Koalicija na Brdu pri Kranju razpravlja o proračunu in izhodni strategiji, pa tudi o malem delu, NLB-ju in Lahovniku. Foto: MMC RTV SLO
Koalicija na Brdu pri Kranju razpravlja o proračunu in izhodni strategiji, pa tudi o malem delu, NLB-ju in Lahovniku. Foto: MMC RTV SLO

Če bo nadaljeval politično pot, ima odprta vrata v stranki DeSUS. Za zdaj ga bolj zanima akademska kariera, meni pa se zdi, da bi bilo bolje, da bi ostal v politiki.

Karel Erjavec (DeSUS) o izstopu Lahovnika
Lahovnik, Pahor, Golobič
Predsednik DeSUS-a Karel Erjavec meni, da bi se morala razprava o Lahovnikovem odstopu čim prej končati, da bo lahko vlada naprej delala tisto, kar more, se pravi sprejemala ukrepe za izhod iz krize. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Sestala se je vsa koalicija

"Ta koalicija mi omogoča, da kot predsednik vlade usklajujem nadaljnje odločitve najbolj ambiciozno, kot je ta hip mogoče," je po vrhu koalicije povedal Pahor.

Pred vrhom je bila najbolj vroča tema odstop gospodarskega ministra Mateja Lahovnika s položaja. Lahovnik se je vrha udeležil in na koncu povedal, da iz politike odhaja nazaj na ekonomsko fakulteto.

"Naredil sem tisto, kar sem mislil, da je prav. Ne bi sodil o tem, kaj naj naredi predsednik vlade. Opozoril sem ga na ta problem v skladu z zakonom o integriteti, on pa mora v skladu s tem zakonom ukrepati. O osebni integriteti Pahorja nisem nikoli dvomil in verjamem, da je on vedno delal pošteno. Kako pa delajo njegovi sodelavci v vladi, pa je drugo vprašanje. Če si predsednik države, pravzaprav za nobeno stvar nisi objektivno odgovoren, ker nimaš nobenega vpliva. Če si pa predsednik vlade, si pogostokrat odgovoren za stvari, za katere ne veš, da se dogajajo, pa bi moral vedeti. In v tem smislu sem tudi jaz opozoril predsednika vlade, sedaj pa je na njem, kako bo ukrepal, " je povedal Lahovnik.

Opozoril je še: "V Sloveniji je največkrat praksa, da poskušajo politično in drugače diskreditirati tistega, ki opozarja na probleme, tisti ki probleme povzročajo, pa ostajajo na svojih položajih. Tudi minister Golobič je dovolj zgovorno pokazal, kakšna načela in vrednote ima, kako je ravnal takrat, ko je lagal celotni slovenski javnosti, da ima desetodstotni delež nekje na Nizozemskem v družbi Ultra in ko se je tudi to razkrilo, ni niti ponudil odstopa kot predsednik stranke, ostal pa je tudi kot minister v vladi."

Sicer pa je koalicija na vrhu na Brdu pri Kranju razpravljala o državnem proračunu za prihodnji dve leti in uresničevanju izhodne strategije. Tako so razpravljali tudi o pokojninski in zdravstveni reformi, pa tudi o zakonu o malem delu ter noveli zakona o delovnih razmerjih. Dotaknili so se še problematike v zvezi z NLB-jem.

Bo predsednik kmalu našel novega ministra?
Na Lahovnikov odstop in izstop iz stranke so se odzvali nekateri poslanci in ministri, o njegovem nasledniku pa ni želel ugibati nihče.

V javnosti krožita dve imeni, ki bi lahko nastopili v funkciji gospodarskega ministra: državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Darja Radić in direktor direktorata za energijo na istem ministrstvu Janez Kopač.

Minister za visoko šolstvo Gregor Golobič je povedal, da sta s predsednikom vlade že govorila o tem, kdo bi lahko nasledil Lahovnika, a to, pravi, "ni enostavna naloga". "Obstaja množica tistih, ki so kompetentni kandidati, in množica tistih, ki to želijo. Ali bomo v preseku, ki je zelo majhen, naleteli na pravo osebo, pa bomo videli v kratkem," je dejal.

Gantar: Golobiču se je v tem primeru zgodila krivica
Predsednik državnega zbora in dozdajšnji Lahovnikov strankarski kolega Pavel Gantar pa je poudaril: "Šli bomo naprej, verjamem, da tudi z Gregorjem Golobičem in na dolgi rok sem prepričan, da dobro zmaga nad zlim." Meni, da se je Golobiču v tem primeru zgodila krivica. "Stranka je ponižana," je zatrdil.

"Že tekom včerajšnjega dne se je jasno pokazalo, da želi Lahovnik izstopiti iz vlade. To je povsem legitimno, mi je pa žal za način, kako je bilo to storjeno. Ni bilo potrebno, da je ob tem očrnil predsednika stranke Zares, stranko in tudi vlado v celoti. Tega mu ni bilo treba storiti," je prepričan Gantar.

Kontič: Gre za konflikt interesov med Lahovnikom in Golobičem
Tudi vodja poslanske skupine SD-ja Bojan Kontič meni, da bi lahko Lahovnik svoj odstop izpeljal drugače. "Če je ocenil, da je to primerno, pa je to njegova zadeva. Mu ne oporekam," pravi. Zatrdil je: "Bolj kot za konflikt, ki je bil opažen v pismu, gre za konflikt interesov med Lahovnikom in Golobičem."

Ministrica Krebsova zagotovila, da ne razmišlja več o odstopu
Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je potrdila, da ostaja v vladi: "Jasno sem mu povedala, da nikoli ni bilo vprašanje moje ministrovanje in izzivi, ki mi jih ponuja to zahtevno delo. Da so problemi drugje. S temi razmisleki sem ga seznanila, jih pozna in ne glede na kakršno koli mojo odločitev v zvezi s stranko Zares brezpogojno želi, da ostanem in opravim svoje delo do konca."

V zvezi z izstopom iz stranke pa je napovedala: "Razmislek o članstvu v stranki Zares bom opravila, ko bom končala zahtevno delo, ki se trenutno odvija, to so pogajanja s sindikati javnega sektorja." Zagotovila je še, da je Lahovnik vedno užival njeno zaupanje pri njegovem delu, in izrazila obžalovanje, da je moral iz stranke.

"Pogajanja o proračunu bodo trda"
O temah, o katerih je razpravljal vrh, pa je ministrica pred zasedanjem zatrdila, da predlog novele zakona o sistemu plač o javnem sektorju ne bo umaknjen iz parlamentarnega postopka. Glede členov, ki se nanašajo na dežurstvo in položajne dodatke, soglasja sindikatov niso dobili, vendar bo vlada po njenih besedah vztrajala z vsemi argumenti, ki jih je sindikatom dala v večmesečnih usklajevanjih.

Minister za delo Ivan Svetlik pa je o proračunu dejal: "Mislim, da moramo doseči konsenz, kako bomo pripravili proračun za prihodnji dve leti, bodo pa trda pogajanja." Pogovorov o pokojninski reformi pa po njegovem mnenju na vrhu še ne bodo končali.

Če bo nadaljeval politično pot, ima odprta vrata v stranki DeSUS. Za zdaj ga bolj zanima akademska kariera, meni pa se zdi, da bi bilo bolje, da bi ostal v politiki.

Karel Erjavec (DeSUS) o izstopu Lahovnika
Sestala se je vsa koalicija