 in da je že danes jasno, da Slovenijo čaka dolgoročna stagnacija.
mikitr
# 11.01.2018 ob 16:33
Vsekakor je prav ,da je dobro delo ,dobro plačano .Problem vidim ,v gospodarju,ki ne vodi svojega fevda dobro,zapravlja več kot zasluži in hoče vse večjo tlako.Lotiti se bi bilo treba ,čiščenja ,kjer ljudi ne rabimo,poenostavljanja, kjer se da.Odpuščati ,ljudi ,ki ne delajo ustrezno.
el CARTEL
# 11.01.2018 ob 13:39

sintaksa
# 11.01.2018 ob 11:14
Prijavi neprimerno vsebino
Koprivnikar: "Če izpolnimo vse zahteve sindikatov, potopimo likvidnost države"

Potemtakem je Slovenija likvidna samo v primeru, da so delavci premalo plačani za delo, ki ga opravijo.

Zakaj se novinarji ne spravijo raziskovat PRAVI javni sektor (ne policiste, učitelje, delavce na šalterjih, gasilce itd.), torej uradnike na raznih Agencijah, ministrstvih. Tam so plače visoke (z dodano vrednostjo hahaha:), dela nima več kot 70% teh uradnikov, svetovalcev in sekretarjev, plače pa od 1500 eur naprej (neto). Ko bo politika (ali narod!) spravila te ljudi na cesto (magari na socialko), bomo državi lahko končno rekli država. Do takrat pa bo to neka skupnost nesposobnih kretenov.


končno nekdo pameten.
dodal bi tudi vse vodstvene kadre na teh nekih ministrstvih, agencijah za xy, kjer iamjo desetine oddelkov z "vodjami oddelkov" in sektorjev, vse dobro plačani kadri - delajo pa nič.
anban
# 11.01.2018 ob 13:16
Smo tudi taki na raznih agencijah, uradih, ki imamo plačo s končano drugo stopnjo 800 €. Problem so dodatki zaposlenih na višjih mestih v teh agencijah in uradih.
AM
# 11.01.2018 ob 12:45
"Tudi jaz se strinjam, da je treba oklestiti JS in to nujno na področju javne uprave, saj je enostavno preveč uradov, komisij, skupin, sekretarijatov itd., slednje pa se nikjer ne kaže na učinkovitosti ali zadovoljstvu uporabnikov. "

Nov urad, novih nekaj blazno dobrih plač: DIREKTOR urada, pa NAMESTNIK, in 3 ali 4 VODJE sektorjev, oddelkov itd.

In ko se ustanovijo novi uradi, se ve, da politika imenuje te ljudi z blazno visokimi plačami.

Pri vsem tem je normalno, da nekdo, ki zasluži 800 ali 900 EUR, želi tudi kakšen evro več, če so ga dobili tisti, ki zaslužijo 2000+ EUR.

Se pa strinjam, da se ukine veliko uradov, agencij ipd.
GORILA
# 11.01.2018 ob 12:01
zdravnikom in policajem so že dvignil plače,problem je v tem da bi tudi ostali radi kaj dobil

...a ni logiično, da če je dobil zdravnik/policaj to želi tudi znanstvenik?

Pa policaji hočejo še več...
Epafrodit
# 12.01.2018 ob 00:07
...da je kar 27 od 41 sindikatov javnega sektorja izrazilo stavkovne zahteve

Na vse to bi lahko našli primerjavo v naravi.
N.pr.: Zaščiteni medvedi (javni sektor) zahtevajo še večjo zaščito in dodatno hrano iz ograd drobnice (delavcev v realnem sektorju).
šalter
# 11.01.2018 ob 19:54
Zdaj mi pa naj nekdo razlozi kako so lahko zahteve sindikatov vredne 1 milijardo???

V JS je zaposlenih cca 166 000 ljudi. Povprecna bruto placa je 1500€. Ce recemo, da so vecini vzeli 9% z ZUJF-om (pa niso, so le polovici, drugi polovici pa 5%), potem je 9% 135€. Pomeni x 166000 = cca 30 milijonov na mesec, x 12 mesecev je 360 milijonov letno. WTF???
Plus ne pozabimo, da z dohodnino spet nekaj nazaj stece.

Pa, da se razumemo, sem glede zahtev neopredeljen. Ampak od kod 1 milijarda pa ne vem.
Valentin57
# 11.01.2018 ob 18:17
Se javim v pogajalsko skupino na ministrovi strani. Kot prvo bi Štruklju postregel s podatkom, da imajo naši učitelji plače na nivoju Francije in Italije (vir: OECD). Pa tudi o delovni obveznosti bi se dalo kakšno reči.
sv
# 11.01.2018 ob 15:30
Glavno, da se za zdravnike, sodnike in direktorje javnih zavodov vedno najde.
el CARTEL
# 11.01.2018 ob 13:41
sicer pa, slovenija je javne finance torpedirala ne s plačami v JS,
ampak z rečevanje "grčije" (nemških bank),
ker smo solidarnsotno namenili kar precejšen % od celotnega javnega dolga, ker se gremo evropejce haha

a se kdo že spomni koliko smo dali v tisto "solidarnostno" shemo, kar precej je šlo... če me spomin ne vara okoli 40% celotnega slovenskega dolga (na katerega plačujemo obresti sedaj).

in zakaj? da je cmerarja juncker pobožal v bruslju haha
Paperino
# 11.01.2018 ob 13:33
Ti si sprejel že ogromno škodljivih odločitev, ker nisi dorasel nalogi.
nvk
# 11.01.2018 ob 12:48
Zakaj noben iz javnega sektorja ne odpre trafike? Bojda se v gospodarstvu cedita med in mleko.

Naj zacnejo odpuscat v javnem sektorju, s tem se sprosti delovna sila, katero gospodarstvo pravi da primanjkuje.
biberkopf
# 11.01.2018 ob 12:07
gorila@
v gospodarstvu pa nič dviga plače...to je realnost
FDVjevec
# 11.01.2018 ob 23:34
Javnih uslužbencev v SLO z nazivom uradnik je le okoli 10.000
JakobJak
# 11.01.2018 ob 20:03
od 2012 imam začasno več kot 8% manjšo plaćo..
on pa bluzi, da plače rastejo
vse cene rastejo... jaz pa počasi prodajam stvari, da še nekako preživim in nisem na cesti..
saj nočem preveč, vsaj mislim tako,
samo zujf naj "začasno" ukinejo
zebljicona
# 11.01.2018 ob 18:02
Glej, je že tako, da poklici ne tehtajo enako: eni so vplivnejši, bogatejši ...

Bo dobil Cerar veliko glasov manj, če štrajkajo policisti in ne pobirajo več kazni? Ne.
Če gasilci in špricako pred vlado? Morda.
Če zaropotajo zdravniki in naredijo vrste v čakalnici? Vsekakor.

Zato je moj kolega skočil po zadnjem zdravniškem štrajku za šest (ali celo sedem?) razredov, da ga je sram pogledati drugim v obraz. A tako je to. Cena za državo je relativno majhna, pa še mir imajo pred njimi. (Da so sami dohtarji hote povzročili primanjkljaj zdravnikov in da izganjajo mlade, je drugotnega pomena, očitno ...)

Enostavno, ne?
Športnik1990
# 11.01.2018 ob 17:53
Nekaj podatkov oz. primerjav za leto 2008 in 2016

BDP: +6%
Masa plac: ZS: +10%, JS: +19%
Stevilo zaposlenih: ZS: -9%, JS: +9%
Povprecna placa: ZS: +21%, JS: +9%

Struktura zaposlenih
Stevilo zaposlenih 2008, 2016, rast; delez vseh 2008, 2016

ZS
Osnovna sola: 150404, 67821, -55%, 23%, 11%
Srednja sola: 389641, 372474, -4,5%, 60%, 63%
Visja, visoka: 97179, 148349, +53%, 15%, 25%

JS
OS: 9118, 6467, -30%, 6%, 4%
SR: 59971, 56101, -6,5%, 39%, 34%
VS: 83650, 104393, +25%, 55%, 63%

Visina plac 2008, 2016, rast

ZS
OS: 878€, 1111€, +26%
SR: 1146€, 1331€, +16%
VS: 2393€, 2353€, -1,7%

JS
OS: 820€, 931€, +13,5%
SR: 1278€, 1361€, +6,5%
VS: 2182, 2239€, +2,5%

Efektivnost dela (upostevana malica, dopusti, bolniske, prazniki,...)
ZS: 78,2%
JS: 73,1%

Vir: SURS
Atomsk
# 11.01.2018 ob 14:51
Škodljiva (in to ZELO škodljiva) odločitev je bila sprejeta takrat, ko se je vlada uklonila terorizmu zdravniškega lobija.To, kar se dogaja zdaj, so zgolj posledice tiste usodne odločitve.
mertaus
# 11.01.2018 ob 14:32
krtmenedva

# 11.01.2018 ob 13:55
Kaj pa boste naredili potem, ko bo DDV 100% !?!?!?


Zvisali na 110%?
krtmenedva
# 11.01.2018 ob 13:55
Kaj pa boste naredili potem, ko bo DDV 100% !?!?!?
Vojanov79
# 11.01.2018 ob 13:43
Zanimivo, drzava zadolzena za vec kot 30 milijard. Tukaj se pa vsem po vrsti talajo visje place. Od nasih politikov kot tistih, ki imajo volilno pravico je ocitno vseeno kdo bo ta denar moral vracat. Torej dragi otroci, tukaj in zdaj vam unicujejo prihodnost samo zato, da se obdrzijo nesposobnezi na oblasti.

Zato ReSET!
Kazalo