Lahovniku se zdi problematično, da je Golobiču interes podjetja pomembnejši od javnega interesa. Foto: MMC RTV SLO
Lahovniku se zdi problematično, da je Golobiču interes podjetja pomembnejši od javnega interesa. Foto: MMC RTV SLO
Matej Lahovnik v Odmevih

Povedal je tudi, da je po zakonu o integriteti, ki ga je sprejela ta vlada, dolžan opozoriti predsednika vlade, da se družbe iz skupine Ultra, katerih solastnik je minister za visoko šolstvo Gregor Golobič, prijavljajo na razpise ministrstev. Zato ga je presenetil odziv nekaterih koalicijskih poslancev in ministrov, češ zakaj je to storil.

Opozoril je na Golobičeve izjave ob izbruhu afere Ultra, da je svoj lastniški delež zamolčal, ker je želel zaščititi interes podjetja. Torej mu je bil interes podjetja pomembnejši od javnega interesa, ugotavlja Lahovnik, pri čemer se mu zdi problematično, da je to izjavil minister in predsednik druge največje koalicijske stranke, ki utemeljuje svoj obstoj na novi politiki in novih vrednotah.

Lahovnik je pojasnil, da se je potem pokazalo, da se družbe iz skupine Ultre prijavljajo na razpise tudi gospodarskega ministrstva, še več, prijavljale so se na razpise, ki jih je pripravljala Tehnološka agencija, ki sicer spada v resor ministrstva za visoko šolstvo.

Tako se je, na primer, junija lani, ko je izbruhnila afera Ultra, Margenta prijavila na razpis gospodarskega ministrstva, ki ga je izvajala Tehnološka agencija, za 1,5 milijona evrov. Lahovnik je na konflikt interesov opozoril Golobiča, ta pa mu je odgovoril, da ne vidi pri tem nobene težave, saj se je na razpis prijavila vrsta podjetij. "Dejal sem mu, naj se kot lastnik, ki ima pomemben delež, pogovori s to družbo, v nasprotnem primeru bom sam kot minister nepreklicno odstopil." Družba je takrat od tega razpisa odstopila, se je pa še naprej prijavljala. Lahovnik je ob tem dejal, da se Ultra seveda lahko, tako kot vsa druga podjetja, prijavlja na vse razpise, vendar le, če bi Golobič pravočasno prodal svoj delež.

Na Golobičev očitek, češ da je tudi sam lastnik delnic vzajemnih skladov, v katerih so podjetja, ki poslujejo z državo, je odgovoril, da ima delnice Krke in še nekaterih drugih skladov. "Ampak če imam delež, ki je manjši od enega promila, je jasno, da ne morem vplivati na upravljanje Krke kot eden izmed malih delničarjev. Drugo pa je, če bi bil 10-odstotni lastnik neke družbe. Potem se pojavi vprašanje, ali kot javni funkcionar podredim opravljanje te funkcije temu, da ta družba pridobiva nove posle." Glede vprašanja TEŠ 6 pa je odgovoril, da je bila pogodba zanj podpisana v prejšnjem mandatu, v času te vlade pa so skušali znižati stroške in da sam nima ne lastniških ne drugih povezav s projektom v Šoštanju.

Na koncu je dodal, da je razočaran nad tem, da se v Sloveniji vedno izkaže, da ni kriv tisti, ki povzroča probleme, ampak tisti, ki nanje opozarja. Dejal je, da se vedno vsi sprašujejo, zakaj nekateri odhajajo. "Jaz pa odgovarjam, ni problem na nas, ki odhajamo, temveč na tistih, ki se predolgo oklepajo svojih funkcij."

Matej Lahovnik v Odmevih