Občine zgornje Gorenjske zahtevajo čimprejšnjo rešitev problematike regijskega centra za zbiranje odpadkov. Foto: RTV SLO
Občine zgornje Gorenjske zahtevajo čimprejšnjo rešitev problematike regijskega centra za zbiranje odpadkov. Foto: RTV SLO
Odkar so se začele težave z deponijo v Tenetišah, kranjsko komunalno podjetje išče prostor za odpadke. In ga ne najde. Foto: MMC RTV SLO

Kranjskogorski občinski veljaki so v sredo na seji zavrnili predlog občine Jesenice in komunalnega podjetja Jeko-in, da bi Komunala Kranj odpadke odvažala na deponijo Mala Mežakla, saj menijo, da bi se zaradi tega deponija prehitro napolnila.

Za vsako tono smeti 85 evrov - a le do 31. marca
Kranjska komunala bo odpadke tja vozila samo do 31. marca, a le 4.000 ton, in ne 16.000, kot je bilo dogovorjeno do zdaj, za vsako tono smeti pa bo kranjska komunala plačala 85 evrov.

Kranjskogorski župan Jure Žerjav je prepričan, da bodo ti ukrepi zagotovili prostor za odpadke, ki jih bodo "pridelale" občine zgornje Gorenjske, za prihodnjih 14 let. Če pa bi pomagali občini Kranj in sprejemali njihove smeti, dokler ne uredijo težave z odlagališčem v Tenetišah, bi lahko na Mali Mežakli odpadke odlagali le še osem let, pozneje pa bi jih morali tudi iz Kranjske Gore voziti drugam. Župan in svetniki niso sprejeli argumenta direktorja podjetja Jeko-in, ki je upravljalec deponije, da bi odpadke na Mežakli odlagali največ eno leto.

Čim prej naj se reši vprašanje regijskega centra za odpadke
Svetniki so na seji še predlagali, da se najpozneje v enem mesecu sestane konzorcij Regijskega centra za ravnanje z odpadki (Cero) Gorenjske in sprejme operativni program ravnanja z odpadki. Župan je sicer prepričan, da bo časovna omejitev, ki jo je postavil kranjski Komunali, pospešila reševanje vprašanja regijskega centra za ravnanje z odpadki.

Poleg občine Kranjska Gora sta lastnici deponije tudi občini Jesenice in Žirovnica, ki sta decembra lani podprli predlog, a odločitev ni bila soglasna.