Se bo Ivan Zidar znova zagovarjal na sodišču? Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Se bo Ivan Zidar znova zagovarjal na sodišču? Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
SCT
Račune fiktivnih podjetij sta plačevali dve osebi na SCT-ju. Foto: MMC RTV SLO
Tožilstvo prepričano, da ima dovolj dokazov za obsodbo Zidarja

Višja državna tožilka Dragica Kotnik je v izjavi za medije potrdila, da je skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala v četrtek na okrožno sodišče v Ljubljani vložila obtožbo zoper Ivana Zidarja, Jožeta Prostorja, Andreja Krajnca, Danico Mušič in Andreja Feguša.

Borut Pahor je po današnjem sestanku med ministrico Radićevo in agencijo za upravljanje kapitalskih naložb zanikal kakršno koli vedenje o Zidarjevih obtožbah.

Dejanja izvršena v obdobju od 2004 do 2007
"Gre za obtožbo zaradi kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic, za katero je zagrožena oziroma predpisana kazen po zakonu od 1 do 8 let zapora. Potem gre še za večje število dejanj ponarejanja listin, za to dejanje je predpisana kazen do dveh let zapora in za kaznivo dejanje pranja denarja, za kar je predpisanih 8 let zapora in denarna kazen," je pojasnila Kotnikova. Dejanja so bila izvršena v obdobju od leta 2004 do 2007, na račun vseh dejanj je bila družba SCT, d. d., oškodovana za približno 3.100.000 evrov.

Denar pridobili prek slamnatih podjetij
Kot je dejala Kotnikova, je po predhodnem dogovoru eden izmed obdolžencev na podlagi ponarejenih pooblastil v imenu osmih družb s sedeži v tujini ustanavljal poslovne račune na banki v Celovcu, nato v imenu teh družb izdajal račune za svetovalne storitve, ki jih družbe niso nikoli opravljale, saj gre za neobstoječe družbe oz. t. i. slamnata podjetja. Račune je nato pošiljal v izplačilo SCT-ja, kjer pa sta dva obdolženca poskrbela, da so bili ti računi plačani. Ko je bil denar na poslovnih računih, sta ta dva obdolženca denar dvigovala in ga skritega čez mejo prinašala v Slovenijo, kjer so si ga razdelili.

Kotnikova prepričana o neizpodbitnosti dokazov
"V tem primeru obtožba temelji na neizpodbitnih dokazih, gre za podatke bank, za podatke o sredstvih na bančnih računih in analizi podatkov in to je tisti temelj, ki daje osnovo obtožbi in zaradi česar so podatki nezmotljivi," je prepričana Kotnikova. Dodala je, da so predlagani še drugi dokazi, ampak temelj ostajajo listinski dokazi, pridobljeni na podlagi odredb sodišč v Sloveniji in v Avstriji. Tožilka je pojasnila, da je neposredno obtožnico vložila zato, ker je prepričana, da ima dovolj trdnih dokazov, da Zidarja pošlje v zapor.

Potrdila je tudi, da je bil izdan predlog, da se enemu izmed obdolžencev, in sicer Andreju Kranjcu, prepove razpolaganje z nepremičninami, za katere se lahko dokaže, da jih je obdolženec kupil v inkriminiranem obdobju z "umazanim denarjem".

Penko: Imel bom še več argumentov za izpodbijanje obtožnice
Ivan Zidar in njegov odvetnik Boštjan Penko obtožnice še nista videla, a se Penku zdi skrajno nenavadno, da je tožilstvo na sodišče vložilo neposredno obtožnico, s čimer se je izognilo sodni preiskavi, kamor spada zaslišanje prič in podobno, kar je pri dokazovanju gospodarskega kriminala neizbežno. Pojasnil je, da je institut neposredne obtožnice namenjen tistim dejanjem, ki so razmeroma enostavna. Zadeve, pri katerih ni potrebna preiskava, saj policija zbere dovolj dokazov, da se zadeva lahko obravnava neposredno na glavni obravnavi. Potezo tožilstva je označil kot lahkomiselno, ob tem pa dejal, da ga ne moti, saj bo imel več argumentov za izpodbijanje obtožnice, je za TV Slovenija poročal Erik Blatnik.

Penko je bil nad novico, da je bil Zidar pred slabim mesecem v Nemčiji obtožen podkupovanja, za kar si je prislužil eno leto pogojne zaporne kazni pod pogojem, da plača milijon evrov kazni, je Penka presenetila. "Po pravici povem, da o tej zadevi nisem bil seznanjen. Bomo videli, kaj bo prišlo iz tega, kakšna bo resnica. Res je tudi, da ima gospod Zidar več odvetnikov, ne samo mene."

Tožilstvo prepričano, da ima dovolj dokazov za obsodbo Zidarja