Tudi na KPK-ju so potrdili, da je vrhovno sodišče pritožbo zavrglo, ker v njej niso izrecno navedli, da ima Štefanec opravljen pravosodni izpit. Foto: BoBo
Tudi na KPK-ju so potrdili, da je vrhovno sodišče pritožbo zavrglo, ker v njej niso izrecno navedli, da ima Štefanec opravljen pravosodni izpit. Foto: BoBo

Potem ko je Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da je nekdanja premierka Alenka Bratušek pri postopku izbire kandidata za evropskega komisarja ravnala v nasprotju interesov, je njen zastopnik Aleksander Čeferin sprožil upravni spor zaradi posega v temeljne človekove pravice in svoboščine Bratuškove.

Odločitev v zadevi Bratušek ne sme biti javna
Upravno sodišče je nato izdalo začasno odredbo, s katero so prepovedali KPK-ju, da javno objavi končno odločitev v tem primeru. Začasna odredba sodišča velja do pravnomočnosti odločitve. V KPK-ju so odredbo upoštevali in ugotovitve glede Bratuškove umaknili s svoje spletne strani, hkrati pa se pritožili na vrhovno sodišče.

Zmanjkalo potrdilo
A zdaj je po poročanju Slovenskih novic vrhovno sodišče to pritožbo zavrglo, ker je ugotovilo, da predsednik KPK-ja Boris Štefanec, ki je vložil pritožbo, ni priložil potrdila o opravljenem pravosodnem izpitu.

Na vrhovnem sodišču pojasnjujejo, da je pritožbo vložila oseba, ki ni imela te pravice. V skladu z zakonom o upravnem sporu lahko namreč stranka v postopku s pritožbo opravlja dejanja le po pooblaščencu, ki ima opravljen pravniški državni izpit. "Tega stranka, ki je vložila pritožbo, ni izkazala in tudi ne zatrjevala ne v postopku pred sodiščem prve stopnje niti v pritožbi."