Kos zanika, da je bil vpleten v koordinacijo primera. Foto: BoBo
Kos zanika, da je bil vpleten v koordinacijo primera. Foto: BoBo

Sodelovanje z Maticem Muncem iz svetovalnice Akcija! je bilo usmerjeno v odkrivanje sistemske korupcije v primeru koroške deklice, je za MMC zatrdil Drago Kos, nekdanji predsednik komisije za preprečevanje korupcije.
Pojasnil je, da so med njegovim predsedovanjem omenjeni instituciji obravnavali primere, ko pri obravnavi spolnih zlorab mladoletnih oseb pristojni organi (policija, center za socialno delo (CSD), tožilstvo) niso delali, kot bi morali.
Dodaja, da je bilo tako zagotovo v primeru hčerke Natalije Markač, sodelavke v svetovalnici Matica Munca, in tudi v primeru koroške deklice. "Policija ni storila nič, CSD ni storil nič, tožilstvo pa je storilo zelo malo, da bi se raziskalo, ali je šlo za spolno zlorabo," je prepričan Kos.
Želel je zagnati institucije
Zato je z Muncem, po Kosovih besedah sta se spoznala leta 2009 na neki dobrodelni nogometni tekmi, sodeloval pri omenjenem primeru, da bi spodbudil delovanje institucij, da bi te začele dejavneje preiskovati primer.
V povezavi s tem se je dvakrat tudi sestal z Muncem. Enkrat, ko so bili na sestanku še Natalija Markač, Munčeva žena in še nekaj drugih ljudi (kdo točno, se ni spomnil), drugič pa je bilo pred Munčevo aretacijo.
Ponovil je, da se je drugo srečanje zgodilo na pobudo odvetnika očeta Boštjana Kaker Boštjana Verstovška in da se je z Muncem pogovarjal le o vrnitvi deklice. Na našo opazko, da je malce težko, da bi lahko deklico toliko časa skrivali pred policijo brez ustreznega védenja, kako policija deluje, je Kos spet zanikal, da je posodil svoj "know-how" o delovanju institucij in da je to bolj vprašanje za tiste, ki so pomagali svetovalnici.
Spomnimo, Munc je pred dnevi zanikal svojo koordinatorsko vlogo v primeru koroške deklice in dejal, da je celotno dogajanje potekalo pod taktirko Draga Kosa, kar primer drugače osvetljuje.