Novo vodstvo, novi izstopi. Foto: RTV SLO
Novo vodstvo, novi izstopi. Foto: RTV SLO

Od tega trenutka dalje se liberalna demokracija lahko ukvarja s prihodnostjo.

Kacin pred kongresom
Kacin, Švagan in Kresalova
Visoka zmaga Kresalove je potrdila domneve, da naj bi šlo samo za formalno bitko, v kateri je zmagovalka znana. Foto: RTV SLO
Lepota in mladost na čelu LDS-a

Katarina Kresal, ki političnih izkušenj še nima, je upravičila svoj status favoritinje. Delegati so ji namreč namenili kar 287 glasov, tekmecu Švaganu, ki se je za kandidaturo odločil precej pozno, pa samo 42. Po izvolitvi je Kresalova dejala, da se bo potrudila izpolniti svoje obljube in da bo z delom začela že v ponedeljek.

Novoizvoljena predsednica LDS-a je zaradi visoke zmage izrazila veselje in zavrnila očitke, da naj bi z njeno izvolitvijo kapital prevzel stranko, ker "strank se ne da prodajati in ne kupovati, največji kapital vsake stranke so namreč njeni ljudje in ljudje, ki jo volijo".

Ziherl namesto Kebra
Kongres je na mesto podpredsednika stranke izvolil Slavka Ziherla, ki bo nadomestil Dušana Kebra, ki je včeraj prav zaradi kandidature Katarine Kresal odstopil z mesta podpredsednika stranke in izstopil iz LDS-a.

Bo Kresalova izpolnila obljube?
Kresalova je izrazila prepričanje, da bo stranka na prihodnjih parlamentarnih volitvah zmagala, saj po njeni oceni sedanja vlada dela samo še napake s tem, da se namesto na prihodnost orientira na preteklost in rešuje stare zamere in osebne spore. V svojem nagovoru je še dejala, da premier Janez Janša od zmage na volitvah ni prevzel glasov četrt milijona polnoletnih ljudi, ki so LDS volili leta 2004.

Meni, da njihovi volivci čakajo, da jim spet ponudijo resno priložnost. Ob tem je poudarila, da mora stranka nagovoriti tudi mlade in ženske, da so v LDS-u proti avtoritarnim delovanjem in eksplicitni volji po nadzoru vseh segmentov družbe, kar sproža Janševa vlada.

Tudi sicer naj bi bil nastop Kresalove prepričljivejši od Švaganovega. Slednji se je zavzel za LDS, kjer bi imel mali človek isto mesto kot veliki, izrazil pa nasprotovanje temu, da bi stranka postala stranka kapitala in naredila premik v desno.

Burno leto za LDS
Stranka, ki je vodila državo, ima za seboj burno leto. Konec januarja je na 9. kongresu po številnih pogovorih in pozivih k odstopu podporo in zaupnico dobil Jelko Kacin. Sledili so odhodi in prestopi nekaterih poslancev, predvsem nekdanjih ministrov. Nato pa je z mesta predsednika stranke odstopil tudi Jelko Kacin. Tako naj bi naredil prostor za iskanje novega zunanjega kandidata za predsednika ali predsednico stranke. Nato pa je prišel "šok". V slogu medijskega buma so jo našli - lepo, pametno in politično nedolžno Katarino Kresal. Podprla jo je poslanska skupina, izvršilni odbor stranke in velika večina članov sveta LDS-a.

Dragi Borut, dragi Tone
Poslanec Matjaž Švagan, do nedavnega tudi član društva Zares in član Drnovškovega gibanja, se je za kandidaturo odločil pozno, kot je sam dejal, potem ko ni našel boljšega kandidata. Precej vprašljivih pogledov pa je sprožilo njegovo pismo z naslovom Dragi Borut, dragi Tone, ali obstaja dogovor o likvidaciji LDS. Del tega načrta pa naj bi bile tudi Ropove izjave, povezane z incidenti v Piranskem zalivu.

Bolj pa je odmevalo izstopno pismo podpredsednika stranke Dušana Kebra, ki med drugim vodstvu LDS-a očita predajo in morda tudi prodajo stranke. LDS-u je namreč vse bliže del močne gospodarske elite. Koliko razočaranih članov bo stranko zapustilo po tem kongresu, pa še ni mogoče napovedati.

Od tega trenutka dalje se liberalna demokracija lahko ukvarja s prihodnostjo.

Kacin pred kongresom
Lepota in mladost na čelu LDS-a