Bogoslužje s skupno udeležbo bo potekalo tudi v srbski pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda v Ljubljani. Foto: BoBo
Bogoslužje s skupno udeležbo bo potekalo tudi v srbski pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda v Ljubljani. Foto: BoBo

Prizadevanja v Katoliški cerkvi za večje sožitje med krščanskimi cerkvami so se začela pred 50 leti na 2. vatikanskem cerkvenem zboru, na katerem se je Katoliška cerkev uradno pridružila širšemu ekumenskemu gibanju, ki izhaja z začetka prejšnjega stoletja. Gibanje, s katerim so se ločene cerkve ponovno začele povezovati, je dobilo uradno potrditev z misijonsko konferenco protestantskih cerkva leta 1910 v Edinburgu na Škotskem, v naslednjih desetletjih pa so se jim pridružili še pravoslavci in katoličani.

Dan pred svetovnim dnem edinosti Cerkve kristjani začenjajo molitveno osmino za edinost, ki jo bodo obhajali ob premišljevanju pogovora Jezusa s Samarijanko pri vodnjaku, ko jo Jezus pozove, naj mu da piti vode, ki teče v večno življenje.

V ljubljanski nadškofiji bo bogoslužje s skupno udeležbo potekalo v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani. V soboto bo bogoslužje s skupno udeležbo v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Domžalah, v nedeljo pa v srbski pravoslavni cerkvi sv. Cirila in Metoda v Ljubljani.

V mariborski nadškofiji bo bogoslužje s skupno udeležbo potekalo v mariborski stolnici, prihodnjo nedeljo pa v srbski pravoslavni cerkvi v Mariboru.

Tajnik komisije za ekumenizem pri Slovenski škofovski konferenci Bogdan Dolenc je povedal, da se v Sloveniji krščanske cerkve med seboj podpirajo, vsa vprašanja pa rešujejo sproti in v dogovoru znotraj Sveta krščanskih Cerkva, ki so ga ustanovile leta 1995.